Ga naar de inhoud
Mode & Verzorging

5 tips om gratis te shoppen in je eigen kledingkast

Beeld © iStockphoto

Zonder winters weer en wind te hoeven trotseren in je eigen huis shoppen. Hoe klinkt dat? Nee, we hinten niet naar online shoppen, maar winkelen vanuit je eigen garderobe. En dat zonder een beroep op je portemonnee te doen. Stylist en garderobecoach Lisette Benschop heeft van haar hobby haar werk gemaakt. Zij laat klanten winkelen in hun eigen kledingkast. Duurzaam en verrassend leuk!

1: Hand op de knip

Lisette is een ster in het maken van nieuwe combi's uit een bestaande garderobe (zie haar IG-account war.d.robe). "Vaak en veel kleding kopen is helemaal niet nodig. Als je meer de tijd neemt om te kijken wat je al allemaal hebt en er creatiever mee wordt, kan je veel uit je eigen garderobe halen. Heel veel shoppen is gewoon niet meer nodig!"

2: Mix & match

Wat Lisette vaak ziet, is dat haar klanten het lastig vinden om items te mixen of even niet weten wat ze met hun garderobe aan moeten als ze net zijn bevallen. "Ik begin altijd met de vraag naar vier items die lang niet zijn gedragen." Ga gewoon eens op een zondagochtend voor de spiegel staan, trek zo'n kledingstuk aan en kijk eens waar je het zoal mee kan combineren. Daag jezelf uit!

3: Zet het op de kiek

"Wat ik bij elke geslaagde outfit doe, is een foto maken. Op je telefoon kan je makkelijk een mapje maken met favoriete combi's." Geen volledige photoshoot, gewoon wat foto's met je telefoon is genoeg.

Tip: heb je een broek die je leuk vindt, alleen is de pasvorm het net niet. Laat het bij de kledingmaker vermaken, zoals jij het wil en je bent binnen een paar dagen een uniek kledingstuk rijker!

4: Vergeet de accessoires niet

"Accessoires zijn heel handig om in huis te hebben. Van riem tot hoed, het maakt een outfit totaal anders." Ga eens na welke accessoires jij zoal in je kast hebt liggen, en wat wel eens superleuke matches kunnen zijn.

5: Combineer een basic basis met patronen

Zodra je je garderobe onder de loep neemt, begin dan eens met het passen van basis items. Kledingitems die goed zitten en waarin je je fijn voelt. Daarna kun je je outfit spannender maken door te werken met patronen en sprekende kleur (mits je die in huis hebt).

Tot slot, geeft Lisette de tip mee: "Vraag jezelf tijdens het shoppen altijd af of een kledingstuk een tien waard is? Zo niet, lekker laten hangen. Veel klanten gaan voor kwantiteit in plaats van kwaliteit, terwijl er al zo veel kwaliteit in de eigen kast zit."

Meer tips en inspiratie om met een andere blik naar je garderobe te kijken? Volg Lisette op Instagram of kijk het volledige fragment terug via Videoland (aflevering 61).