Van onze partner ANWB

Ontdek de mooiste meren en fijnste vijvers van Nederland

03 juli 2020 16:15 Aangepast: 17 juli 2020 14:54

Dat zomer 2020 een andere zomer dan alle voorgaande wordt, staat vast. Maar dat wil niet zeggen dat het geen geweldige zomer kan worden! Wij geven je daarom samen met ANWB de leukste en origineelste uit-tips voor het hele gezin. Want ook binnen de gestelde maatregelen is er genoeg te doen. Deze week verkennen we Nederland waterland.

Een duik in de zee, met een sloep over de grachten of een plons in de zwemvijver. Niets zo fijn als de verkoeling van water tijdens een hete zomerdag. En met onze 450 km aan kust, vele meren en beroemde grachten heeft Nederland op dit vlak genoeg te bieden!

Plons in de plas

Het belooft een hete, droge zomer te worden en dan kan een goede, verfrissende duik erg welkom zijn. Nu kunnen we op warme dagen natuurlijk en masse naar zee rijden, maar 'met de kennis van nu' kan het best slim zijn om eens iets verder te kijken.

Naar de Zandplas in Nunspeet bijvoorbeeld, die ietwat verstopt ligt in de eeuwenoude bossen op de Veluwe. Of het Brielse Meer bij Den Briel, waar je kunt zonnen, zwemmen, surfen en zeilen. Het Wolderwijd bij Zeewolde heeft het strand slim verdeeld in themastranden: er is een kinderstrand, een jongerenstrand, een surfstrand en een strand voor Bello, Lady & Fikkie. In Midden-Limburg schitteren de Maasplassen, waar je vanaf vele strandjes een frisse duik kunt nemen. En zo zijn er nog een paar fijne plassen en meertjes met strand én de mogelijkheid om te zwemmen.

Wil je toch liever genieten van de zee, maar heb je geen zin in overvolle stranden? Bij deze mooie plekken aan de kust lig je niet hutje mutje op het strand en is er in de buurt toch genoeg te beleven.

Een plons in het Zuidlaardermeer Een plons in het Zuidlaardermeer

Wandelen langs het water

Geen betere vakantieactiviteit dan een fijne wandeling. Het (doorgaans) lage tempo waarin je wandelt, maakt dat je vertraagt en onthaast. Ook werkt wandelen stressverlagend, je geheugen wordt beter én het is heel goed voor je humeur. Tel daar het rustgevende effect van een groene, waterrijke omgeving bij op, en je vraagt je opeens af waarom je ooit nog op vakantie zou gaan!

Zin om lekker uit te waaien aan zee? De Hollandse High tea is een fikse wandelroute van 18 km die deels over het strand gaat, dus een frisse duik of pootjebaden onderweg behoort tot de mogelijkheden. Heel anders is de route Riet en de grote karekiet van 11 km door het Reeuwijkse Hout: de route voert deels over een dijkje dwars door de plas. Over verfrissing gesproken!

Wil je er even op uit, maar wandelen er kleine voetjes mee? Dan is de Hollands Duin-route bij Noordwijk een goede keus. Deze is maar 4 km en gaat deels over het strand. Voor de kleintjes is er onderweg van alles te doen, want de route valt min of meer samen met het duinkabouterpad. Al is schelpen zoeken aan het strand voor de meesten sowieso al een feestje.

Benieuwd naar nog meer routes? Op de website van ANWB vind je verschillende wandelroutes langs het water, in lengte variërend van vier tot achttien kilometer.

Geen betere vakantieactiviteit dan een fijne strandwandeling Geen betere vakantieactiviteit dan een fijne strandwandeling

Musea met waterthema

Na dagen van strand, zee, wandelen en fietsen kan een museum of ander uitje een fijne afwisseling zijn. Onderstaande musea passen allemaal in het 'waterthema' en zijn geschikt voor het hele gezin.

  • Zeeuws maritiem muZEEum (Zeeland): Ga op avontuur en ontdek het maritiem heden en verleden van Vlissingen

  • Batavialand (Flevoland): In Batavialand ontdek je meer over het leven van 7.000 jaar geleden. Je leert over het klimaat, het jagen en het verzamelen van toen.

  • Het Scheepvaartmuseum (Noord-Holland): Leer alles over de walvisjacht en voel hoe het vroeger was op een VOC-schip.

  • Zuiderzeemuseum (Noord-Holland): Duik in de verhalen over het leven aan de voormalige Zuiderzee in dit openluchtmuseum voor het hele gezin.

  • Deltapark Neeltje Jans (Zeeland): Het themapark van Zeeland waar je alles leert over de Deltawerken, de ramp van 1953 en zeedieren.

Al fietsend het water niet uit het oog verliezen

Zin in een rondje fietsen langs de kust met de wind in je haren, lekker op de pedalen langs een van Neerlands mooie meren of kronkelend rivieren? Dan zit je deze zomer goed, geen land waar je zo gevarieerd langs het water fietsen kunt als in ons kleine kikkerlandje.

Op de Lauwersmeerroute trap je langs watervlaktes vol vogels én langs de Waddenzee met zicht op Schiermonnikoog. 38 fijne fietskilometers door het hoge noorden. Zoek je een route waar je onderweg even kunt stoppen voor een frisse plons, lekker drankje of een bezoek aan een mooie vestingstadje? Ga dan voor de route Langs het Veluwemeer. Aan water en bezienswaardigheden geen gebrek op deze 45 km lange route.

Op de website van ANWB vind je nog veel meer mooie fietsroutes langs het water. Of plan je eigen route met de handige fietsrouteplanner!

Elburg aan het Veluwemeer Elburg aan het Veluwemeer

Overnachten aan zee

Is één dagje zee niet genoeg voor jou? Dan maak je er toch gewoon een lekker lang weekend van! Als ANWB-lid kun je verschillende arrangementen aan de kust boeken en hoe langer je lid bent, hoe voordeliger de prijs. Alle arrangementen zijn inclusief overnachting en ontbijt en sommige zelfs inclusief activiteiten, zoals het wadloop-aarangement. Wil je deze zomer wat relaxter de Waddeneilanden ontdekken? Ervaar het ultieme eilandgevoel met deze tips.

De vuurtoren van Texel De vuurtoren van Texel

Nog meer ideeën en inspiratie voor deze zomer opdoen? Op de website van ANWB ontdek je veel meer leuke plekken, verrassende uitjes en gezellige campings voor het hele gezin!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore