Reizen & uitjes

Onverwachte bestemming: kerstshoppen en bizarre architectuur in Hannover

07 december 2019 10:53 Aangepast: 09 december 2019 11:54
De kerstmarkt in Hannover. Beeld © HMTG / Christian Wyrwa

De kerstmarkten van Düsseldorf en Keulen worden plat gelopen door Nederlanders. Wie een keer wat anders wil, reist een stukje verder naar Hannover. Een stad met vele gezichten, want naast dat kerstshoppen en glühwein drinken kun je ook naar de leuke wijk Linden, moderne kunst bewonderen in een groot museum of je verbazen over de vergane glorie van een reusachtig woon- en winkelcentrum.

Het centrum van Hannover staat deze weken in het teken van de kerstmarkt. Net zoals elke andere Duitse stad eigenlijk, want hoe hard wij het hier ook proberen na te doen, Duitsers kunnen dit gewoon beter. Niet voor niks gaan er jaarlijks busladingen Nederlanders de grens over voor een Glühwein op de Weihnachtsmarkt.

Waar je in Keulen en Düsseldorf wel erg veel Nederlands hoort, sta je in Hannover nog echt tussen de Duitsers. Minder druk is het er niet. Bij een weekendbezoek aan de kerstmarkt is timing heel belangrijk. Ga je te vroeg, dan is het nog niet echt gezellig. Ben je te laat, dan is het schuifelen en in de rij bij de bar.

De ingang van het populaire Wunschbrunnenwald op de kerstmarkt. De ingang van het populaire Wunschbrunnenwald op de kerstmarkt.

Borrelen in een sparrenbos

Rond twee uur 's middags is de sfeer in het Wunschbrunnenwald - een klein woud van sparren neergezet midden in de stad - uitstekend. De geur van de naalden brengt je meteen in de kerststemming en anders doet de warme wijn die je kunt krijgen bij de barretjes dat wel. Het bos, dat beter het Glühwoud of borrelbos zou kunnen heten, is dan ook een populaire plek onder de Hannovenaren.

Naast de gebruikelijke kraampjes met worsten en kerstversiersels heeft de stad ook een middeleeuwse kerstmarkt, waar je kunt bijlen werpen, piratenbloed drinken en luisteren naar troubadours. Liever een Scandinavisch tintje? Dat kan dan weer op de Finse kerstmarkt, waar Glögg en Flammlachs (gerookte zalm) verkocht worden. Deze vind je op het Ballhofplatz, dat omringd is door mooie vakwerkhuizen en waar je bij het knusse Teestübchen ook binnen kunt opwarmen.

Skull meditation room in het Sprengel Museum Skull meditation room in het Sprengel Museum

Er is in Hannover natuurlijk meer te doen dan over kerstmarkten struinen. Kunstliefhebbers mogen het Sprengel Museum, gelegen aan het grote Maschmeer, niet missen. Het museum heeft een van de grootste collecties moderne kunst in Duitsland en 8000 vierkante meter om die werken tentoon te stellen.

Kleurrijke schedel

Verfrissend toegankelijk is de permanente tentoonstelling Elementarteile, die dit jaar ter ere van de veertigste verjaardag van het Sprengel Museum geopend werd. In elke zaal wordt een ander kernonderdeel van kunst uitgelicht, zoals kleur, vorm, materiaal en emotie.

Bij elk thema zijn bijpassende kunstwerken te zien. Van Picasso tot Otto Dix en van Kandinksy tot Niki de Saint Phalle. Van die laatste kunstenares is ook de 'Skull (meditation room)', een kamer met een gigantische schedel, kleurrijk bewerkt met mozaïek.

Geen grote ketens, maar originele winkels en boetiekjes in Linden. Geen grote ketens, maar originele winkels en boetiekjes in Linden.

Hannover heeft een goed openbaarvervoernetwerk: de Stadtbahn, een combinatie van tram en metro. Hiermee reis je snel en eenvoudig naar het stadsdeel Linden, dat aanzienlijk minder heeft geleden onder de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog en waar dus nog een authentieke sfeer hangt.

Streetart en chocoladetaart

Uitstappen doe je bij de Lindener Marktplatz, een plein met een aantal leuke winkeltjes en originele boetiekjes. Van daaruit wandel je naar de Limmerstrasse, waar de drie torens van de energiecentrale goed zichtbaar zijn. Het symbool van de wijk, door de bewoner liefkozend de 'drie warme broers' genoemd.

In en om de Limmerstrasse zitten een aantal leuke cafés en eetplekken. Populair voor ontbijt of een stuk taart is Corner, waar Hannovenaren zweren bij de chocoladetaart. Wie van streetart houdt, wandelt nog even door naar Kulturzentrum Faust. Hier zijn alle muren vrolijk beschilderd en kan in de zomer een biertje gedronken worden bij Biergarten Gretchen.

De brutalistische architectuur van Ihme-Zentrum. De brutalistische architectuur van Ihme-Zentrum.

Ook in Linden, langs rivier de Ihme, is het meest wanstaltige gebouw van Hannover te vinden. Ihme-Zentrum, dat even lelijk als fascinerend is. Om de binnenstad te ontlasten werden in de jaren zestig plannen gemaakt voor een groot woon, werk- en winkelcentrum. Het moest een stad in een stad worden.

In 1974 werd Ihme-Zentrum geopend - met alleen voor het winkelgedeelte al 60.000 m² aan ruimte - maar een jaar later opende de Stadtbahn, die voor snel vervoer naar het centrum zorgde. En daar bleken mensen toch liever te shoppen. Al na een paar jaar sloten de eerste winkels hun deuren, eind jaren negentig stond 50 procent van de winkelpanden leeg en nu is het commerciële deel van het gigantische bouwwerk helemaal gestript.

Wandelen langs verlaten winkels in Ihme-Zentrum. Wandelen langs verlaten winkels in Ihme-Zentrum.

Binnen kijken bij betonkolos

Sindsdien hebben meerdere investeerders plannen gemaakt, maar tot nu toe is er, behalve sloopwerkzaamheden, niks uitgevoerd. Er zijn geen winkels, maar gewoond woont er nog wel. Het is een bizarre aanblik, maar voor iedereen met ook maar een beetje interesse in architectuur - en specifiek het brutalisme - is dit een must-see.

Vanaf de overkant van de rivier kun je de betonkolos goed bekijken, maar het wordt helemaal bijzonder zodra je de brug over wandelt en binnen rondneust. Sinds juli is Ihme-Zentrum in handen van weer een nieuwe investeerder. Wellicht dat er dit keer wel echt wat gebeurt, dus wie de moderne ruïne met eigen ogen wil zien, haast zich nu naar Hannover.

Kerstmarkt in Celle. Kerstmarkt in Celle.

Kerst in vakwerkstadje Celle

Voor nog meer Glühwein en kerstsfeer ga je naar het stadje Celle, dat op veertig kilometer van Hannover ligt en waar je met de trein vanaf Hannover Bahnhof in een half uurtje bent. De kerstmarkt zelf is niet verrassend, maar door het decor van de vakwerkhuizen is het alsof je een sprookje binnen stapt.

In Celle zijn bijna vijfhonderd van deze eeuwenoude huizen te vinden, die gekenmerkt worden door de houten balken in de gevel. Daarnaast is er het hertogelijke slot, waar je een van de oudste barokke theaters van Europa kunt zien. Ook staan in dit stadje een paar van de eerste huizen in Bauhaus stijl, ontworpen door architect Otto Haesler.

 

Voor dit artikel is onze redacteur naar Hannover gereisd op uitnodiging van Visit Hannover. De inhoud van het artikel is redactioneel onafhankelijk bepaald.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van