Ga naar de inhoud
Weekendagenda

Wende, Winterfair & Bright Day

Beeld © iStock

In Den Bosch vindt de Margriet Winterfair plaats, Bright Day komt er weer aan en we gaan kijken waar Sinterklaas de komende weken logeert. En het is alweer 30 jaar geleden van de Berlijnse Muur viel. Daarom is in Hoorn een mooie tentoonstelling over de Wende te zien.

Waar slaapt Sinterklaas?

De tijd dat Sinterklaas en zijn Pieten in Nederland zijn, logeren zij op allerlei plekken. Zo heb je in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen het Nationaal Pietendorp met honderden Pieten verspreid over al die kleine vissershuisjes. Maar ook in het Archeon in Alphen aan den Rijn zijn de Sint en Pieten bezig met de voorbereidingen voor pakjesavond. Traditioneel logeert Sinterklaas een tijdje op het prachtige Slot Assumburg in het oosten van het land, en in het westen in het Muiderslot. Als hij niet té druk is, staan de deuren open voor bezoek!

Margriet Winterfair

Shoppen, workshops, lezingen, muziek: de Margriet Winterfair is het lifestyle-event van het seizoen. Of het nu gaat om interviews met Erica Terpstra of Ellie Lust, modeshows en styllingworkshops of lezingen van Ronald Giphart of Isa Hoes, op de Winterfair raak je weer helemaal up-to-date met alle trends. Natuurlijk ook met veel muziek van bekende artiesten, zoals Thomas Acda, Trijntje Oosterhuis, Alain Clark en Jeroen van der Boom. Voor het gehele programma: www.margrietwinterfair.nl.

Bright Day

Altijd al geïnteresseerd geweest in alles wat nieuw en futuristisch is? In de Expo Haarlemmermeer vindt komend weekend weer het grootste techfestival van Nederland plaats. Met als thema The Bright side of Tech, kun je in zes area's - Mobile First, Robotics, Gaming, Bright Kids, Future Mobility & Smart Home - alles over de nieuwste ontwikkelingen op technologisch gebied verkennen. Ook voor kinderen is er genoeg te ontdekken. www.brightday.nl

De Berlijnse Muur

De meeste mensen kunnen zich nog wel herinneren waar ze waren toen de eerste Oost-Duitsers naar het Westen konden rijden. Zó groot was de impact van de val van de Berlijnse Muur. Het Museum voor de 20e eeuw laat zien hoe het er in de voormalige DDR aan to ging met honderden gebruiksvoorwerpen, die je 30 jaar geleden ook in Nederland veel zag, en zelfs een nagebouwde betonnen muur. Een mooie reis terug in de geschiedenis waar onderwerpen als terreur en de Stasi niet achterwege worden gelaten. www.museumhoorn.nl.

Night Light

In Utrecht begint het Night Light-festival. Op de bekende plekken in Utrecht, zoals de dom of  zijn lichtkunstwerken geïnstalleerd waardoor je de omgeving op een hele andere manier ziet. Het leukste is om je aan te sluiten bij een rondleiding want dan worden de kunstwerken in een perspectief geplaatst. www.bezoek-utrecht.nl. Kijk voor de route en de afzonderlijke werken ook op www.trajectumlumen.nl.