Ga naar de inhoud
Etiquette

De vijf spelregels van… varen

Beeld © iStock

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe hoort het eigenlijk? Deze week: varen.

De situatie

Met geluk doe je het op het meer en met een beetje pech doe je het dit weekend op straat. Roeiend, met een pruttelmotor of puur op de wind. Varen is een feestje, maar toch ook niet zo vrij als het soms voelt. Daarom staan hier de vijf welles en nietes op een rij.

De spelregels

1. Staar altijd stuurboord

Of je nou in een kano of een containerschip vaart, houd altijd stuurboord aan. Da’s rechts ja. Want ook op het water gelden voorrangsregels. Kleine schepen (korter dan 20 meter) moeten in het algemeen voorrang verlenen aan grote schepen, passagiersschepen, veerponten en sleepboten. Vaar je in een roeiboot of een zeilboot, dan heb jij voorrang. En vaar vooral niet te snel, want de boetes op het water zijn niet mals. Voor zo’n vijf kilometer te hard moet je al honderd euro dokken.

De
Vorige week:
De vijf spelregels van… ontharen

2. Hebbie een vaarbrevet?

Kun je altijd zo het water op? Nee? Jammer, joh. Je kunt varen zonder vaarbewijs op een boot met een maximale snelheid van 20 kilometer per uur en met een lengte van maximaal 15 meter. Voor grotere en sterkere dames, want ja, een schip is altijd vrouwelijk, moet je examen doen. Doe je dat niet, dan kan het je 600 euro kosten. Hatsikidee.

3. Ben een BOS

Ook op het water geldt dat je droog aan het roer moet staan. Al zit de rest nog zo lekker te pimpelen, één iemand is de bewust onbeschonken stuurman/vrouw en net als in de auto doe je er goed aan om dat van te voren al te bepalen. Net als op de weg ligt de wettelijke grens voor de scheepvaart op 0,5 promille. En houd ‘t verder gewoon netjes jongens, geen gierende muziek of rotzooi overboord. Doe niks wat je thuis ook niet zo doen.

De
Lees ook:
De vijf spelregels van… vogels spotten

4. Altijd vakken vullen

Het mooie van een boot van formaat is dat je alle vakken kunt vullen met handigs. Want natuurlijk koelt het af op het water, of ga je juist zwemmen als de zon maar blijft branden. Zonnebrand, handdoeken, afvalzakken, schoonmaakspul: je hebt het allemaal nodig aan boord naast je natje en je droogje. En vergeet geen toiletpapier. Niet iedereen hangt zomaar de billen overboord, dus het is fijn als je na het aanmeren ook netjes kunt afvegen.

5. Investeer slim

Dat niet iedereen een zak duiten heeft liggen voor een sloep moge duidelijk zijn. Toch kan iedereen varen. Wanneer je slim investeert, en vrienden wordt met mensen die wel een boot hebben, liefst meerdere, kun je jezelf op een mooie dag altijd wel ergens uitnodigen. Zo levert een behouden vriend altijd wel een behouden vaart.

Elke week 'Spelregels' volgen? Klik dan op de 'Spelregels'-tag hieronder en vervolgens op 'Volgen'.