Ga naar de inhoud
Reizen & Uitjes

Wisenten spotten? In deze 4 Nederlandse natuurgebieden kan het

Beeld © DamianKuzdak - iStock

Vandaag de dag kun je bijna geen Nationaal Park verlaten zonder een Schotse Hooglander of een hert te hebben gezien. Maar heb je ook weleens een wisent – oftewel een Europese bizon – gespot? Je komt deze 'bizondere' dieren zeker niet elke dag tegen, maar ze zijn er wel! In deze vier natuurgebieden in Nederland kun je ze momenteel spotten.

Bijna uitgestorven 

De wisent staat ook wel bekend als de Europese bizon en is het grootste, levende landzoogdier van Europa. Het had echter niet veel gescheeld of dit was verleden tijd, want nog niet zo lang geleden was de wisent bijna uitgestorven. Maar sinds 2007 zijn er meerdere kuddes in Nederland uitgezet en zijn ze dus in het wild (binnen begrensde gebieden) te spotten. Met succes, want over de gehele wereld leven er nu zo’n 5.500, waarvan 3.500 in het wild. We zetten vier natuurgebieden op een rij waar je – met een beetje geluk en geduld – wisenten kunt spotten. 

1. Het Kraansvlak in Nationaal Park Zuid-Kennemerland (Zandvoort/Overveen) 

Dit natuurgebied gelegen in de Kennemerduinen was van oudsher afgesloten voor publiek, maar tegenwoordig is het openbaar én geliefd onder wandelaars. Sinds 2007 leeft hier een kudde wisenten in een afgesloten gebied van circa 300 hectare. Het project is onder andere bedoeld om ervaring en kennis op te doen over wisenten in Nederland en wat het effect is op het duinlandschap. 

Waar te spotten: 

Hoewel je nooit zeker bent of je ze daadwerkelijk zal spotten – het moet wel spannend blijven natuurlijk – heb je de meeste kans om ze te spotten vanuit het Wisentenkijkpunt. Vanuit dit mooie uitzichtpunt kijk je op het grootste duinmeer in het Kraansvlak, dat met name rond zomerdagen druk bezocht wordt door wisenten. Je kunt vanaf bezoekerscentrum De Kennemerduinen de bordjes volgen of je kunt direct starten bij ingang Middenduin. 

Zelf wandelen of met een gids

Als je het spotten wil combineren met een mooie wandeling, dan kun je de wandelroute Wisentenpad lopen. Deze wandelroute van circa 3 km is geel gemarkeerd en start bij het Duinpieperpad. De route is geopend van 1 september tot 1 maart, daarna is de route tijdelijk gesloten vanwege het broedseizoen. 

Liever met een gids op pad? Houd de activiteitenkalender in de gaten voor wisentenexcursies met de boswachter of vraag zelf een excursie aan.

Live locatie

Wil je de kans dat je ze gaat spotten vergroten? Houd dan deze actuele kaart op wisenten.nl in de gaten. Sommige van de Europese bizons bij Kraansvlak dragen een GPS-halsband om in kaart te brengen waar ze zich bevinden. Zo kun je in de gaten houden of ze zich op plekken begeven waar je als bezoeker zicht op hebt. 

2. Wisenten op de Veluwe 

Iets minder toegankelijk, maar zeker het benoemen waard is de kleine kudde van circa vijf wisenten die op de Veluwe leven. Deze wisenten leven in een afgesloten gebied dat niet vrij toegankelijk is, maar via de website Wisent op de Veluwe is het wel mogelijk om een excursie te boeken. Zo schrijft Outdoor Dichtbij dat ze vanuit het Gelderse Kootwijk met een klein groepje wisentenspotters per fiets naar een afgesloten gebied van 400 hectare reden, waar een kleine kudde van (toen) vijf wisenten graast. 

3. Wisenten in de Maashorst (Noord-Brabant) 

Ook in het Brabantse Maashorst is de wisent te spotten. Wil je ze van dichtbij in het begrazingsgebied zien, dan kan dat alleen tijdens een excursie met een ‘Maashorst-ranger’, aangezien de wisenten nog moeten wennen aan hun relatief nieuwe plek. Daarnaast zijn er ook enkele spotterspunten langs het begrazingsgebied te vinden. Aan de Udensedreef is zelfs een speciaal verhoogd uitkijkpunt gemaakt. Zodra de kudde gewend is, zal het gebied vergroot worden én wordt het vrij toegankelijk. De wisenten leven dan samen met Taurossen en Exmoorpony’s in één gezamenlijk gebied van ruim 1.500 hectare. 

4. Wisenten in Natuurpark Lelystad 

Tot slot heeft ook Natuurpark Lelystad een eigen wisentenpad en een kudde Europese bizons die je vanaf dat pad kunt spotten. Het natuurpark is gratis te bezoeken en bestaat voornamelijk uit verharde paden. Naast wisenten leven hier ook otters, elanden, edelherten, wilde zwijnen en prezwalskipaarden. Mocht je de wisenten niet spotten, dan is er dus nog genoeg ander wildleven te spotten. 

Goed om te weten tijdens het spotten van wisenten: 

  • Houd minimaal 50 meter afstand van de wisenten. 
  • Honden zijn in de leefgebieden van de wisent niet toegestaan (ook niet aangelijnd). 
  • Blijf rustig lopen in het gebied van de wisenten. Hardlopen of rennen is niet toegestaan. 
  • Je mag de dieren niet voeren of aaien.
  • Doorkruis de kudde niet.  
  • Wanneer een wisent het pad verspert, kun je het beste omkeren. 
  • Laat moeder en kalf altijd met rust. 
  • Wijk niet van de paden af. 
5
Lees ook:
5 van de mooiste vlonderpaden in Nederland
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: