Dublin is zoveel meer dan Temple Bar en de Guinness Storehouse. Wie de binnenstad verlaat en de baai van de Ierse hoofdstad verkent, kan fantastische wandelingen maken, verse fish & chips eten en kajakken naar een eiland vol nieuwsgierige zeehonden. Om daarna alsnog de kroeg in te gaan natuurlijk, maar dan bij authentieke pubs, geen toeristenbolwerken.
Dublin is een populaire bestemming voor een stedentrip. Wandelend door de binnenstad zie je dan ook de ene na de andere hop-on hop-off bus passeren. Niks mis mee, maar de stad heeft meer te bieden dan een rondje langs die geijkte highlights.
Met de DART-treinen - Dublin Area Rapid Transit - reis je snel en goedkoop naar plekken langs de baai van Dublin, waar een hoop valt te ontdekken. Als je vanuit het centrum de DART richting het zuidoosten neemt, sta je in 40 minuten in Dalkey, een voorstad van Dublin. In deze omgeving wonen de rijken, waaronder U2-zanger Bono.
Er zijn gezellige pubs in de charmante straatjes te vinden, maar de beste reden om naar Dalkey af te reizen is om er in het kleine haventje in een kajak te stappen voor de sunset kayak tour. Tussen de boten wurm je je in een wetsuit, waarna je met een gids op het gemakje naar Dalkey Island peddelt.
Kajakken langs zeehonden
Op dit mooie eilandje woonden ooit mensen, nu maken een paar geiten, talloze konijnen en een grote groep zeehonden er de dienst uit. Een prachtige plek, waar je even rond kan lopen langs restanten van een fort. Maar het leukste is toch echt de tocht zelf, die je maakt terwijl de zon in de zee zakt en de zeehonden voorzichtig een kijkje komen nemen bij de kajak.
Voor een goede kroegentocht ga je niet naar het bekende, maar zeer toeristische Temple Bar. Veel leuker is het ten noorden van rivier Liffey, bijvoorbeeld bij de hippe Dice Bar. Veel locals vind je ook in Capel Street, een straat waar veel gebeurt en een authentieke sfeer hangt. Voor een pint zit je goed bij The Black Sheep, waar ze heel veel Ierse bieren op tap hebben.
Live muziek in de pub
Een stukje verderop in de straat zit McNeills pub, waar zes dagen per week live muziek te horen is en waar je zomaar gevraagd kan worden om een Nederlands liedje ten gehore te brengen. Een vals gezongen Guus Meeuwis klassieker wordt met luid applaus ontvangen. Een gezellige boel dus.
Een totaal andere sfeer, maar niet minder gezellig is de Panti Bar, een kleurrijke LGBT bar waar lekker gedanst wordt en travestieten je cocktail shaken. Daarna is het door naar de Hacienda Bar, te vinden in een zijstraat van Capel Street. Eerst even aanbellen, voor je de wondere wereld van eigenaar Shay binnenstapt. Een eigenzinnig hol is de beste beschrijving.
Goed mogelijk dat je de volgende ochtend behoefte hebt aan twee dingen: een frisse neus en een vette hap. Neem dan de DART een half uurtje naar het noorden en stap uit bij Howth. Vanuit dit vissersdorp starten meerdere wandelingen langs de kliffen, die je - bij goed weer - een geweldig uitzicht over de baai geven.
Wandelen langs de kliffen
Routekaarten zijn verkrijgbaar in de haven, daarna is het eenvoudig de pijltjes volgen. De kortste wandeling heet de Cliff Path Loop en is 6 kilometer, de langste telt 12 kilometer. Maar ook als je maar een half uurtje wandelt zie je al veel moois.
Daarna is het hoog tijd voor fish & chips, want ook daar staat Howth bekend om. Voor een snelle hap ga je naar Beshoff's of Leo Burdock's, die beiden al decennia lang de inwoners van Dublin van gefrituurde vis voorzien. Voor een meer knusse setting zijn er in de haven verschillende visrestaurantjes, zoals Crabby Jo's, waar de prijswinnende gerookte zalm een must is.
Volgende stop: Ierse whiskey
In het begin van de 19e eeuw beleefde de Ierse whiskey haar hoogtijdagen: 60 procent van de whiskey die wereldwijd gedronken werd, kwam uit Ierland en dan voornamelijk uit de regio Dublin. Omdat de Ieren eigenwijs weigerden om nieuwe technologieën te omarmen, namen de Schotten in de 20ste eeuw de markt over en was de Ierse whiskey 'shit', aldus de gids van Teeling Whiskey.
Tijdens een rondleiding hoor je over deze geschiedenis, maar ook over hoe de Ierse whiskey bezig is met een comeback. Nadat in 1976 de laatste distilleerderij in Dublin zijn deuren sloot, was het lang stil. Maar in 2015 heropende Teeling Whiskey, waar in traditionele pot stills - met de namen van eigenaar Jack Teelings dochters - gedistilleerd wordt.
Naast traditie is er dit keer ook ruimte voor vernieuwing en experimenten, want ze zijn misschien eigenwijs, maar niet dom. Afgelopen maart won Teeling's 24-year-old single malt, gemaakt van whiskey uit een andere distilleerderij van de familie Teeling, de World Whiskies Award voor beste single malt. De eerste keer dat een Ierse whiskey deze presigieuze prijs mocht ontvangen en dus iets waar ze in Dublin maar wat trots op zijn.
Ook leuk om te doen:
- Vanuit de stad kun je een bustour maken naar het nabijgelegen Wicklow Mountains National Park. Liever zelf op pad met de (huur)auto? Neem dan de schilderachtige route naar Sally Gap, waar een deel van Braveheart gefilmd is.
- Bezoek de oude gevangenis Kilmainham Goal en kom meer te weten over de roerige en bloedige geschiedenis van Dublin en de Ierse Republiek. De wat droge rondleidingen - in vrij grote groepen - zijn populair, dus ga hier in de ochtend heen.
- De reis naar Howth kun je ook met de boot van Dublin Bay Cruises maken. Duurt een stuk langer, maar dan krijg je wel de volledige baai te zien en met een beetje mazzel zie je zelfs dolfijnen.
- Fans van U2 komen tijdens een speciale fietstour langs plekken in de stad die een link met de wereldberoemde band hebben, zoals de winkel waar Bono zijn naam aan te danken heeft.
Voor dit artikel is onze redacteur naar Dublin gereisd op uitnodiging van Tourism Ireland. De inhoud van het artikel is redactioneel onafhankelijk bepaald.