Tuintips van Tom

Leuke tuinactiviteiten voor in de meivakantie met kinderen

29 april 2022 15:44 Aangepast: 29 april 2022 18:20

De meivakantie is van start gegaan en dus zullen de kinderen weer veel thuis zijn. Hoe je ze bezighoudt? Simpel. Je hoeft namelijk echt niet altijd op pad om kinderen te vermaken, want ook in je eigen tuin kun je leuke activiteiten doen. Tom geeft tips!

Zaaimannetjes

Een van de grappige tuinactiviteiten die Tom heeft bedacht is het maken van zaaimannetjes. De bedoeling is dat je met verschillende materialen een soort bolletje maakt met aarde en zaadjes, er ogen op plakt en wanneer het gaat groeien, zijn de plantjes het haar van het mannetje.

Wat heb je nodig:

  • kousen
  • natte potgrond
  • terracottapotjes
  • touw
  • zaadjes naar keuze

Zo ga je te werk:

Rol de kous een beetje open en strooi er flink wat zaadjes in. De zaadjes gaan eerst, want de onderkant van de kous wordt straks de bovenkant van het zaaimannetje.

Vul de rest van de kous op met de vochtige potgrond. Afhankelijk van hoe groot de potjes zijn, zoveel potgrond moet er in de kous. Dat heeft ermee te maken dat het zaaimannetje straks op het potje moet kunnen rusten en er niet in moet zakken.

‘Bounce’ een beetje met de kous op een oppervlak zodat de aarde lekker naar onder zakt en maak er dan met je handen een bolletje van. Maak vervolgens aan de onderkant een knoopje en knip het overige stuk kous weg.

Om een neusje te maken op het gezichtje, pak je met je vingers een klein stukje kous met wat aarde erin vast en draai je dat een beetje rond. Vervolgens knoop je met een klein stukje touw het neusje vast en plak je er leuke oogjes boven.

Tom geeft als laatst nog een tip: Om ervoor te zorgen dat het hoofdje gecontroleerd wat meer vocht kan opnemen, kan je het terracottapotje ook nog vullen met goed vochtige potgrond. Zo zullen de zaadjes goed gaan kiemen.

Kindermoestuin

Als tweede activiteit voor in de meivakantie legt Tom uit hoe je een kindermoestuin kunt maken. Hiermee kun je de kinderen leren om groene vingers te krijgen en ze kunnen zich hiermee natuurlijk lekker vermaken buiten. 

Eigenlijk is een kindermoestuin gewoon een stukje tuin waar de kinderen de baas van zijn. Het is dan ook extra leuk om dingen te planten die snel groeien, veel geur en veel kleur hebben. Kinderen willen natuurlijk het liefst zo snel mogelijk resultaat zien. Zaden van bijvoorbeeld spinazie, rucola, tuinkers of tuinbonen kiemen erg snel.

Tom geeft als tip om een meter moestuinbak te halen. Dit is op zichzelf natuurlijk eigenlijk al een klein moestuintje en heeft een ideale grootte voor een kindermoestuin. Nu heeft natuurlijk niet iedereen ruimte voor zo’n bak, dus wat je ook kunt doen is een kweekbak halen voor op de vensterbank. Let erop dat je – bij een kweekbak of een moestuintje in een kas – de planten op tijd water geeft. In zo’n omgeving is het namelijk snel warm en dan hebben ze wat meer water nodig.

Naast zaadjes planten in zo’n moestuintje, kun je ook heel goed al vaste planten erin zetten. Denk bijvoorbeeld aan munt. Dit ruikt lekker en dat zullen veel kinderen leuk vinden. Munt is ook erg makkelijk te oogsten. Je knipt namelijk gemakkelijk de toppen eraf. Zolang je ongeveer driekwart van de plant laat staan, zal hij weer hard gaan groeien.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste tips en inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore