Ga naar de inhoud
Statisch geladen

Statisch haar: waar komt het vandaan - en hoe ga je het tegen?

Beeld © Unsplash

Iedereen heeft wel eens last van statisch haar. Toch lijkt het altijd een graadje erger te zijn wanneer het een graadje kouder is. Hoe kan dat? En nog belangrijker: zijn er manieren om dit tegen te gaan?

Hebben we in de winter statischer haar?

Het antwoord is 'ja'. Dit zit als volgt: ons lichaam neemt, zonder dat je het doorhebt, constant elektronen op. Bij een hoge luchtvochtigheid kunnen deze elektronen zich verplaatsen naar de waterdruppels in de lucht. Elektriciteit geleidt namelijk goed via water.

Omdat in de winter de luchtvochtigheid lager en droger is, kunnen we de elektronen minder goed afvoeren, waardoor we statische elektriciteit opbouwen. Dit resulteert in dat vervelende, statische haar in de winter.

Klaar
Lees meer:
Klaar met rode vlekken in je gezicht? Zo werk je ze weg

Zeg gedag tegen je statische coupe

Met bovenstaande wetenschap, zou je kunnen zeggen dat droog haar vatbaarder is om statisch te worden. Shampoos die je haar uitdrogen zoals zilvershampoos, zijn daarom niet de beste optie tijdens de winter.

Je kunt beter hydraterende en herstellende verzorgingsproducten gebruiken, zoals een voedende shampoo of conditioner. Het allerbest is om je haar regelmatig te verwennen met een intensief masker.

Een houten borstel

Daarbij is het belangrijk om je haar te borstelen met een houten borstel. Gebruik vooral géén borstel van plastic of metaal, deze maakt je statische haar alleen maar erger. Ook kan het helpen om een beetje haarlak op je borstel te spuiten, voordat je ermee aan de haal gaat.

Ben je klaar met borstelen en stylen, dan kun je ook nog proberen je statische haar in te dammen door wat wax of olie in je haar te wrijven. Dit gaat de staticiteit tegen en helpt, indien je haar al statisch is, ook nog om die rechtopstaande haren een beetje te temmen. Geen wax of olie bij de hand? Geloof het of niet, maar een beetje handcrème doet ook wonderen!

Zeg
Lees meer:
Zeg gedag tegen je wallen met deze simpele tips

Kies bewust

Naast het aanbrengen van verschillende smeersels, kun je jouw statische kapsel ook vermijden door goed na te denken over je kledingkeuze. Want: draag je vaak een muts? Dan zal je zien dat je haren regelmatig overeind staan. Spuit eens wat haarlak in je muts of ga voor een katoenen variant om te voorkomen dat je haren statisch worden.

De allerbeste en makkelijkste optie, is om je haren even wat minder te wassen. Hierdoor droogt je haar minder snel uit en wordt het als vanzelfsprekend ook minder statisch. Klein nadeeltje aan deze, is dat je in plaats van met een statische, nu met een vette coupe rondloopt.

Succes!