Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Hoe schadelijk zijn sulfaten in shampoos? Zo zit het!

'Hoe meer een shampoo schuimt, hoe schoner je haar wordt', is vaak de aanname. Maar is dat eigenlijk wel zo? Want juist het stofje dat de shampoo laat schuimen zorgt bij veel mensen voor irritatie. We vertellen je alles wat je moet weten over shampoos met sulfaten.

Een goede shampoo zorgt voor een schuimend effect. Het schuimende effect komt door de toevoeging van sulfaten. Maar... sterk schuimende shampoos brengen schade aan je hoofdhuid. Ze verwijderen namelijk niet alleen het vuil, maar óók de natuurlijke oliën van je huid.

Wat zijn sulfaten?

Sulfaten zorgen ervoor dat al het talg en vuil in je haren gereinigd wordt. Het zit vooral in shampoos en zeep en onttrekt al het vuil van je haren. Dit komt doordat het bestaat uit zouten van zwavelzuur. Het zorgt ervoor dat het haar ontvet wordt doordat ze een wateroplosbaar deel hebben en een olie oplosbaar deel.

Zijn sulfaten gevaarlijk?

Sulfaten zijn niet schadelijk voor de gezondheid, maar kunnen wél irritatie veroorzaken. Door het sterk reinigende effect kan het uitdrogend werken op een droge of gevoelige huid. Is dat bij jou het geval, dan kun je beter voor een sulfaatvrije shampoo kiezen.

Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Minder schuim, net zo schoon

Het beste kun je kiezen voor een shampoo gemaakt van natuurlijke producten, zonder schadelijke stoffen. Deze shampoos zijn milder voor je haar en voor je hoofdhuid. Het gekke aan deze shampoos is dat ze niet schuimen, door het gebrek aan sulfaten dus, wat vaak wel even wennen is. Gevoelsmatig wordt je haar hier misschien minder schoon van, maar dat is gelukkig niet het geval. Je haar wordt er net zo schoon van als bij schuimende shampoos. 

Tot in de puntjes 

Borstel je haar goed door voordat je het gaat wassen en gebruik de juiste shampoo voor jouw haar en hoofdhuid. Gebruik de shampoo over je hele haar en een bijpassende conditioner alleen in de puntjes. Tot slot: hoe verleidelijk het ook is, zet de kraan vooral niet te heet om beschadiging te voorkomen.

Fotocredits: 

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: