Ga naar de inhoud
Mode & Verzorging

Zo kan ook jij duurzaam met je kleding omgaan

Shoppen, is dat nou echt altijd nodig? Anne-Ro van Fashion for Good is vandaag bij ons in de studio en vertelt hoe je duurzaam met je kleding om kunt gaan!

Wassen, wist je dat je kleding daar eigenlijk écht heel lelijk van wordt? Eigenlijk hoef je je kleding helemaal niet zo vaak te wassen. Anne-Ro heeft tips!

Wastips

Wist je dat:

 • wol zichzelf reinigt en je dat dus eigenlijk nooit hoeft te wassen? Uithangen, stomen in de douche of buiten luchten is al genoeg
 • je je kleding het beste koud kunt wassen (30 graden maximaal en liefst kouder)
 • je je kleding het beste op de hand (of handwasprogramma) kunt wassen
 • je eigenlijk alleen hoeft te wassen als er echt vlekken in zitten of het niet meer fris ruikt
 • je kleding het beste kunt wassen in een waszakje? Daar blijft het veel langer mooi van

En nu we het toch hebben over een waszakje!

Sport jij je helemaal een ongeluk, of heb je veel kleding van polyester? Dan is dit dé milieutip voor je! Met de waszak van The Guppy Friend zorg je er namelijk voor dat al het plastic (microvezels) uit deze kleding niet in het rioolwater, maar juist in de zak achterblijft. Dat wil je!

Zo hou je je kleding langer mooi:

Pillen op je mooiste trui of jas, haren van huisdieren die nooit lijken te verdwijnen en meer van dat soort ongein? Er zijn drie handige manieren om van alles af te komen én je kleding er telkens "als nieuw" uit te laten zien.

 • Met stip op 1 dé favoriet van de redactie; de pluistondeuse. Er is geen vriendin die dit apparaat op ons aanraden niet in de kast heeft liggen (en nee, we hebben geen aandelen)! Met dit kleine maar extreem handige apparaatje scheer je in een mum van tijd de kleine pillen/bolletjes van al je kleding, jassen, stoelen, banken, sportkleding, wollen kleden en zelfs de Maxi Cosi af. Ideaal en je kunt veel langer van je items genieten.
 • Ook de pluizenborstel is enorm handig om je kleding continu haar- en pluisvrij te houden (vooral als je huisdieren hebt) en een stuk milieuvriendelijker dan de plakvarianten met losse velletjes.
 • Heb je katten of honden? Dan zijn dat vaak vrij hardnekkige haartjes. Hoe haal je ze makkelijk weg? Met een lavasteen! 

Duurzaam je kleding opbergen

Wil je je kleding langer mooi houden, dan hebben deze tips ook zeker nut:

 • Hang kleding niet te dicht tegen elkaar aan in de kast. Hierdoor kreukt het minder snel en lucht het beter (waardoor je ook weer minder hoeft te wassen).
 • Kijk goed naar de hangers die je gebruikt. Heb je bijvoorbeeld zware, wollen truien of vesten, vouw deze dan altijd op in de kast. Wanneer je ze namelijk op een hanger hangt, kunnen ze nogal eens gaan lubberen of komen er lelijke “hangplekken” in de schouders.
 • Dunne, stijlvolle, ijzeren hangertjes zijn natuurlijk supermooi aan een rek, maar ook deze zijn totaal niet praktisch voor je mooie wintergoed. Hang er topjes, dunne bloesjes en andere luchtige items aan. De vollere truien en bloezen doen het veel beter op een dikker, houten exemplaar. En de echt zware dingen kun je dus beter vouwen.