Ga naar de inhoud
Wonderolie

4 redenen waarom castorolie een plekje in je toilettas verdient

Beeld © iStock

Castorolie: ook wel ricinusolie of wonderboomolie genoemd. Een plantaardige, unieke olie, die goed zou zijn voor allerlei dingen. Wil je weten welke? Lees dan gauw verder.

Castorolie is een pure en kalmerende olie, die vroeger veel werd gebruikt door Egyptenaren en Grieken. Het goedje is 100% plantaardig en wordt gemaakt van de vrucht van de wonderboom: de ricinus communis. Door de bonen van deze wonderboom te persen, wordt de olie gewonnen. 

Ontwikkelingsproces

Er zijn in de basis twee soorten castoroliën: Jamaicaanse en koudgeperste. Beide worden gemaakt van ricinuszaad, maar de technieken om deze soorten te verwerken verschillen. Hierdoor zien de oliën er anders uit van kleur en textuur.

Bij de koudgeperste olie worden de bonen zó hard geperst, dat de olie uit de zaden druipt. Deze olie heeft een lichtgelige, heldere kleur en ziet er stroperig uit.

Bij bereiding van de Jamaicaanse versie worden de zaden geroosterd of gebrand. Na het roosteren worden de bonen gekookt in een grote pan en gepureerd op de traditionele Caribische manier. Het product dat hierna overblijft is zwart en de olie bevat dus as van het roosteren, waardoor deze variant ook dikker is dan de koudgeperste variant.

Voordelen van castorolie

Van oorsprong werd castorolie gebruikt voor medicinale doeleinden. Het heeft namelijk ontstekingsremmende eigenschappen, wat ervoor zorgt dat het ontstekingen tegengaat of vermindert en pijn verlicht. 

Tegenwoordig gebruiken we deze olie vooral voor cosmetische doeleinden en kun je het halen bij ongeveer elke drogisterij.

Geef je huid een boost

Veel mensen gebruiken castorolie om hun huid een gezonde boost te geven. Masseer de olie in en laat deze ongeveer een kwartier intrekken. Spoel het daarna af met lauwwarm water.

Als haarmasker

Ook wordt castorolie veel gebruikt in haar: hoofdhaar. Breng de olie aan op drooghaar en laat het zo'n vijftien minuten intrekken, zoals je met een haarmasker doet. Was daarna wel je haar goed. 

Wenkbrauwen en wimpers laten groeien

Maar ook wimpers en wenkbrauwen hebben baat bij castorolie. De castorolie zou je haar voller en langer maken. Breng 's avonds voor je naar bed gaat de olie aan op je wimpers. Je kunt dit met je vingers doen, of bijvoorbeeld een lege mascaraborstel gebruiken. Was de olie er 's ochtends weer af met wat lauwwarm water. 

Je darmen oppeppen

Castorolie zou ook een uitstekende remedie zijn om de inwendige reiniging van je darmen te bevorderen. Het is een gunstige behandeling voor een natuurlijke stoelgang. Neem 's ochtends of voor het slapen gaan 1 tot 3 eetlepels olie in een derde glas water en drink dit rustig op, voor de beste werking.