Zon op het menu

Zo maak je je huid lenteklaar!

19 februari 2021 20:56
Beeld © iStock

Waar we vorige week nog op krakend ijs stonden en genoten van koek en zopie, staat er inmiddels ander weer op de planning. Lenteweer! Niet alleen een totaal ander beeld als je buiten bent, maar ook even wennen voor je huid. Van winterkou naar een lentezonnetje. Tijd om je snoet de juiste verzorging te geven, zodat je met het nieuwe seizoen in zicht beslagen ten ijs komt. Figuurlijk dan.

1: Water, water, water

Onze huid bestaat voor 80% uit water. Het is dan ook belangrijk om de waterhuishouding op peil te houden door dagelijks genoeg water te drinken. Alhoewel de waterbehoefte per persoon verschilt, is zo'n twee liter water per dag drinken een goede richtlijn. 

2: Verzorgende dagcrème

Zeker in de winter heeft je huid het aardig te verduren gehad door de verwarming, het gure winterse weer en het veel binnenzitten. Zo aan het einde van de winter kan onze huid wel een oppepper gebruiken. Waar de drogere huid door de kou behoefte heeft aan dikke, vaak vettige crèmes, kun je in de lente overstappen op een lichtere dagcrème. Dit type crème laat je huid net wat beter ademen. 

3: Smeer met zonnebrandcrème

Hartje winter, lente of tropisch zomerweer, breng het liefst altijd zonnebrandcrème na je dagcrème op. Het beschermt je tegen schadelijke stoffen en UV-stralen. Zeker als je met een winters witte snoet naar buiten gaat, kan het wel wat extra bescherming gebruiken. Daarbij voedt en beschermt de crème niet alleen je huid, het blijkt ook het proces van huidveroudering te vertragen. En ja, daar tekenen we massaal voor, niet?

Miniatuurvoorbeeld
Schadelijke zonnebrandcrèmes

Smerig smeren: deze zonnebrandcrèmes zijn het slechtst voor het milieu 

4: Bewegen in de buitenlucht

Het kwik stijgt, de natuur ontwaakt en de zon laat vaker van zich zien. Tijd om de droge binnenlucht te laten voor wat het is en er vaker lekker op uit te trekken. Want wat blijkt? Bewegen in de frisse buitenlucht geeft het zuurstofgehalte in ons lichaam en dus onze huid een opkikker. 

5: Grote lenteschoonmaak

Zeg je lente, dan zeg je grote schoonmaak. Iets wat je ook in je verzorgingsroutine kunt doen. Het zit er dik in dat je veel crèmes vorig jaar hebt geopend en vervolgens maanden niet hebt aangeraakt. Neem bijvoorbeeld de zonnebrandcrème. Heb je de tube vorig jaar geopend, dan kun je ervan uitgaan dat de SPF z'n beste tijd heeft gehad. Op de achter- of onderkant van verzorgingsproducten staat altijd een potje met getal. Dit getal zegt hoelang je het product kunt bewaren nadat je het hebt geopend. Vaak is dit 6 of 12 maanden.

6: Daar zit een luchtje aan

Tot slot, voorkom dat je smeert met producten die vol chemische toevoegingen zitten. Bekijk je de ingrediëntenlijst dan zit het gros - nog steeds - vol met parfum, onnatuurlijke aroma's, allergenen en parabenen. Ingrediënten die je huid niet ten goede komen, pigmentvlekken kunnen veroorzaken en je huid juist kunnen uitdrogen. Let er dus goed op wat je op je huid smeert.

En nu lekker naar buiten, de zon in!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore