Ga naar de inhoud
Lege showrooms

Geen caravan meer te krijgen: 'De wachttijden lopen op'

De showroom van Nick staat normaal gesproken vol caravans Beeld © EditieNL

Tijd om plannen te maken voor de zomervakantie, want die komt steeds dichterbij. Dat is ook te zien in caravanwinkels. Daar is de vraag naar caravans zo groot dat veel showrooms leeg zijn. Kun je er nog wel een bemachtigen voor komende zomer?

"Normaal gesproken hebben we 130 caravans op voorraad, dat zijn er nu 15", vertelt Nick Schellens van winkel Caravan Extra. "Door de enorme populariteit lopen we achter de feiten aan. Er is zoveel vraag naar caravans dat we een dubbele omzet draaien."

Wie de showroom binnenkomt om een caravan te kopen, kan met lege handen weer naar buiten gaan. "Vanochtend had ik nog een stel in de winkel. Ze hadden een caravan gekozen maar die stond al klaar voor een andere klant, en ook de caravans die in productie zijn en in mei binnenkomen zijn al verkocht."

Tekort
Lees ook:
Tekort aan stallingsplek voor caravans en campers: 'Alles vol'

De vraag is volgens Nick zo groot dat fabrieken het gewoon niet meer aankunnen. "Doordat er niet genoeg nieuwe caravans in de showrooms staan, blijft ook de inruil een beetje hangen. Niemand gaat zijn tweedehands caravan inruilen als je geen nieuwe kan krijgen." En dat terwijl er ook naar gebruikte caravans veel vraag is in zijn winkel.

Meer vraag dan aanbod

De showroom van Nick Schellens is lang niet de enige die zo leeg is, weet Hans Louwers van de Vereniging voor de Kampeer- en Caravan-Industrie. "Het is een landelijk beeld. Je ziet het aantal caravans in showrooms de afgelopen jaren dalen, omdat er veel vraag naar is."

Vakantie
Lees ook:
Vakantie in eigen land populair, vliegen op zijn retour

Kamperen was voor de coronacrisis ook al populair, maar sindsdien helemaal. "Mensen die normaal gesproken het vliegtuig zouden pakken of een cruiseboot, kiezen er nu voor om met de caravan op pad te gaan. Dat werd als positief en veilig ervaren in de coronacrisis", zegt Louwers. "In Europa zijn in 2021 ruim 260.000 caravans en campers afgeleverd en verkocht. Dat is het grootste aantal ooit."

Langer wachten

De vraag is inmiddels dus een stuk groter dan het aanbod, en daar komt volgens de vereniging niet zomaar verandering in. "We kunnen er niet ineens een fabriek bij gaan bouwen. We zien dat de wachttijden oplopen."

Komende zomer

Wat als je nou een caravan zoekt voor komende zomer? "Je moet niet te lang wachten: ga nu kijken en wat leuks kiezen. Er komt nog wel een nieuwe levering aan, maar je kunt er maar beter vroeg bij zijn", adviseert Louwers. "Als je geen caravan kunt vinden of lang moet wachten, kun je er ook een huren. Ook daar moet je snel bij zijn."

Verkoper Nick Schellens vult aan: "De caravans zijn weliswaar niet fysiek aanwezig in de showrooms, maar van wat er nog gebouwd moet worden is er nog voorraad. Die caravans komen er de komende maanden aan: tussen nu en augustus krijgen wij nog ongeveer 130 nieuwe. Wees er snel bij."