Dat make-up kwasten op den duur vies kunnen worden en geregeld gereinigd moeten worden wist je misschien wel. Maar wist je ook dat make-upkwasten zelfs net zo smerig kunnen zijn als een toiletbril? Een team van huidspecialisten kwam hierachter na het testen van verschillende kwasten op bacteriën en schimmels. Hier kwamen schrikbarende resultaten uit die kunnen leiden tot vervelende infecties.
Oogmake-upkwasten
Het onderzoek liet zien dat je het meeste vuil verzamelt op de oogschaduwkwasten. Als je deze kwast helemaal niet reinigt kan dit zorgen voor oogontstekingen, verkleuringen van het oogwit en jeuk en irritatie. Dit is niet alleen onhygiënischer, maar oogontstekingen zijn ook nog erg besmettelijk! Het is dan ook af te raden om oogmake-up en kwasten uit te lenen.
Gezichtskwasten
De kwast waar je wat kleur mee aanbrengt op je gezicht is niet veel schoner. Zo heeft de blushkwast een extreem hoog infectieniveau, doordat het direct contact maakt met de huid. Hierdoor raken poriën verstopt en breekt collageen sneller af, met het gevolg dat je huid er vroeg ouder uitziet.

Beauty blenders
Beauty blenders zijn synthetische sponsjes die gebruikt worden om make-upproducten zoals concealer, contoursticks, poeder en foundation gelijkmatig te verdelen op de huid. De spons is dus regelmatig in contact met zowel de handen als de huid. Verkeerd gebruik van deze spons kan ertoe leiden dat schimmels en bacteriën kunnen groeien, wat schadelijk kan zijn voor de huid.
Een microbiologisch onderzoek uit het Verenigd Koninkrijk onderzocht 467 producten uit vijf make-categorieën op bacteriën. Beautyblenders bleken een gemiddelde hoeveelheid van wel 10 6 CFU* per ml te bevatten. Ook bleek schimmelvorming het vaakst voor te komen in de sponsjes. Ruim 93% van de beautyblenders werd niet gereinigd en 64% was wel eens op de grond gevallen en werd nog steeds gebruikt.
Verder zou het bewaren op een vochtige plek zoals de badkamer ook impact hebben op de hoeveelheid bacteriën. In een warme en vochtige omgeving verspreiden bacteriën zich namelijk dubbel zo snel! Huishoudcoach Zamarra beveelt dan ook aan om de sponsjes – ongeacht de regelmatige schoonmaak – iedere drie tot zes maanden te vervangen.
* CFU = een kiemgetal of kolonievormende eenheden zijn het aantal levende bacteriën op een oppervlak.

Hoe reinig je de kwasten?
Je kan zo’n enorme ophoping van bacteriën en schimmels gelukkig voorkomen door de kwasten en blenders wekelijks te wassen met een milde shampoo, gezichtsreiniger of antibacterieel afwasmiddel. Er zijn ook speciale reinigingsmiddelen te krijgen voor kwasten. Je zult aan het water in de wasbak wel zien dat de schoonmaak niet voor niets is geweest. Laat de kwasten vervolgens goed drogen op een handdoekje of met behulp van een föhn.
Wanneer is de laatste keer dat jij je make-upkwasten hebt gewassen?
Tip:
Een siliconen pad of een elektrische kwastenreiniger kan helpen voor een extra grondige reiniging van de kwasten.
Fotocredits:
- Headerfoto: JuFagundes
- Foto 1: pavlyukv