Ga naar de inhoud
Van onze partner ANWB

Zo scoor je goedkoop een betrouwbare occasion

GettyImages

Een eigen auto is vaak duurder dan we denken en vooral dan we zouden willen. Samen met ANWB geven we tips om te besparen op de aankoop van je (tweedehands) auto.

Heb jij een eigen auto? En enig idee wat deze je per maand kost? Van de brandstof- en verzekeringskosten kun je waarschijnlijk wel een redelijke inschatting maken, maar wat dacht je van kosten als afschrijving, onderhoud en belasting? Als je al deze kosten op een rijtje zet, bijvoorbeeld met deze tool, vallen die waarschijnlijk hoger uit dan je dacht. De komende weken geven we daarom samen met ANWB tips om te besparen op je auto.
Deze week: zo bespaar je op de aanschaf van je auto.

1. Koop slim

De kosten drukken begint bij de aanschaf. De aankoopprijs kun je natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt. Voor een nieuwe Tesla ben je gemakkelijk een ton kwijt, maar er zijn ook prima tweedehands auto’s voor de prijs van een (oké, vrij luxe) fiets. ANWB lichtte een vijftal uit waar je je geen buil aan kunt vallen. We noemen er hier twee, het hele overzicht vind je hier.

Allereerst de Honda Logo. Dit model werd gebouwd tussen 1999 en 2002. Nieuw was de Logo weinig succesvol omdat ie eigenlijk te goed voor zijn categorie was, en daardoor veel duurder dan de concurrentie. Maar bij de Wegenwacht staat dit model te boek als vrijwel probleemloos. Let bij de aanschaf ervan wel op roest door slecht of niet gerepareerde schades. Heel hard rijdt de Logo niet, maar dat kun je ook niet verwachten voor een prijs vanaf € 600.

Een stuk moderner is de Chevrolet Spark (2010-2014), uit de voormalige Koreaanse Daewoo-fabriek. De Spark is uitgerust met een lpg-installatie, dus voor 50 cent per liter ben je al onderweg. Je betaalt wel iets meer wegenbelasting dan voor een benzineauto van dezelfde klasse, dus deze auto is vooral interessant als je een paar honderd kilometer of meer per maand rijdt. Ook de Spark staat bij de Wegenwacht bekend als een betrouwbaar beestje. Je vindt ’m vanaf € 2000 in aanschaf.

2. Benzine, diesel of elektrisch: wat is de beste keuze voor jou?

Voor je overgaat tot aanschaf van een auto is het slim om na te gaan welk type brandstof of motorisering in jouw geval het voordeligst is. Ga je voor benzine, diesel, gas, elektrisch of hybride? Elk type brandstof heeft voor- en nadelen. Zo is een dieselauto in aanschaf en aan de pomp goedkoper dan een benzineauto, maar betaal je meer belasting en is de restwaarde van een dieselauto meestal lager.  Elektrisch rijden is natuurlijk de milieuvriendelijkste keuze, maar qua aanschafprijs en actieradius niet voor iedereen haalbaar.

Kortom de slimste keuze is hangt voornamelijk af van het aantal kilometers dat je rijdt en je budget. Op de website van ANWB vind je een handig overzicht met alle voor- en nadelen van de verschillende typen brandstof en motorisering.

Zo
Lees ook:
Zo bespaar je op het onderhoud van je auto

3. Denk bij aanschaf al over de restwaarde na

Ook de uiteindelijke restwaarde van een auto is iets om rekening mee te houden bij aankoop. Het bedrag dat je bij inruil voor je auto krijgt, heeft natuurlijk ook invloed op je totale kosten. Het is daarom slim om voor een auto te kiezen die zo veel mogelijk zijn waarde behoudt.

ANWB stelde een top 10 van meest waardevaste auto’s samen door te kijken naar auto’s die op 1 september 2016 nieuw te koop waren in Nederland en die in voldoende aantallen zijn verkocht. Vervolgens is uitgezocht wat die auto’s na vier jaar (op 1 september 2020) en met een kilometerstand van 60.000 km bij inruil nog opbrachten. Vooral Japanse en Duitse crossovers en SUV’s scoren goed in de lijst. Ook blijken benzine en benzine-hybride auto’s het meest waardevast. Helemaal bovenaan de lijst prijkt de Suzuki Vitara. Bij inruil van deze compacte SUV kun je maar liefst 66% van de oorspronkelijke aanschafprijs terugkrijgen.

Meteen zo’n waardevaste topper of een andere auto op de kop tikken? Op de website van ANWB vind je het aanbod in Vitara-occasions én een heleboel andere tweedehands auto’s.