Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Verbrand door de zon? Zo herstel je je huid

We weten allemaal dat je jezelf goed moet insmeren om je huid te beschermen tegen de zon en daardoor de kans op huidkanker te verkleinen. Ben je om wat voor reden dan ook evengoed verbrand door de zon? Dan is het extra belangrijk om je huid de juiste aandacht te geven zodat het zo goed én zo snel mogelijk kan herstellen. Hoe je dat het beste kunt doen leggen we je in dit artikel uit.

Nu de zomer volgens de meteorologische kalender is begonnen wordt de zon ook steeds feller. Hoewel de zon in de lente misschien nog niet zo veel kracht heeft als in de zomer, verbrand je in deze periode eigenlijk net zo makkelijk als in de zomer. Na de donkere wintermaanden is je huid immers nog niet gewend aan de felle zonnestralen en daardoor extra kwetsbaar. Je huid goed insmeren is natuurlijk het allerbelangrijkst máár als je dan toch verbrand bent geraakt, is het extra belangrijk om je huid de juiste aandacht te geven zodat het zo goed en snel mogelijk kan herstellen. 

1. Aloë vera

Een verbrande huid moet gehydrateerd blijven. Als je een Aloë vera plant in huis hebt, kun je jezelf een trip naar de drogist besparen. De gel-achtige substantie in de bladeren van de plant heeft een verzachtende en verkoelende werking. Lepel de gel uit het blad en voeg eventueel wat oliën toe. Je kunt dit middeltje voor ongeveer een maand in de koelkast bewaren. Heb je geen Aloë vera plant in huis? Je kunt ook losse bladeren kopen in een natuurwinkel óf kies voor een aftersun met Aloë vera.

2. Verkoelende douche of bad

Als je huid door de zon verbrand is, kan het helpen om je lichaam te verkoelen. Een douche met koud (of in ieder geval koel) water kan helpen om de pijn te verlichten. Pas wel op met welke doucheproducten je gebruikt; je verbrande huid is namelijk extra gevoelig. Als je voor een verkoelend bad wil gaan, kun je een lavendelolie aan het water toevoegen. Dit kan de stekende pijn verlichten.

Tip: Wil je verkoeling maar is een koude douche of koud bad even geen optie? Je kunt je huid ook verkoelen met natte doeken. Dit kan de pijn verminderen.

3. Aftersun masker

Je gezicht wordt doorgaans het meest blootgesteld aan de schijnende zon. Als je de brandende pijn wil verminderen, kun een speciaal aftersun-gezichtsmasker gebruiken. Het helpt je huid met herstellen en heeft een hydraterend effect. Je kunt deze maskers vinden bij de drogist.

4. Drink water

Een verbrande huid gaat vaak gepaard met uitdroging. Het is dus belangrijk om niet alleen je huid goed te hydrateren, maar óók jezelf! Blijf door de dag heen genoeg water drinken en vermijd frisdrank, koffie of alcohol. Deze dranken drogen je alleen maar verder uit.

5. Draag losse kleding

Als je verbrand bent, is je huid extra kwetsbaar en dat kan pijnlijk zijn. Voorkom daarom dat je huid verder geïrriteerd raakt en draag losse kleding die niet in je huid snijdt of knelt. Met losse kleding kun je je huid ook van de zon beschermen om te voorkomen dat je nog verder verbrandt. 

6. Pas op met welke middelen je gebruikt

Wees voorzichtig met het gebruik van alternatieve geneesmiddelen. Sommige hebben wel degelijk een verkoelend effect maar drogen je huid op de lange termijn juist uit. Gebruik dus neutrale, vochtinbrengende crèmes die zo weinig mogelijk bestanddelen bevatten en vermijd producten met menthol of alcohol erin.

Wonderplant:
Lees hier waar je Aloë vera nog meer voor kan gebruiken!
Wonderplant: hier kun je een Aloë vera allemaal voor gebruiken

Fotocredits