Van onze partner ANWB

Ontdek de 'beestachtige' kant van Nederland

17 juli 2020 11:26 Aangepast: 17 juli 2020 14:51

We zijn de natuur om ons heen de afgelopen gekke maanden meer en meer gaan waarderen. Logisch ook, want er zijn weinig plekken waar je zo tot rust komt door enkel en alleen je zintuigen 'open te zetten'. Vogels die fluiten, zand tussen je tenen, de geur van het bos en als er dan ook nog dieren gespot kunnen worden is het plaatje helemaal compleet. En op het gebied van dieren spotten heeft Nederland meer te bieden dan je denkt!

Van herten, wilde zwijnen en vossen op de Veluwe tot zeearenden in Groningen. En van bevers in de Biesbosch tot zeehonden in Zeeland. Er is genoeg te zien in de Nederlandse natuur. Op zoek naar wat exotischere exemplaren? Ook dat kan in ons eigen kikkerland.

Wild spotten in het woud

Wil je wild spotten? Dan kom je in de Nederlandse natuurgebeden prima aan je trekken. In Afrika hebben ze hun Big Five, maar wij hebben onze eigen 'Grote Vijf'. Deze bestaat uit ree, edelhert, wild zwijn, bever en zeehond. Pak je verrekijker, doe je wandelschoenen aan of stap op je fiets en kijken maar!

Het edelhert, de ree en het wilde zwijn vind je op de Veluwe, een waar eldorado voor wandelaars én wildspotters. Wandel naar observatiehut De Elsberg en bekijk ongezien de wilde dieren, die zich daar met name in de schemering verzamelen. Of stap op je fiets en spot ze tijdens de 42 km lange Wild spot fietsroute. En met een beetje geluk zie je ook nog een wisent (Europese buffel) of moeflon (wild schaap).

De Oostvaardersplassen heeft zijn eigen Big Five: konikpaard, vos, heckrund, edelhert, ree. Het is dan ook niet voor niets dat de grootste natuurfilm uit de Nederlandse geschiedenis 'De Nieuwe Wildernis' hier is opgenomen. Naast deze grote vijf kun je er ook lepelaars, ganzen en zeearenden tegenkomen. Verken al wandelend of fietsend deze Nederlandse wildernis.

Tips bij het spotten van wild

  • Ga in de vroege ochtend of later op de dag op pad: dan gaat het wild op zoek naar voedsel.
  • Wild zit overal, maar de grootste kans heb je bij observatieposten of een wildscherm.
  • Gebruik geen parfum of andere geurtjes.
  • Draag donkere, onopvallende kleding die niet ritselt.
  • Wees zo stil mogelijk, ook op de fietspaden.
  • Neem een verrekijker mee!  

Woeste waterrijke wildernis

De andere twee dieren uit de Nederlandse Grote Vijf vind je in het water. De bever is te vinden in Nationaal Park De Biesbosch. Ontdek deze woeste waterrijke wildernis te voet, verken het gebied op de fiets óf huur een kano en beleef dit unieke natuurgebied vanaf het water.

En wist je dat je zeehonden niet alleen op de Wadden, maar ook in Zeeland kunt spotten? En dat in Nationaal Park Oosterschelde niet alleen zeehonden, maar ook bruinvissen zwemmen. De meeste zeehonden vind je in de Voordelta en de grootste kans om een bruinvis te zien is bij het havenhoofd van Zierikzee. Tijdens deze wandeling over Walcheren spot je vast één van beide.

Benieuwd naar nog meer plekken om dieren in het wild te zien? Op de website van ANWB vind je een overzicht van de 21 grootste nationale parken en natuurgebieden, inclusief tips, routes en overnachtingsmogelijkheden in de buurt.

Te land, ter zee en in de lucht…

Volgens het gezegde is één vogel in de hand beter dan tien in de lucht. Behalve bij vogelspotten, daar geldt: hoe meer, hoe beter! Kijk hier voor acht wandelroutes waar je de meeste vogels kunt spotten. Of kies een vogelrijke fietsroute is het Gronings Westerkwartier, daar spot je watersnippen, slobeenden, zomertalingen, kwartelkoningen of wulpen. Een waar vogelparadijs! Wil je een flamingo of zeearend zien? Fiets dan een rondje Lauwersmeer.

Ben je nog geen volleerd vogelaar? Neem dan een vogelgids mee tijdens je wandeling of fietstocht. De ANWB Vogelgids van Europa wordt gezien als de beste en meest complete vogelgids van Nederland. Maar er is ook een online pocket vogelgids met de 15 meeste voorkomende vogels rond je huis, daarin zijn zelfs de vogelgeluiden vastgelegd.

Dierentuinen & wildparken

Wil je oog in oog staan met olifanten, leeuwen, giraffen en nog meer prachtige dieren? Met de ledenkorting van ANWB kun je met het hele gezin voordelig naar de grote en kleinere dierentuinen in Nederland. Bekijk hier een overzicht van de leukste dierenparken en ontdek de wereld van de dieren!

We hebben de meest populaire vast voor je op een rij gezet.

Overnachten bij de wilde dieren

Is één dagje wilde dieren spotten niet genoeg voor jou? Dan maak je er toch gewoon lekker een lang weekend of midweek van! Sta oog in oog met leeuwen, hyena’s, olifanten, giraffes en word een echte ontdekkingsreiziger tijdens je vakantie in Safari Resort Beekse Bergen. Of boek een arrangement in Afrikaanse sferen op vakantiepark Beekse Bergen. Bij dit arrangement kun je bovendien gratis én onbeperkt naar zes dagattracties, zoals: Safaripark Beekse Bergen en ZooParc Overloon.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Ontdek de mooiste meren en fijnste vijvers van Nederland

Ontdek de Nederlandse natuur vanuit je woonkamer

Nu alvast in de stemming komen voor een wild avontuur in de Nederlandse natuur? Doe je ogen dicht en laat je meevoeren naar de mooiste natuurgebieden van Nederland met podcast De Buitendienst. Of kies een mooie Nederlandse natuurfilm uit, die je met het hele gezin (vanaf 6 jaar oud) kunt kijken. We hebben de 7 beste voor je op een rij gezet.

Nog meer ideeën en inspiratie voor deze zomer opdoen? Op de website van ANWB ontdek je veel meer leuke plekken, verrassende uitjes en gezellige campings voor het hele gezin!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore