Ga naar de inhoud
Rode vlekken

Klaar met rode vlekken in je gezicht? Zo werk je ze weg

Rode vlekken in je gezicht kan meerdere oorzaken hebben. In dit artikel zetten we ze voor je op een rijtje en nog belangrijker: leggen we uit hoe je er vanaf komt.

Rode vlekken in je gezicht gaan soms gepaard met jeuk, schilfers, blaasjes of bultjes. In de meeste gevallen zijn ze onschuldig en trekken ze snel weer weg, maar indien ze dat niet doen, is het wel fijn om te weten waar ze precies door zijn ontstaan en hoe je ze wegwerkt.

Oorzaak rode vlekken

In veel gevallen duiden rode vlekken op een overgevoelige huid. Deze is prikkelbaar en reageert sneller en sterker op hormonale- of stressfactoren en prikkels van buitenaf. 

Soms kan het ook komen door een te grote bloedstroom naar vaatjes in je gezicht, welke verergert wordt door 'triggers' als sporten, emoties, zon, make-up en bepaald voedsel. 

Wegwerken rode vlekken

Er zijn meerdere manieren om van rode vlekken af te komen. Je kunt ze wegwerken met make-up, maar ook zijn er huidtherapeutes die persoonlijk advies geven op basis van jouw huid. Zo'n advies kan bestaan uit een behandeling, of aanpassen van je voeding. Het is belangrijk om te weten waar de vlekken vandaan komen. In sommige gevallen kan het duiden op een huidprobleem zoals rosacea of eczeem.

Kies je ervoor om de vlekken zelf weg te werken, doe dan het volgende:

Reinig je huid twee keer per dag. Zo geef je bacteriën niet de kans zich te verspreiden en ontstaan er niet nog meer oneffenheden. Ook verwijder je overtollig talg.

Hydrateer! Hoe droger je huid, hoe sneller deze plekjes vertoont. Breng altijd (dag)crème aan, voordat je met foundation en concealer gaat werken.

Kleurtje kiezen

Probeer te camoufleren met kleurcorrigerende producten. Dit klinkt als een ingewikkelde stap in je  make-uproutine, maar hierdoor zullen je rode vlekken naar de achtergrond verdwijnen. Werk roodheid weg met een groene corrector of primer. Dit neutraliseert namelijk rood. Breng het met een schoon penseel aan waar dat nodig is.

Na het aanbrengen van deze groene kleur, is het zaak om dit te neutraliseren. Dit kun je doen met foundation. Heb je veel oneffenheden, kies dan een foundation die veel dekking geeft.

Ook is een natuurlijke finish gewenst, die niet te glanzend, maar ook niet te mat oogt. Een te matte foundation geeft snel een droge indruk, wat je oneffenheden juist benadrukt. Begin altijd met een dun laagje, je kunt daarna nog extra toevoegen als dat nodig is.

Fixeren

Nu je huid er in z'n geheel egaler uitziet, is het wel zo fijn als alles op zijn plek blijft. Bij een niet al te droge huid kun je je gezicht fixeren met een transparant poeder. Los, transparant poeder is licht en doorzichtig van textuur, waardoor je geen opvallende poederlaag op je huid ziet.

Indien je een droge huid hebt, moet je hiermee uitkijken: de droge plekjes vallen daardoor juist minder op. In dat geval kun je het beste fixeren met een setting spray.

Succes!