Ga naar de inhoud
Reizen & uitjes

7 van de mooiste wandelroutes langs de paarse heide

Augustus is dé maand dat de heide weer paars kleurt, dit jaar zelfs paarser dan ooit door de hevige regenval. Een fenomeen dat prachtige plaatjes oplevert. Klaar om de benen te strekken én de paarse heide te spotten? Dit zijn 7 van de mooiste wandelroutes langs de bloeiende heidevelden. Maar let op, je moet er gauw bij zijn, want half september is het alweer voorbij!

Waar de groen-bruine heideplanten je anders waarschijnlijk nauwelijks opvallen, kleuren ze tegen het einde van de zomer plots knalpaars en kun je er niet meer omheen. De plant groeit maar in een beperkt aantal landen, maar in Nederland hoef je niet ver te zoeken. De plant groeit namelijk in heel wat natuurgebieden in ons land.

1. Veluwezoom - Posbank, Rheden (Gelderland)

Deze mooie route loopt over de beroemde heideheuvels van de Posbank, in Reden (nabij Arnhem). Een niet al te lange route (circa 5 km), maar vergis je vooral niet. Het glooiende landschap zorgt ervoor dat je af en toe flink moet klimmen. Volg de geel-paarse markering en geniet van deze prachtige route.

Route: Meer info over de route en het startpunt vind je hier.

2. Radio Kootwijk (Gelderland)

Alsof de paarse heide nog niet bijzonder genoeg is, wordt het dubbel zo magisch als voormalige zendstation Radio Kootwijk tussen de paarse heide uit rijst. Het monumentale gebouw is een architectonisch pareltje in bijzondere art-decostijl en wordt regelmatig opengesteld voor bezoek of rondleidingen. 

Deze wandeling van 12,5 km voert je over heide, door bossen, langs statige beukenlanen, de natuurlijke schaapskooi met schapendriften en natuurlijk langs het voormalige zendstation. 

Route: Meer info over de route en het startpunt vind je hier

3. Loonse en Drunense Duinen (Noord-Brabant)

Buiten het bloeiende heideseizoen is dit gebied absoluut al een bezoek waard, maar wanneer de heide paars kleurt kijk je al helemaal je ogen uit. Ook deze route is niet lang, maar het losse stuifzand maakt dit wel een beetje een kuitenbijter.

Volg de gele markering voor een gevarieerde route van circa 5km door bos, over stuifzand en natuurlijk langs heide.

Route: Meer info over de route en het startpunt van wandelroute ‘Roestelberg’ vind je hier.

4. Deelerwoud, Veluwe (Arnhem)  

Op zoek naar rust? Dan zit je in het Deelerwoud goed. Dit gebied is namelijk een stuk minder druk dan bijvoorbeeld de Posbank. Het Deelerwoud ligt tussen Nationaal park Hoge Veluwe en de Veluwezoom. Ook dit is een stuifzandgebied omgeven door eindeloze heidevelden. Daarnaast is de kans groot dat je oog in oog komt te staan met Schotse hooglanders, schapen, herten en reeën.

Route: de wandelroute is 9 km lang en is te volgen via de groene paaltjes. Meer info vind je hier.

5. Bollekamer (Texel)

Jawel, ook Texel kleurt paarse in de (na)zomermaanden. Het uitgestrekte oude duinlandschap heeft flink wat heide, dat onder andere bewoond wordt door wilde paarden. De route kan op sommige delen wat drassig zijn, dus stevige waterdichte schoenen zijn aan te raden! 

Route: de wandeling is circa 3 km lang, meer info over de route vind je hier

6. Brunssumerheide (Limburg)

Ook het uiterste puntje van Nederland kent prachtige heidevelden die momenteel paars kleuren. Het gebied bestaat daarnaast uit vennen en bossen en is het leefgebied van bijzondere insecten en maar liefst vijf soorten reptielen.

Route: de wandelroute van Brunssumerheide is 4,9 km lang en te volgen via de lichtgroene markering. Meer info over de route en het startpunt vind je hier. Slecht ter been of met de kinderwagen op pad? Dan is deze kleinere route van 1 km zeer geschikt.  

5
Lees ook:
5 van de mooiste vlonderpaden in Nederland

7. Fochteloërveen (Friesland & Drenthe)

Dit bijzondere natuurgebied op de grens van Friesland en Drenthe is het leef- én broedgebied van de kraanvogel. Fochteloërveen is een van de allerlaatste stukken levend hoogveen; een bodemsoort die is opgebouwd uit veenmossen die zo vochtig, zuur en voedselarm is dat er geen boom kan groeien.

Route: De wandelroute is 3,75 km lang en is te volgen via de rode paaltjes. Meer info over het startpunt en de route vind je hier.

7
Bekijk ook:
7 leuke blotevoetenpaden in Nederland

Fotocredits

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: