In samenwerking met srprs.me

Hej Stockholm!

14 september 2018 07:03 Aangepast: 14 september 2018 12:53
Beeld © iStock

Gezellige eilandjes, heerlijk bier, mooie natuur en boeiende musea. Stockholm is een enorm leuke stad, ontdekt redacteur Peper Hofstede als ze er tot haar eigen verrassing zomaar terecht komt.

Eind juli zitten mijn vriend en ik ergens op een steigertje. Het is bloedheet en we hebben net een stukje gezwommen. "Waar denk jij dat we heen gaan op verrassingsreis?" vraag ik. Roel denkt even na. "Ik hoop op Riga", zegt hij, "en jij?" Ik heb Glasgow in gedachten. We hebben duidelijk onze zinnen op wat koeler weer gezet. Maar we kunnen speculeren wat we willen, we hebben nog geen enkele clou.

Die krijgen we een paar weken later. srprs.me had al gevraagd of we het bezwaarlijk vonden om vroeg te vertrekken. Dat vonden we niet en nu krijgen we te horen dat we ons vrijdag om half vijf 's ochtends op Schiphol moeten melden. Kijk, daar kunnen we wat mee! Nu kan mijn detectivewerk beginnen: welke vluchten vertrekken in de vroege vrijdagochtend? Superleuk, zo'n verrassing, maar ik kan de verleiding niet weerstaan om uit te dokteren waar we heengaan.

Weersverwachting

Half augustus weet ik het zeker: we gaan naar Alicante! Niet direct waar je aan denkt bij een citytrip, maar mijn intuïtie staat op scherp. Tot iemand me vertelt dat je echt minstens twee uur voor vertrek op het vliegveld wordt verwacht. Ik switch naar Malaga. Of Barcelona, of Porto. Maar dat blijkt weer nergens op te slaan als we een week van tevoren de weersvoorspelling op de plaats van bestemming kunnen inzien – handig, want dan weet je wat je moet inpakken.

Onze wens blijkt waarheid: het is zo'n 18 tot 20 graden. Heerlijk, maar we gaan duidelijk niet naar Zuid-Europa. Op weg naar Schiphol, in het holst van de nacht, delen we ons nieuwste vermoeden met de taxichauffeur. "Stockholm is saai man! Ik hoop dat jullie ergens anders terechtkomen", zegt hij. Maar ons lijkt Stockholm best heel leuk.

Op de kraskaart staat een code waarmee je je bestemming kunt ontdekken. Op de kraskaart staat een code waarmee je je bestemming kunt ontdekken.

Dus zijn we blij als we om half vijf eindelijk de code op de website kunnen invoeren en uitsluitsel krijgen: Zweden it is! Zelf zouden we het niet direct hebben uitgekozen voor een stedentripje, dus dat maakt het extra geinig. We spenderen de tijd tussen de douane en de gate met het googelen van allerlei tips en wat basis-Zweeds. Favoriet woord: 'Hej', de vrolijkste hallo die je je kunt voorstellen, omdat je 'm overdreven hoog en met een duidelijke eind -j blijkt uit te spreken.

Het terras bij ons hotel Het terras bij ons hotel

De reisorganisatie heeft ook al een hotel voor ons geboekt, een prachtige voormalige meisjesschool met een gezellig bar met terras. We zijn zo vroeg dat we nog niet kunnen inchecken, dus we droppen onze tassen en lopen direct de stad in. Eerst maar eens naar Gamla Stan, het oudste gedeelte van Stockholm en volgens veel websites een must see. Wij vinden het niet heel bijzonder, maar er zijn fantastisch veel leuke koffietentjes om even bij te komen van de reis en te bedenken wat we allemaal gaan doen.

De kleurrijke straatjes van Gamla Stan De kleurrijke straatjes van Gamla Stan

Volgende stop wordt in ieder geval Fotografiska, het fotografiemuseum. Het is een beetje slalommen om alle verbouwingen heen, maar dan heb je ook wat. Er zijn een aantal tentoonstellingen, allemaal verschillend en allemaal interessant. Het meeste indruk maken de (gemanipuleerde) dierenfoto’s van de Noors-Zweedse Simen Johan. Wat is dat betoverend!

Betoverende foto's bij Fotografiska Betoverende foto's bij Fotografiska

Er is ook een mooi restaurant bij, waar we haring eten met uitzicht over het water. Daarna wandelen we rustig terug naar het hotel en genieten van de schoonheid van de stad. Het miezert zachtjes, dus voelen we ons meteen thuis. Het grijze weer doet niets af aan de brede straten, mooie gebouwen en het vele groen.

Na een welverdiend tukje (om 3 uur opstaan hakt er toch wel een beetje in) gaan we tegen het eind van de middag weer op pad. Eigenlijk zonder plan, maar Roel denkt iets over lekkere vis gelezen te hebben en dat heeft natuurlijk onze aandacht getrokken. We eindigen op een steenworp afstand in de Hötorgshallen, een grote, overdekte markt, waar je ook bij allerlei tentjes kan gaan zitten. Daar bestellen we allerlei lekkere vishapjes en een biertje.

Shoppen en eten tegelijk! Shoppen en eten tegelijk!

De volgende dag laven we ons aan het bijzonder lekkere ontbijtbuffet in het hotel – we dopen het 'ontbytbuffest'. Daarna gaan we op naar het Vasa-museum, de belangrijkste toeristentrekker van Zweden. We wandelen er in een klein uurtje heen, langs de chicste straat van Stockholm, Strandvagen, waar je ook allerlei leuke restaurantjes en bars aan het water treft.

Vasa is de naam van een enorm schip dat honderden jaren geleden tot zinken kwam, zo'n 20 minuten nadat het voor het eerst was uitgevaren. Doordat het al die tijd in brak water lag, is het prima geconserveerd gebleven en nog voor 98 procent origineel. De prachtige kleuren van weleer ontbreken, maar die zijn nog goed op de replica te zien. We leren van alles over het leven aan boord, de Nederlandse scheepsbouwer, de ramp die zich voltrok en hoe het schip gerestaureerd werd. We zijn er zo een paar uur zoet mee.

De replica met op de achtergrond de echte Vasa De replica met op de achtergrond de echte Vasa

Daarna kopen we kaartjes om naar een eilandje verderop te varen. Stockholm maakt deel uit van een archipel die uit tienduizenden eilanden bestaat en Fjäderholmarna is daarvan het dichtstbij. Om de tijd te doden tot de boot vertrekt, drinken we thee bij een enorme balzaalachtige bar, Berns, waar blijkt dat de Zweden graag mogen brunchen met een lopend buffet. Als we vragen of we zo’n lekker taartje mogen, gebaart de ober dat we rustig kunnen pakken wat we willen. We snoepen wat af en hij brengt het niet eens in rekening. Dat is lief! Later lezen we dat het ook ’s avonds een leuke tent is, met feestjes die net zo uitbundig zijn als de petit fours.

Het is een half uurtje varen naar Fjäderholmarna. Het is er geweldig Zweeds: rotsachtig, groen, fris, en met een paar mooie restaurants in houten gebouwen. Alleen de waanzinnig lawaaiige speedboten die voorbijvaren, verstoren de rust. We lopen een rondje om het eiland – met tien minuutjes is dat wel gedaan – en besluiten tot een late lunch bij een tent die Röda Villan heet – de Rode Slechterik, vermoeden we, maar het blijkt Rode Villa te betekenen. Het is er enorm pittoresk, met allemaal verschillende terrasjes met schommelbanken, picknicktafels en tuinstoelen. We eten er uitstekend, turen over het water en lezen wat.

 

Een van de terrassen van Röda Villan Een van de terrassen van Röda Villan
De brouwerij van Fjäderholmarna De brouwerij van Fjäderholmarna

Aan het eind van de middag belanden we nog even bij de lokale bierbrouwerij, voordat we weer terugvaren. We hebben nog wat leuks gepland voor de avond: we gaan naar een spelletjesbar, Ugglan. We pakken de metro – we hebben inmiddels al heel veel kilometers in de benen – en komen in de hippe wijk Södermalm terecht. Overal zijn terrasjes en mensen op straat, het is er echt heel gezellig.

Eenmaal in Ugglan eten we snel een hamburger voordat we ons op een wedstrijdje shuffleboarden storten. Elders wordt fanatiek gepingpongd, gedart en ge-airhockeyd. Ik maak Roel in terwijl we nog een biertje drinken. Die zijn trouwens berucht duur hier in Zweden, net als alle andere alcoholische dranken. We tikken per biertje ongeveer 6 euro 50 af, een glas wijn kost op de meeste plekken zo’n 9,50. Wel fijn: de hoeveelheden zijn dan weer prima.

Shuffleboarden bij Ugglan Shuffleboarden bij Ugglan

Op zondagochtend ga ik er in mijn eentje op uit om een stukje te hardlopen. Het is een uur of 8 en nog heel stil op straat. Stockholm is een stad die zich hier bij uitstek voor leent – ook voor wandelen trouwens, met brede stoepen en veel parkjes. Ook voor de rest van de dag staat er nogal wat beweging op het programma: we besluiten na het ontbijt naar Tantolunden te lopen. Een flinke wandeling, maar het is mooi weer en het loont de moeite.

Volkstuintjes in Tantolunden Volkstuintjes in Tantolunden

Tantolunden is een ontzettend leuk park, dat zich kenmerkt door allerlei volkstuintjes. We struinen ertussendoor, bewonderen de minihuisjes die perfecte replica’s zijn van die typische grote Zweedse huizen. Ooit werden ze aangelegd om van een onguur stuk stad een vriendelijk gebiedje te maken en dat is gelukt.

Als we de berg over zijn (het is nogal een kuitenbijtertje) en weer aan het water lopen, zien we dat ongeveer half Stockholm hier z’n zondagmiddag doorbrengt. En neem het ze eens kwalijk! Overal zijn foodtrucks, haventjes, terrasjes en wandelpaden. We komen langs een vlooienmarkt en zelfs langs een podiumpje waar een groep kloeke dames aerobics doet. De sfeer is uitermate relaxt, precies zoals je van een zondag hoopt.

Outdooraerobics langs het water Outdooraerobics langs het water

We gaan dit geweldige weekend afsluiten met een chique lunch. Die eten we gek genoeg in een supermarkt, Urban Deli. Überhip, clean, duur en errug Scandinavisch – niet geheel onverwacht natuurlijk. Naast het winkelgedeelte is een restaurant waar we kreeft en bouillabaisse eten. Overal hangt leuke kunst aan de muur, zodat een wc-bezoek een heel tochtje wordt.

Bouillabaisse bij Urban Deli Bouillabaisse bij Urban Deli
En overal kunst aan de muren En overal kunst aan de muren

Dan wordt het zoetjesaan tijd om weer eens richting vliegveld te gaan. Dit keer is het volstrekt duidelijk waar we heengaan: lekker naar huis. Maar we houden de verrassingsoptie zeker in gedachten voor als we nog eens een weekendje weg willen. Je komt nog eens ergens!

Ook zin in een verrassing?

srprs.me is een verrassingsreisorganisatie waarbij je een stedentrip kunt boeken zonder te weten wat de bestemming is. Je krijgt op het allerlaatste moment te horen waar je eigenlijk naartoe gaat. Wat je wel van tevoren kunt aangeven: hoe lang en wanneer je weg wilt, in welke type accommodatie je graag overnacht, wat je leuk vindt om te doen en waar je per se niet wilt belanden. Er zijn opties in verschillende prijs- en comfortklassen en je kunt zowel met de auto als met het vliegtuig weg. Om te voorkomen dat je in je dikke trui op het strand belandt, krijg je altijd een week voor vertrek een weersvoorspelling te zien.

Door Peper Hofstede
`