Ga naar de inhoud
Nagelverzorging

Altijd mooie nagels? Volg dit stappenplan

Beeld © iStock

Heb jij nagels die snel scheuren? Van die vervelende haakjes aan de zijkant van je nagels? Of willen jouw nagels simpelweg niet groeien? Tijd om je nagels eens goed te verzorgen. Zónder er meteen nagellak overheen te smeren.

Je nagels verzorgen hoeft niet veel tijd te kosten. Je nagels zijn het mooist als je er regelmatig wat aandacht aan besteed. In plaats van wachten totdat het te laat is. Houd ze gezond, dan heb je er meer plezier van. 

Stappenplan voor mooie nagels

  • Regelmatig schoonmaken

Dat je je handen moet wassen meerdere keren op een dag, dat zit er wel ingebakken. Maar neem naast je handen ook af en toe je nagels even mee. Dit kun je doen met een nagelborstel en koud water. De borstel poetst dode huid en bacteriën onder je vingernagels weg. Het is maar een paar seconden werk en je hebt er al een hoop baat bij. 

  • Nagels vijlen

Je nagels vijlen is goed voor je nagels, zo voorkom je dat ze te lang worden en gaan inscheuren. Of dat ze ergens achter blijven haken. Als je je nagels vijlt, doe dit dan wel altijd in een richting en niet heen en weer. Hierdoor kunnen je nagels gaan splijten.

  • Nagelriemen verzorgen

Om je nagelriemen mooi zacht en verzorgd te houden, is het goed om eens in de zoveel tijd te je vingers en nagelriemen te scrubben. Je kunt een scrub kopen, maar je kunt ook zelf een scrub maken.

Dit doe je door twee eetlepels suiker en twee eetlepels olijfolie met elkaar te mengen en deze in te wrijven op je nagelriemen. Ook krijg je hier zachte handen van en wordt de bloedsomloop in je handen verbeterd.

Vervolgens breng je een druppel olie aan op je nagel en masseer je deze goed in je nagelriem en over je nagel. Je hebt hiervoor speciale nagelriemolie, maar je kunt ook amandelolie of arganolie gebruiken. 

  • Verzorgende handcrème

Verzorg je handen en nagels dagelijks en zorg dat ze niet uitdrogen. Zet dus een fijne handcrème op je bureau of doe er een in je tas en zet er dan ook nog eentje op je nachtkastje... zo kom je nooit te kort. Je handen en nagels knappen er hartstikke van op als je ze twee keer per dag insmeert.

Broze nagels voorkomen

Kun jij je nagels makkelijk ombuigen? Scheuren ze snel in en breken ze vaak af? Dan heb je waarschijnlijk last van broze nagels. De kans op broze nagels is groter als je handen zijn uitgedroogd. 

Door te veel vocht worden je nagels ook sneller broos en kunnen ze splijten. Draag daarom handschoenen als je de afwas doet en laat je handen niet in het water weken als je een bad neemt. 

Vermijd chemische stoffen op je handen zo veel mogelijk. Denk hierbij aan schoonmaakmiddelen als bleekmiddel en wasmiddel: deze maken je nagels snel zwak.

Heb je broze nagels? Probeer dan eens wat meer calciumproducten te eten. Dit zit onder andere in spinazie, broccoli, noten en lijnzaad. 

Gescheurde nagels

Is je nagel gescheurd? Trek hem er dan niet af, maar gebruik altijd netjes een schaartje of een vijl. Door je nagels eraf te trekken kan het gezonde weefsel rond je nagelgebied scheuren, wat er lelijk uitziet en ook nog eens tot infecties kan leiden.

Tip: uit sommige onderzoeken is gebleken dat het slikken van biotine kan helpen om zwakke nagels sterker te maken. 

Keratineverstoring

Zien jouw nagels er ongezond uit? Dan kan dit duiden op een keratineverstoring. Keratine is een eiwit, dat beschermt dient te worden door silicum. Dit zit in bijvoorbeeld gierst en brandnetel, dus misschien kun je overwegen eens wat vaker brandnetelsoep te eten. Lekker en gezond!

Daarnaast zijn ook zwavelhoudende aminozuren belangrijk om je nagels gezond te houden. Dit zit onder andere in ui en broccoli.

Niet bijten

Een absolute boosdoener is nagelbijten. Niet alleen ziet dit er lelijk uit: het zorgt er ook voor dat bacteriën en schimmels sneller kunnen groeien en dat je nagels geïnfecteerd kunnen raken.

Nagelbijters
Lees meer:
Nagelbijters en duimzuigers hebben minder kans op allergieën
Dit is een artikel van