Ga naar de inhoud
Reizen & uitjes

In deze natuurgebieden kun je rolstoelvriendelijke ommetjes maken

Beeld © iStock

Zin om een frisse neus te halen in een mooi natuurgebied, maar ben jij of je gezelschap beperkt in de mogelijkheden vanwege een rolstoel? Dan vergt het enig uitzoekwerk om erachter te komen welke natuurgebieden rolstoelvriendelijk zijn. We hebben een aantal tips op een rijtje gezet:

Rolstoelvriendelijke bossen

Het Amsterdamse bos is groot en heeft veel voorzieningen zoals toiletten en vissteigers. Daarnaast hebben ze ook aangepaste parkeerplaatsen en bosmobiels. De meeste paden in het bos zijn goed toegankelijk voor rolstoelen, behalve de zandpaden langs de Oeverlanden. Deze zijn dan ook minder geschikt.

Ook Friesland prachtige natuurgebieden die rolstoelvriendelijk zijn. In het natuurgebied de Friese Wouden is bijvoorbeeld een speciaal verhard rolstoelpad: de Ketliker Star. Deze mooie route met veel groen en vogels is 2,5 km lang.

Naar het strand

Als je echt even lekker wil uitwaaien moet je natuurlijk op het strand zijn. De stranden in Nederland zijn breed en bieden speciale rolstoelen aan met brede banden. Met een normale rolstoel is het strand namelijk een flinke uitdaging.

5
Lees ook:
5 van de mooiste vlonderpaden in Nederland

Natuur voor iedereen

Op verschillende websites zijn meerdere wandelroutes verzameld die toegankelijk zijn voor rolstoelen of mensen die slecht ter been zijn. In de eerste alinea staan twee prachtige wandelingen in Friesland en in in Amsterdam. Op wandel.nl staan nog meer van deze geschikte wandelroutes per provincie. Deze routes zijn mede mogelijk gemaakt door het project ‘Natuur voor iedereen’. Zij maakten veertig natuurgebieden toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking.

Thuiskomen na een ommetje

Als je thuiskomt na zo’n heerlijk ommetje is een gebakje of een ander lekkernij extra lekker. Samuel heeft onlangs een walnoot-karameltaart gemaakt met bijpassende bonbons, perfect na een herfstwandeling. Lees hieronder hoe je deze taart zelf kunt maken.

Walnoot-karameltaart
Koken met Samuel!
Walnoot-karameltaart én bijpassende bonbons
Dit is een artikel van