Schaatsen

Het ijs op! De 10 leukste schaatsbanen

22 november 2019 06:15 Aangepast: 22 november 2019 11:31
Beeld © iStock

Het is zover: je kunt weer (bijna) overal schaatsen! Of je nou gaat voor lol met de kids en de warme chocomel met slagroom toe, of dat je serieuze kilometers wil maken: wij zetten de 10 gezelligste, mooiste en unieke banen voor je op een rijtje.

1. Nederlands Openlucht Museum in Arnhem

Hier lijk je over de Westerstraat te schaatsen, met oude bruggetjes, trapgevels en natuurlijk een echt Amsterdams trammetje. Je ruikt de koek en zopie, hoort gezellige muziek en tijdens de schemering gaan de lampjes aan. Echt ouderwets vertier. openluchtmuseum.nl, vanaf 7 december.

2. Flevonice in Biddinghuizen

De ultieme baan voor iedereen die van schaatsen houdt. In de Flevopolder is een prachtig parcours aangelegd en je hebt – ook al vriest het niet – echt het idee dat je over slootjes door de weilanden schaatst. Het is wel een beetje voor de échte schaatser, want een rondje is al snel 2,5 km lang. Natuurlijk is er ook een kinderbaantje. www.flevonice.nl, vanaf 30 november.

Flevo on ice Flevo on ice

3. Cool Event Scheveningen

In Scheveningen is niet zomaar een schaatsbaan aangelegd bij het Kurhaus, maar het is een heus event met ijssculpturen, een schaatsboulevard langs het strand en zelfs een 20 meter lange ijsglijbaan. Fantastisch om met de kinderen heen te gaan of gewoon met je geliefde een paar rondjes te schaatsen en vervolgens heel chic een kopje thee te gaan drinken in het Kurhaus. www.cooleventscheveningen.nl, ijsbaan geopend, ijssculpturen vanaf 7 december.

4. Schaatsbaan Rotterdam

De schaatsbaan in Rotterdam ziet er een beetje futuristisch uit met zijn overkoepelde baan in vrolijke kleuren. Hier schaats je altijd overdekt en kun je toch uitgebreid baantjes rijden, eigenlijk twee werelden ineen. Toch gaat het ook hier vooral om gezelligheid! www.schaatsbaanrotterdam.nl, vanaf 30 november.

Schaatsbaan Rotterdam Schaatsbaan Rotterdam

5. Spoorwegmuseum in Utrecht

In de kerstvakantie verandert het Spoorwegmuseum in een waar winterparadijs. Hier schaats je in de museumhal letterlijk tussen de treinstellen door met gezellige muziek, lekkere hapjes en drankjes en heel veel kindervertier. www.spoorwegmuseum.nl, vanaf 21 december.

6. Het Museumplein in Amsterdam

De schaatsbaan op het Museumplein heeft zo langzamerhand landelijke bekendheid verkregen. Hier schaats je met aan de ene kant uitzicht op het Concertgebouw en aan de andere kant het Rijksmuseum. Om de baan is een kerstmarkt opgezet met warme dranken en er is zelfs een replica van de Magere Brug gebouwd om het nóg authentieker te maken. Hoog Anton Pieck-gehalte. iceamsterdam.nl, vanaf 16 november.

ICE Amsterdam ICE Amsterdam

7. Groninger Winterfestijn

Midden op de Markt in Groningen is een leuke baan aangelegd: tijdens het rondjes schaatsen hoor je de Martinitoren op de achtergrond en zie je het winkelend publiek langslopen. Ben je uitgeschaatst, dan kun je over de kerstmarkt struinen of een dansje wagen tijdens de silent disco in de après-skibar. www.hetgroningerwinterfestijn.nl, vanaf 22 november.

8. Magisch Maastricht

Als Maastrichtenaren iets kunnen, is het wel genieten en dat zie je overal op Magisch Maastricht. De schaatsbaan op het Vrijthof biedt misschien wel het mooiste uitzicht van alle banen en de hapjes en drankjes zijn van bourgondisch niveau. Er is natuurlijk een uitgebreide kerstmarkt, een carroussel en een reuzenrad. Kortom, schaatsen in Maastricht is echt een bijzonder dagje uit! www.magischmaastrichtophetvrijthof.nl, vanaf 29 november. 

Magisch Maastricht Magisch Maastricht

9. IJsbaan Eindhoven

Op de Markt in Eindhoven is een ruime schaatsbaan opgezet, dit jaar zelfs met een skateaway van 25 meter lang. Tussen alle prachtige lichtjes van het GLOW-festival. Hierdoor is het extra feestelijk, met op donderdag de Foute Kersttruienavond en op vrijdag de Disco Schaatsavond. www.thisiseindhoven.com, vanaf 14 december.

10. Thialf in Heerenveen

Last but not least: het wereldberoemde Thialf. Op hetzelfde ijs waar de grootste schaatsers aller tijden hun wereldtijden verbeterden, kunnen wij nu ook rondjes rijden. En wat een feest, want beter ijs vind je nergens! Je moet wel even op de website kijken of contact opnemen met het stadion, want er worden regelmatige wedstrijden gereden. thialf.nl.

Thialf Thialf

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore