Ga naar de inhoud
Van onze partner ANWB

4 tips om je auto zo goed mogelijk te verkopen

Beeld © ANWB

Geen auto meer nodig door het thuiswerken, of tijd voor een groter of juist kleiner model? Samen met ANWB geven we tips om je auto zo goed mogelijk te verkopen.

Heb jij enig idee wat je auto per maand kost? Als leaserijder waarschijnlijk wel, maar met een eigen auto wordt het een stuk ingewikkelder. Van de brandstof- en verzekeringskosten is nog wel een redelijke inschatting te maken, maar wat dacht je van kosten als afschrijving, onderhoud en belasting? Als je al deze kosten op een rijtje zet, bijvoorbeeld met deze tool, vallen die waarschijnlijk hoger uit dan je dacht. De komende weken geven we daarom samen met ANWB tips om te besparen op je auto. Afgelopen weken gaven we tips om voordelig een goede occasion op de kop te tikken en op het onderhoud van je auto te besparen. Deze week: tips om je auto zo goed mogelijk te verkopen. Want dat heeft natuurlijk ook invloed op het totale kostenplaatje.

1. Kies het juiste verkoopkanaal

Inruilen, een briefje achter het raam of een online veiling. De beste manier om je auto te verkopen hangt af van de reden dat je hem verkoopt. Wil je er meteen een andere voor in de plaats, dan is inruilen bij een garage of dealer een goede optie. Heel gemakkelijk, maar het levert niet altijd het hoogste bedrag op. Bovendien valt er bij inruilen vaak niet meer te onderhandelen over je nieuwe auto.
Zelf je auto verkopen via Marktplaats of een andere verkoopsite levert meestal meer op, maar is natuurlijk ook tijdrovender. Je moet niet alleen zelf de advertentie plaatsen, maar vervolgens ook de bezichtigingen en eventuele proefritten begeleiden. Het kan dus even duren voor je je auto echt kwijt bent, maar het levert je waarschijnlijk wel het meeste op.
Heb je haast, dan is een online veiling misschien een beter idee. Je dan vult online een aantal gegevens over je auto in en ontvangt een bod van de veilingsite. Als dit bedrag je aanstaat, breng je je auto naar een inleverpunt waar gecheckt wordt of je alles juist ingevuld hebt. Is dit het geval, dan krijg je meestal binnen enkele dagen je geld al gestort. De ANWB Verkoopservice  is zo’n online veilingsite, zij garanderen een bod binnen 1 werkdag en betalen na het maken van de ‘deal’ binnen 2 dagen.

Zo
Lees ook:
Zo bespaar je op het onderhoud van je auto

2. Maak voldoende en duidelijke foto’s

Als je besloten hebt je auto zelf te verkopen, zorg dan voor een goede eerste indruk met je foto’s. Haal alle rondslingerende spullen uit je auto en maak zowel de buiten- als de binnenkant helemaal schoon. Dit kun je natuurlijk zelf doen, maar een professionele reinigingsbeurt kan ook zeker de investering waard zijn.
Als je auto er tiptop uitziet kun je foto’s gaan maken. Doe dit het liefst buiten en tegen een rustige achtergrond, een donkere en rommelige garage is dus niet de beste plek voor je shoot. Zorg er vervolgens voor dat je in ieder geval de volgende foto’s hebt: exterieur linksvoor, exterieur rechtsachter, interieur door voorportier, interieur kofferbak, tellers met draaiende motor 9en kilometerstand dus), het hele dashboard en eventuele schades. Heeft je auto bijzondere velgen of een luxe bekleding, dan maak je daar natuurlijk ook een foto van.

3. Onderhoudsboekje en APK

Een up-to-date onderhoudsboekje is een groot voordeel bij het verkopen van je auto, het is het beste bewijs om aan te tonen dat je je auto altijd goed onderhouden hebt. Ben je het boekje onverhoopt kwijt, dan kun je je garage of dealer vragen een nieuw boekje in te vullen. Zij houden het onderhoud dat ze plegen ook in hun eigen systeem bij.
Check voor je je auto te koop aanbiedt ook even hoe lang je APK nog geldig is. Als deze bijna afloopt kan het namelijk de investering waard zijn om deze vóór de verkoop nog te laten verlengen. Een pas gekeurde auto verkoop je namelijk sneller dan een auto die op korte termijn gekeurd moet worden, en levert je waarschijnlijk ook heel wat meer op.

Zo
Lees ook:
Zo scoor je goedkoop een betrouwbare occasion

4. Bepaal de juiste prijs

Hoe snel je je auto verkoopt hangt voor een groot deel af van de prijs. Een te hoge prijs zal weinig animo opleveren, maar een te lage prijs kan juist weer vragen en twijfels bij potentiële kopers oproepen. De juiste prijs kun je bepalen door goed te kijken naar wat er voor vergelijkbare auto’s gevraagd wordt. Let hierbij op bouwjaar, kilometerstand, type motor (brandstof en inhoud) en APK. Of maak het jezelf gemakkelijk en bepaal je vraagprijs met de ANWB Koerslijst. Deze tool bepaalt op basis van je kenteken en enkele andere gegevens in een paar seconden wat de dagwaarde van je auto is. Je ziet ook meteen hoeveel een garage, dealer of particulier (ongeveer) voor zal geven. Houd er bij het bepalen van je vraagprijs rekening mee dat de meeste kopers zullen willen onderhandelen en vaak dus iets onder je vraagprijs uitkomt.

Geen zin om zelf om aan de slag te gaan met foto’s, proefritjes en onderhandelingen? Met de ANWB Verkoopservice verkoop je je auto snel en gemakkelijk en daar hoef je bijna niets voor te doen!