Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Dit is dus de betekenis van het icoontje op cosmeticaproducten

Beeld © Marjolein Sintenie

Is het symbooltje met het potje en de open deksel jou wel eens opgevallen? Deze kun je vinden op cosmeticaproducten, vaak met daarin de letter-cijfercombinatie zoals 3M, 6M of 12M. Het blijkt een goed idee te zijn om regelmatig je verzorgingsproducten hierop te controleren, want net zoals met voeding brengen ook deze risico’s met zich mee.

Sinds 2005 heeft de Europese wetgever symbolen gekozen om voor consumenten aan te duiden wat de houdbaarheid is van cosmeticaproducten. Ze besloten dit te doen met de afbeelding van een potje met open deksel, ook wel de PAO genoemd (Period After Opening). De open deksel maakt duidelijk dat de houdbaarheid ingaat vanaf het moment dat je het potje hebt geopend. Ongeopend zijn de producten wel 30 maanden houdbaar op de juiste bewaarwijze.

Wat zijn de risico’s?

Je hebt het symbool vast wel eens over het hoofd gezien en het product langer gebruikt dan aanbevolen. Heb je hier verder niets van gemerkt? Alleen maar goed, maar er zitten wel degelijk risico’s aan. Vooral mascara’s en eyeliners zijn infectiegevoelig. Ook geeft zonnebrandcrème na jaren echt niet meer dezelfde bescherming. Wanneer er huidproblemen ontstaan is het dus goed om je af te vragen hoe lang je het product al hebt staan.

Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Controleren

Net zoals vele voedingswaren, is het bij cosmetica ook handig om de textuur, geur en kleur te inspecteren voor gebruik. Het bederfproces versnelt namelijk wanneer het op een warme en zonnige plek staat of wanneer het product open bewaard wordt. Vertellen jouw zintuigen dat je het nog prima kunt gebruiken? Dan kun je de gok wagen, maar wees wel alert wanneer er irritaties optreden.

Zo bewaar je ze het langst

Door producten op de juiste manier te bewaren blijven ze het langst goed. Zorg er daarom voor dat je schone handen hebt bij contact met de verpakking en sluit het direct na gebruik.

Het is verder belangrijk om je cosmetica niet met iedereen te delen om het overdragen van infecties te vermijden. Bovendien is het handig om de aankoopdatum op te schrijven, om te voorkomen dat je dit na een aantal maanden weer bent vergeten. 

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: