Ga naar de inhoud
Wallen wegwerken

Zeg gedag tegen je wallen met deze simpele tips

Beeld © Amanda Dalbjörn

Stress, een nacht slecht geslapen of gewoon een slechte dag? Dat kan voor de nodige wallen zorgen. Geen zorgen: met deze tips werk je ze binnen no-time weg.

Heb je last van wallen? Dan ben je niet de enige. Er zijn drie verschillende soorten wallen onder de ogen en iedereen heeft er wel eens last van, al zie je het bij de één beter dan bij de de ander.

Het eerste en meest voorkomende type wallen zijn de herkenbare en gevreesde paarse/blauwe kringen onder je ogen. Dit komt omdat de huid onder de ogen dicht op het bot ligt, waardoor onderliggende aders er doorheem schemeren. Vooral mensen met een dunne of bleke huid hebben hier last van, maar ook slaap, leeftijd en vochttekort hebben invloed op de mate van deze wallen.

Ophopingen

De tweede soort wordt veroorzaakt door vochtophoping onder je ogen. Dit komt voornamelijk voor na het opstaan. Deze wallen verdwijnen vaak gedurende de dag. De wallen van deze soort zijn ook de wallen die geactiveerd worden bij allergieën als bijvoorbeeld hooikoorts.

De tweede soort wordt niet veroorzaakt door vocht-, maar vetophopingen. Het nadeel van deze wallen is dat ze minder snel vanzelf verdwijnen. Dit heeft te maken met het feit dat ze onderhevig zijn aan genen, voeding, stress en tabaksgebruik.

Klaar
Lees meer:
Klaar met rode vlekken in je gezicht? Zo werk je ze weg

Wallen wegwerken

Voorkomen is beter dan genezen zeggen ze toch? In veel gevallen geldt dit ook bij je wallen. Om ze weg te werken - en weg te houden - is het allereerst belangrijk te bepalen waardoor ze worden veroorzaakt.

Eén van de grootste oorzaken van wallen is slecht of te kort slapen. Een korte of onrustige nacht is bijna garantie op wallen. Tip 1 is daarom: slaap goed, maar omdat dat niet altijd lukt, hebben we voor dit geval ook nog tip 2: wikkel wat ijsklontjes in een doek of huishoudfolie en laat deze een paar minuten op je ogen liggen. Door de kou trekken je bloedvaten samen en wordt het vocht onder je ogen sneller afgevoerd.

Extra tip: verwijder de avond voor het slapen ook altijd goed je make-up. Doe je dit niet, kan het ten onrechte de volgende ochtend lijken of je wallen hebt. Zonde!

Maak
Lees meer:
Maak kennis met de oodie en knuffel je deze winter suf

Te weinig gedronken

Heeft jouw lichaam te weinig vocht, dan zullen afvalstoffen zich ophopen in plaats van dat ze afgevoerd worden. Alcohol drinken is hier een veel voorkomende boosdoener. 

Doordat afvoerstoffen niet afgevoerd worden, zwellen de bloedvaten onder je ogen op en ontstaan dikke, donkere kringen. Hoe los je dit op? Simpel: vul je vochttekort aan. Je zult zien dat je, wanneer je genoeg drinkt, gedag kunt zeggen tegen je donkere kringen.

Hormoonwisselingen

Ook hormoonwisselingen kunnen zorgen voor de nodige wallen. Zo zul je zien dat de wallen tijdens je menstruatie bijvoorbeeld erger zijn. Om ze weg te werken, is in dit geval niet één bepaalde optie. Het enige wat je kunt doen is genoeg slapen en gezond eten, zoals je eigenlijk altijd al zou moeten doen!

Wallen
Lees meer:
Wallen tot je knieën of perzikhuid: veroudering slaat niet altijd genadeloos toe

Allergieën

Heb je een allergie, dan kunnen je ogen opzwellen en ook kunnen er extra donkere kringen onder je ogen verschijnen. Heb je hier erg last van, ga dan eens langs de huisarts. Een allergie is sowieso al geen pretje, dus mocht je er iets tegen kunnen doen, doe dat dan vooral. Er zijn tegenwoordig allerlei middelen waarmee je verschillende allergieën tegen kunt gaan, dus er zit er ongetwijfeld eentje voor jou tussen.

En anders..

Mochten bovenstaande manieren nou echt niet lukken, kun je eens proberen om ijsklontjes, een aardappelschijfje, theezakje of stukje komkommer op je ogen te leggen. Als ook dát niet werkt: verdoezel ze met make-up. Een goede concealer doet wonderen!