Mode & Verzorging

Kort haar? Gebruik dan haarzeep in plaats van shampoo

15 januari 2021 20:57
Beeld © iStock

Ziet jouw kapsel er soms maar plat en futloos uit? Stap over op haarzeep, je zult zien dat je fijne haar veel meer volume krijgt en dat op een natuurlijke manier.

In de schappen zie je voor alle haarsoorten een andere shampoo staan. Dik of dun haar, lang of kort, gekleurd of grijs -  en dan heb je ook nog speciale shampoo voor beschadigd, gekruld haar en tegen roos in het haar.

Als je op de verpakking kijkt van zo'n shampoofles, zie je een hoop ingrediënten staan, die er zeker voor zorgen dat je haar weer schoon wordt, maar tegelijkertijd beschadig je ook je haar. Er zitten erg agressieve producten in, niet goed voor je haar en ook niet voor het milieu. 

Met een stuk haarzeep ben je dus in een keer klaar. En ja, dat is echt even wennen. Want in plaats van dat je met een vloeibare zeep door je haren gaat, smeer je nu met een blok zeep over je natte haren. 

Minder snel vet haar

Niet alleen qua gebruik is dat even aanpassen, je hoofdhuid heeft ook zeker even de tijd nodig om hier aan te wennen. Je hoofdhuid en je haar zijn gewend aan de grondige reinigingsmiddelen die je al jarenlang gebruikt.

Door het gebruik van haarzeep gaat je hoofdhuid minder talg aanmaken én wordt je haar dus minder snel vet

Wel even wennen

Als je dus overstapt naar deze duurzame optie, moet je je haar wel even de tijd geven. Probeer de haarzeep een tot twee maanden uit.

Goed nieuws: het schijnt dat mensen met kort haar minder last hebben van deze overgang. Vooral mensen met fijn haar merken dat hun haar op een natuurlijke manier veel meer volume heeft. 

Wat ons betreft is nu, tijdens de lockdown, het ideale moment om deze zeep eens uit te proberen (ook als je lang haar hebt).

Goed voor het milieu

Veel voordelen voor je haar dus, maar zo'n stuk zeep is ook goed voor het milieu. Te beginnen met alle plastic flessen die je niet meer hoeft te kopen. Een stuk haarzeep is vergelijkbaar met drie flessen shampoo.

Daarnaast zitten er reststoffen die niet afgebroken kunnen worden in je 'oude' shampoo. Haarzeep daarentegen is wel helemaal biologisch afbreekbaar. Zo komen er geen schadelijke stoffen meer in het water terecht. Een goed voornemen, dus! 

Zo doe je het

Het grootste verschil? Het ziet eruit als een stuk zeep. In plaats van dat je de vloeibare shampoo uit de fles knijpt, zeep je nu je haren in door met een blok zeep over je natte haren te wrijven. Net zo lang totdat je genoeg zeep en schuim hebt om te kunnen wassen. Zorg dus eerst dat het haar goed nat is, dan gaat het sneller schuimen. 

Je kunt ook eerst de zeep in je handen wrijven en dat door je haren doen. Was je haar zoals je het altijd doet en masseer ook de hoofdhuid goed in en spoel het uit. 

Wil jij dit ook proberen? Haarzeep is online verkrijgbaar en mocht je niet kunnen kiezen, honing is een populaire keuze. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore