Van onze partner ANWB

Ontdek de mooiste Nederlandse dorpen en steden

21 augustus 2020 09:29 Aangepast: 21 augustus 2020 11:05

Wil je er deze zomer op uit in eigen land? Er kan echt veel meer dan je denkt. Shoppen in leuke winkelstraatjes, cultuur snuiven bij interessante musea en op ontdekkingstocht langs verrassende plekken. Deze week ontdekken wij samen met de ANWB de leukste steden en mooiste dorpen.

Laat je betoveren door de schilderachtige Hanzestad Deventer, loop door de smalle steegjes van de geboortestad van Rembrandt en duik in de geschiedenis van het Delfts blauw en de Oranjes. Fiets door oer-Hollandse dorpjes en oude visserplaatsjes. Én ontdek welk dorp is uitgeroepen tot het allermooiste dorp van Nederland!

Het Allermooiste dorp van Nederland

Het heeft heel wat losgemaakt, de ANWB-verkiezing van het Allermooiste dorp van Nederland. 30.000 Nederlanders brachten enthousiast hun stem uit op hun favoriete dorp of voegden een dorp toe aan onze lijst. Daaruit rolde een lijst van 50 pareltjes van dorpen en een top 5: Elsloo (LB), Oisterwijk (NB), Hollum (FR), Urk (FL) en Winsum (GR).

En de winnaar is: Winsum! Een prachtig Gronings wierdedorp net boven Groningen. ‘Een levendig dorp met de voorzieningen van een kleine stad, heerlijke straatjes om doorheen te dwalen, twee kerken, twee molens en dat schitterende Winsumerdiep, een groene ader door de bebouwing. Een prachtdorp!’, aldus de jury. Dolenthousiast waren ze over het gemoedelijke centrum met smalle straatjes waaraan een mix van beeldbepalende gebouwen staat, van molens en kerken tot dorpshuizen in verschillende bouwstijlen. De goeie kroegen en de mogelijkheid om er te wandelen, fietsen of een boottochtje te maken speelden ook mee bij de keuze. Op anwb.nl/allermooistedorp vind je meer informatie over de verkiezing, routes, arrangementen én het boek waarin de Top 50 allermooiste dorpen van Nederland worden beschreven.

Een dagje stad

Lekker een dagje uit in een stad, heerlijk! Een culturele hotspot bezoeken, urenlang winkelen, terrasjes pakken, musea bezoeken, varen over de grachten of lekker picknicken in het park. In deze steden vind je voor elk wat wils.

Wat dacht je van Arnhem, met het beroemde Modekwartier waar alles draait om mode, design, kunst en eten? Het Spaarne in Haarlem, met De Oerkap waar een restaurant met stadstrand gevestigd is in een oude leerlooierij. Of Amersfoort, met het Oliemolenkwartier waar een bruisende microstad vol werkplaatsen en ateliers is ontstaan. In Den Haag kijk je je ogen uit in het voormalig hoofdkantoor van de Haagse Nutsspaarbank uit 1921 dat is omgetoverd tot het Nutshuis: een podium voor kunst, cultuur en maatschappij. In Leeuwarden heb je vanaf de 39 meter hoge Oldehove geweldig uitzicht over de Wadden. Bij Het Bassin in Maastricht dwaal je langs restaurants en terrassen rond de binnenhaven. En bij het havengebied ten zuiden van Deventer kun je niet alleen lekker eten en drinken, maar ook genieten van kunst, theater en muziek. 

Kijk hier voor nog meer leuke Nederlandse steden. Per stad geven we je tips over de leukste uitjes, culturele hotspots en meer!

Fietsen langs de gezelligste dorpen en steden

De wind door je haren en genieten van het mooie uitzicht, niets voelt zo heerlijk als eropuit gaan met de fiets. Fiets door historische Hanzesteden, oude vissersplaatsjes of oer-Hollandse dorpjes.

Cabaretier Wim Sonneveld was bang dat het voorbij zou zijn voor het dorp, maar met deze fietsroutes langs oer-Hollandse dorpjes ga je terug in de tijd van zoethout voor een cent. Kun je niet kiezen tussen een mooie fietsroute, een terrasje pakken en afkoelen aan een meertje of op het strand? Met onze zomerse fietsroutes hoef je helemaal niet te kiezen!

Cultuursnuiven kan ook vanaf de fiets met deze twee prachtige routes.

Treedt in de voetsporen van Rembrandt en fiets zijn geliefde Amstelroute, waarbij je stopt op plaatsen waar hij stilstond om te tekenen. Vooral langs de Amstel, richting Ouderkerk, legde Rembrandt veel ‘schilderachtige’ landschappen vast. Voor wie wil fietsen ‘in het spoor van de Oranjes’ is er een speciale Oranjeroute in Apeldoorn en omgeving. De route (een van de ANWB Classics) is uitstekend te combineren met een bezoek aan paleis Het Loo.

Wil je liever wat langer eropuit met de fiets? De Elfstedenroute verbindt het stedenschoon van Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker, Dokkum en Leeuwarden. De Zuiderzeeroute voert langs oude VOC-steden, historische vissersplaatsjes en Hanzesteden. En de Limesroute loopt langs de noordgrens van het machtige Romeinse rijk, oftewel de Limes, en brengt je van Berg en Dal, vlakbij Duitsland tot aan Katwijk aan Zee. Ontdek hier nog meer mooie meerdaagse fietsroutes.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ontdek de leukste uitjes voor het hele gezin

Cultuursnuiven op warme zomerdagen

Genieten van kunst met een grote K in een heerlijk koele omgeving. Op warme zomerdagen is het voor jong en oud het goed toeven in deze musea.

In het hart van Den Haag, naast het Binnenhof, bevindt zich in het Mauritshuis een compacte en wereldberoemde collectie met ruim tweehonderd topstukken van Hollandse en Vlaamse meesters. Gelegen aan het Amsterdamse Museumplein is het Rijksmuseum, één van de beroemdste musea ter wereld. In de koelte van het museum vind je bekende meesterwerken en minder bekende pareltjes met zomerse taferelen. In beide musea is voor kinderen en hun families ook altijd wat te beleven Van gratis kijktips tot volledige workshops en van rondleidingen tot theaterprogramma’s.

Wil je liever cultuursnuiven in de buitenlucht? Bezoek dan een openlucht museum. Duik in het verleden bij het Zuiderzeemuseum, waar je meekijkt met ambachtslieden en zelf het dagelijks leven meemaakt van 100 jaar geleden. Ook in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem komen oude ambachten op een spectaculaire manier tot leven.

Nog meer musea met korting vind je op de website van ANWB. Welk museum ga jij bezoeken?

Weekendje weg

Nederland ontdek je pas echt tijdens een heerlijk weekendje weg.

Slenter lekker op je gemak door de oude straatjes van Delft tijdens een 2- of 3-daagse stedentrip en bewonder de prachtige monumentale panden, mooie grachten en bruisende pleinen. In Maastricht vind je historische panden, hippe design-winkels en avontuurlijke grotten, waar de ANWB een mooi 3-daags arrangement voor heeft samengesteld. Of verken het glooiende Gaasterland tijdens een heerlijk 3-daags verblijf.

Flaneer jij liever langs de sfeervolle grachten van Utrecht, de stad vol hippe winkelstraten en horeca? Ga dan voor dit 3-daags verblijf met leuke extra’s. Of bezoek het historische centrum van Zwolle, de meest veelzijdige shopstad van Overijssel. Hier overnacht je in ‘de huiskamer’ van Zwolle op een van de mooiste plekken van de stad tijdens een 3-daags verblijf.

Bekijk de website van ANWB voor nog meer leuke stedentrips.

Nog meer ideeën en inspiratie voor deze zomer opdoen? Op de website van ANWB ontdek je veel meer leuke plekken, verrassende uitjes en gezellige campings voor het hele gezin!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore