Forever young

Rimpels uitstellen? Dit zijn de meest effectieve manieren

16 april 2021 21:04 Aangepast: 20 april 2021 23:05
Beeld © iStock

Vroeg of laat moeten we er allemaal aan geloven: rimpels. Toch zou het fijn zijn om deze verouderingstekenen zo lang mogelijk uit te stellen. Lees verder om te ontdekken hoe je dit het beste kunt doen.

Er zijn twee soorten rimpels: dynamische rimpels en statische rimpels. Dynamische rimpels ontstaan door de beweging van je spieren die onder de huid liggen. Denk hierbij aan de rimpels die ontstaan als je fronst, of als je heel verbaasd kijkt. 

Dynamische rimpels zijn de rimpels die je het allereerst ziet, en die beter zichtbaar worden zodra je ouder wordt. 

Statische rimpels en plooien zijn zichtbaar, ook als je niet je gezicht beweegt. Denk aan de plooi tussen je neus, of rimpels die je krijgt in je hals. Statische rimpels ontstaan niet door beweging van spieren, maar door veroudering van dieper gelegen huidlagen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Klaar met rode vlekken in je gezicht? Zo werk je ze weg

Rimpels uitstellen

Van je veertigste tot je vijftigste worden je dynamische rimpels dieper en zullen er ook steeds meer statische rimpels ontstaan, zoals dunne lijntjes op de bovenlip. Ook ga je de rimpels op je voorhoofd en rond de ogen steeds beter zien. Er is gelukkig een aantal dingen die je kunt doen om rimpelvorming zo veel mogelijk uit te stellen.

Vermijd de zon

Het is niet leuk om te horen, maar de zon is de grootste boosdoener. UV-straling zorgt dat elastische vezels in je bindweefsel worden afgebroken. Hierdoor kan het zijn dat je sneller rimpels krijgt in je gezicht en decolleté.

Probeer zo min mogelijk onnodig in de zon te zitten - en doe je dat wél, gebruik dan altijd een goede zonnebrand.

Hydrateren

Een droge huid is gevoeliger en raakt daardoor ook makkelijker beschadigd. Kijk daarom goed naar de verzorgingsproducten die je gebruikt: er bestaan verschillende crèmes en gezichtsreinigers die je huid een extra hydratatieboost meegeven, zodat de natuurlijke beschermlaag van je huid in balans blijft.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Zo maak je je huid lenteklaar!

Je huid reinigen

Door je huid altijd goed te reinigen, houd je je huid jong en fris. Het helpt om onzuiverheden te voorkomen maar ook rimpels. Het reinigen van je huid zorgt dat de verzorgingsproducten die je gebruikt, beter worden opgenomen.

Bovendien geeft een goed gereinigde huid je puistjes en onzuiverheden minder kans.

Wordt je huid ouder? Dan kan deze gevoeliger worden. Zorg dat je dan een zachte reiniger gebruikt, om je huid niet te beschadigen.

Was je gezicht met lauw water in plaats van heet, om te voorkomen dat je je huid irriteert. Ook kan het goed zijn om een reiniger te gebruiken zonder zeep, bewaarmiddelen of parfum.

Gezichtsmassage

Een gezichtsmassage kan helpen om zones te ontspannen. Vooral bij de leeuwenrimpel, ook wel 'fronsrimpel, werkt dit goed. Deze rimpel ontstaat door het samentrekken van je voorhoofdspieren. 

Je kunt deze massage bij jezelf uitvoeren, door met je duimen te beginnen bij de aanzet van je wenkbrauwen. Masseer geleidelijk aan, maar stevig naar je slapen toe en herhaal deze beweging nog een keer, maar begin dan aan de bovenkant van je wenkbrauwen. 

Gezond eten

De allerbeste manier om op een natuurlijke manier rimpels tegen te gaan, is eigenlijk heel simpel: leef gezond! Vooral mensen die veel fruit, groente en verse vis eten, zorgen er met hun voedingspatroon voor dat ze vorming van nieuwe rimpels tegengaan.

Oké, bestaande rimpels verdwijnen niet helaas, maar ga je vanaf nu gezond eten, dan krijg je wel echt minder snel nieuwe rimpels. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

De zin en onzin van huidverzorging: 4 vragen beantwoord

Crèmes

De markt loopt over met mogelijkheden voor speciale ouderdomscrèmes. Zo'n crème kan werken, maar het is dan wel belangrijk om te kijken naar de werkzame ingrediënten.

Je kunt bijvoorbeeld letten op het niacinamidegehalte: niacinamide verhoogt de productie van collageen tot 54%, waardoor je de vorming van fijne lijntjes en rimpels kunt uitstellen.

Ook is hyaluronzuur een waardevol ingrediënt in een ouderdomscrème. Dit houdt vocht vast in de huid, waardoor je de fijne lijntjes en diepere rimpels minder goed ziet. Hyaluronzuur wordt ook wel gebruikt als rimpelvuller bij cosmetische behandelingen.

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore