Reizen & uitjes

Bijna het terras weer op: hier wil je zitten (en zo ziet dat eruit)

22 mei 2020 08:17 Aangepast: 23 mei 2020 15:59
Beeld © istock

Hoera! Vanaf 1 juni mag het eindelijk weer: het terras op! Nooit eerder snakten we zo massaal naar een lekker koud biertje (of glas wijn) plús bitterbal in de zon. Waar moet je zijn vanaf Tweede Pinksterdag? En hoe ziet zo’n uitje eruit in ‘het nieuwe normaal’?

Vanaf maandag 1 juni om 12.00 uur mogen de meeste horeca - feestcafés, clubs en discotheken uitgezonderd - hun deuren en terrassen weer openen. We staan met z’n allen te popelen om weer gezellig met vrienden een drankje en een bittergarnituurtje te bestellen in de zon, en ook horecaondernemers kunnen niet wachten. Maar hoe gaat dat eruitzien, een terrasje pakken in de anderhalvemetersamenleving?

Grote aanpassing 

Om te beginnen zullen waarschijnlijk niet alle restaurants en cafés ervoor kiezen om daadwerkelijk open te gaan, want hoe graag ze ook willen: voor sommige ondernemers kost het meer om personeel in te huren dan dat het ze oplevert om hun zaken maar voor de helft of minder te bezetten. De ene onderneming is beter gebouwd op een anderehalvemeterinrichting dan de andere. Een grote aanpassing is het sowieso voor iedereen, maar we mógen ten minste weer. Onderstaande terrassen, in de vier grote steden en enkele daarbuiten, zijn er in ieder geval klaar voor.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Het perfecte terras voor een onvergetelijke zomer

Utrecht

The Streetfood Club aan het Janskerkhof groeide snel uit tot een hotspot in Utrecht. De enorme, heerlijk hysterisch ingerichte zaak bedient normaal gesproken op een drukke dag zo 1.000 gasten. Nu er maar 30 mensen tegelijkertijd binnen mogen zijn en het terras wordt ingericht op de 1,5 meter afstand, zullen dat er aanzienlijk minder zijn. Volgende week maandag gaan ze weer open. Hoe precies, dat zijn ze op het moment dat we hen spreken zelf nog een beetje aan het uitvogelen.

Gasten blij maken 

Bedrijfsleider Lune Hageman: "We zijn nog druk bezig om te kijken hoe we het het beste kunnen aanpakken. Kunnen we met schermen van plexiglas gaan werken? Helpt dat echt, en is het dan wel gezellig? Het scheelt dat ons terras groot is voor een stadsterras, waardoor we nog aardig wat mensen kwijt kunnen. We zijn in elk geval heel blij dat we weer open mogen en zullen er alles aan doen om onze gasten weer blij te maken."

Voor een tafel binnen moet je reserveren, op het terras kun je gewoon plaatsnemen aan een van de roze picknicktafels. "We willen toch die cultuur behouden dat je kunt aanschuiven wanneer je daar zin in hebt. Wel vragen we aan gasten om zich te melden bij onze personeelsleden voor een controlegesprekje, dat geldt ook voor buiten. Het gaat toch om ieders gezondheid."

Toiletbezoek reserveren

Iets verderop kun je straks weer terecht op de good ol’ Neude. Niet de origineelste plek om te gaan zitten, wel een van de zonnigste; en je hebt er wat te kiezen. Verschillende zaken vormen daar gezamenlijk één groot terras. Het is een van de weinige plekken in de stad waar echt wat ruimte is om de anderhalve meter afstand te bewaren – al zal het ook hier straks veel minder druk zijn dan normaal.

De ondernemers aan het plein maakten onlangs al een ‘coronaproof’ proefopstelling met tafeltjes op anderhalve meter afstand, bijzettafeltjes, tussenschotten en looproutes. Verder wordt gekeken naar een app waarmee gasten hun bestellingen kunnen plaatsen en zelfs een toiletbezoek kunnen reserveren.

'Heb je een plekje bemachtigd aan de picknicktafel, dan mag je twee uur blijven zitten'

Amsterdam

Hannekes Boom, met dat heerlijke terras aan het water dat je vanuit de trein kunt zien liggen, gaat met shifts werken. Heb je een plekje bemachtigd aan een van de picknicktafels, dan mag je twee uur blijven zitten. Reserveren is voor buiten niet verplicht, maar wordt wel aangeraden om zeker te zijn van een plekje. In twee uur tijd kun je prima bijpraten en genoeg drankjes bestellen om de corona-ellende even te vergeten.

Selfservice 

Ook Waterkant is straks weer open. Bij deze fijne spot aan de Marnixstraat - aan de waterkant inderdaad - is het bij mooi weer net alsof je op een veel exotischer locatie zit. Kan komen door de Surinaamse invloeden. Op het terras kun je vanaf 1 juni niet reserveren en geldt selfservice. Je bestelt alles aan een van de bars. Drankjes neem je meteen mee, eten komt de bediening bij je brengen. Dat wordt een leuke dateplek straks, want je mag hier met maximaal twee personen tegelijk komen. Dat geldt zowel voor binnen als voor buiten.

Den Haag

Niet-essentiële reizen naar België zijn nog verboden, maar bij Leopold op het Plein ben je toch een beetje over de grens. Met 13 Belgische pintjes op de tap en nog eens 30 van de fles, kun je die verloren tijd hier ruimschoots inhalen. Reken maar dat de coronamaatregelen in acht worden genomen, want de kans bestaat natuurlijk dat Mark Rutte himself even langsloopt voor een afzakkertje na een lange dag op het Binnenhof.

Strandtenten

De allerfijnste terrassen zijn toch wel die met uitzicht op zee. Gelukkig mogen ook de strandtenten straks weer open. In onder meer Scheveningen zit je vanaf volgende week weer met je voeten in het zand aan de cocktails. Met een beetje fantasie is het net Bali.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zelf online je biertje bestellen op terras, telefoon staat niet stil bij startup

Rotterdam

Ook bij het Rotterdamse Biergarten staan ze te springen om weer open te mogen. Vooralsnog hebben ze net als bij Waterkant alleen plaats voor koppeltjes van twee. "We hopen dat het nog wat gezelliger mag en hebben bij de gemeente een aanvraag ingediend om ons terras flink uit te breiden in samenwerking met onze buren, maar of dat doorgaat horen we later pas", vertelt mede-eigenaar Roeland Flierman. Ze adviseren hun gasten om te reserveren, al is dat niet verplicht. "Het is wel fijn als het gestructureerd gaat." 

Waar ze normaal ‘op een gezellige vrijdag’ zo 500 man buiten hebben staan, kunnen ze er nu maar 80 tot 100 kwijt. Is het dan wel rendabel om open te gaan? "Eigenlijk niet", zegt Flierman. "Normaal is de besteding per persoon hier redelijk hoog, nu is het maar de vraag hoe dat gaat zijn.

Met een groep vrienden heb je toch een andere beleving dan met z’n tweeën aan een tafel en wanneer je door een soort controle moet. Maar we gaan het gewoon zo gezellig mogelijk maken, want we willen dolgraag weer wat doen. Zeker met dat prachtige weer de hele tijd. Als het mag gaan we ook weer vol aan de slag met toffe optredens en dj’s, om toch die vertrouwde sfeer en beleving te bieden. Binnen de restricties maken we er gewoon een feestje van."

Een andere plek in Rotterdam waar het straks weer fijn toeven is, is Aloha aan de Maasboulevard. Waar vroeger zwemparadijs Tropicana zat, zit nu een paradijselijk terras met uitzicht op de Nieuwe Maas.

Ook buiten de vier grote steden stikt het van de terrassen die weer opengaan. Een paar leuke plekken waar het goed toeven is: 

Naast het stradsstrand van Groningen vind je het terras van DOT. Normaal biedt dat plaats aan 200 gasten, nu wordt het er vechten om een plekje. Ook niet onaangenaam zit je bij het Brusselse Grand Café De Sigaar, waar je bootjes voorbij kunt zien varen op de Hoge der Aa. ’s Avonds kun je er romantisch borrelen onder verlichte bomen.

In Zwolle staat onder anderen de bediening van grand café/tapasbar Las Rosas te popelen om weer gasten te mogen ontvangen op de loungebanken op het terras. "We hebben getest met een 2 personen-opstelling met anderhalve meter. Best knus."

‘YES! Vanaf 1 juni openen wij weer de deuren.’ Berlage in Eindhoven schreeuwt het van de daken op haar website. Een stadstuin midden in het centrum van de stad, daar luid je straks zalig de zomer in.

Bij het sfeervolle de Meesterproef in Nijmegen kun je vanaf volgende week ook weer het terras op. Om dat te vieren, serveren ze een speciaal driegangenmenu.

In Maastricht kun je straks weer neerploffen bij onder meer het terras van Charlemagne op het Onze Lieve Vrouweplein en het populaire Café Sjiek in de Sint Pieterstraat.

Ook Café Colette in Haarlem tot slot kan niet wachten tot de deuren open mogen. Op Instagram schrijft het personeel: "Wij zijn blij, gelukkig, opgelucht en dankbaar!!! Kunnen niet wachten onze deuren weer te openen voor jullie. We maken er een heerlijke zomer van!"

Nu nog hopen dat de zon blijft schijnen...

Hoe zit het met de regels?

  • Per horecagelegenheid mogen maximaal 30 mensen naar binnen, maar buiten op de terrassen geldt dat er zo veel mensen mogen zitten als er aan tafels passen, mits ze anderhalve meter afstand houden.
  • Er mogen volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) 2 mensen aan een tafel binnen 1,5 meter van elkaar zitten, of een gezamenlijke huishouding die uit meer personen bestaat. In het eerste protocol was KHN nog uit gegaan van 4 personen. Het kabinet wilde eigenlijk overal de 1,5 meter regel zonder uitzonderingen. Dankzij lobby van KHN is het eindresultaat nu 2 personen of een grotere gezamenlijke huishouding.
  • Als je bij elkaar in huis woont hoef je ook geen anderhalve meter afstand te houden, ieder ander moet dat wel.
  • Het personeel zal controlegesprekjes voeren om te checken of je geen coronagerelateerde klachten hebt.
  • Wil je na het terras nog binnen een hapje eten? Dan moet je vooraf reserveren.
  • Menukaart, stoelen en tafels worden grondig gereinigd als gasten weggaan.
  • Moet je naar het toilet? Dan krijg je te maken met de regels die binnen gelden, en dat betekent dat je alleen naar de wc mag als er minder dan 30 mensen binnen zijn én je geen gezondheidsklachten hebt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore