Ga naar de inhoud
Aangeboden door Dienst Toeslagen

Heb jij dit jaar recht op toeslag? Doe de check

Beeld © iStock

Dit jaar hebben weer meer mensen recht op toeslag, doordat de inkomensgrens voor de meeste toeslagen hoger ligt dan in 2023. Lees hieronder of dit voor jou ook het geval is.

Boodschappen, energie, kinderopvang en zorg. Vrijwel al deze kosten vallen dit jaar nóg weer hoger uit dan vorig jaar. Maak jij je hierdoor wel eens zorgen of je alle rekeningen kunt blijven betalen? Dan ben je niet de enige… Meer dan de helft van alle Nederlanders ontvangt één of meerdere toeslagen. Een toeslag is een financiële bijdrage van de overheid om een deel van de kosten voor je huur, zorgverzekering en je kinderen te kunnen betalen.

Meeste toeslagen omhoog in 2024

Heb jij een huurhuis, een zorgverzekering of kinderen? Dan heb jij mogelijk ook recht op één of meerdere toeslagen die je kunt aanvragen bij Dienst Toeslagen. Of je hiervoor in aanmerking komt, hangt onder andere af van je inkomen, je vermogen, je leeftijd en je woonsituatie. De inkomensgrens van dit jaar ligt voor de meeste toeslagen iets hoger dan vorig jaar, wat betekent dat dit jaar meer mensen recht hebben op toeslag. Alleen voor zorgtoeslag geldt dit niet.

Wat, waarom en voor wie?

Er zijn vier verschillende toeslagen: zorgtoeslag, huurtoeslag, kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag. Wat deze toeslagen precies zijn en waar je aan moet voldoen om hiervoor in aanmerking te komen lees je hieronder:

Zorgtoeslag

Zorgtoeslag is een bijdrage van de overheid om de zorgverzekering betaalbaar te houden. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je onder andere een Nederlandse zorgverzekering hebben, achttien jaar of ouder zijn en niet te veel verdienen. Dit jaar mag je jaarinkomen niet hoger zijn dan € 37.496,-. Heb je een toeslagpartner? Dan mag jullie gezamenlijke inkomen dit jaar niet hoger zijn dan € 47.368,-. Ook mag je vermogen op 1 januari 2024 niet hoger zijn dan € 140.213,- De gezamenlijke vermogensgrens ligt dit jaar op € 177.301. Benieuwd of jij in aanmerking komt voor zorgtoeslag? Doe dan hier een proefberekening.

Huurtoeslag

Huurtoeslag is een financiële bijdrage voor mensen die een woonruimte huren. In 2024 kunnen meer mensen huurtoeslag krijgen, ook met een wat hoger inkomen. Het gaat om ongeveer 35.000 extra huishoudens ten opzichte van vorig jaar. Ook is de huurtoeslag iets verhoogd ten opzichte van 2023, hierdoor ontvangen de meeste mensen dus meer huurtoeslag dan vorig jaar.

Om in aanmerking te komen voor huurtoeslag moet je een zelfstandige woning huren. Dit houdt in dat je woonruimte een eigen toegangsdeur heeft die op slot kan. Daarnaast moet je huurwoning over een eigen keuken, eigen wc en (vanaf 1 maart van dit jaar) eigen douche of badkamer beschikken.

De huur die je per maand betaalt mag niet hoger zijn € 879,66 (bij 23 jaar of ouder), vorig jaar lag deze grens op € 808,06. Ben je jonger dan 23 jaar zonder kinderen en/of handicap, dan mag de huur niet hoger zijn dan €454,47. Tot slot mogen je inkomen en vermogen niet te hoog zijn. Hoe hoog je huurtoeslag is, hangt af van de hoogte van je huur, leeftijd en de samenstelling van je gezin. Maak een gratis proefberekening om te zien of je in jouw specifieke situatie huurtoeslag kunt krijgen.

Kindgebonden budget

Kindgebonden budget is een bijdrage voor het levensonderhoud van kinderen tot achttien jaar en komt, wanneer je er recht op hebt, boven op de kinderbijslag. Of je kindgebonden budget kunt krijgen hangt af van het inkomen en vermogen van jou en je partner. Waar de inkomensgrens precies ligt wordt onder andere bepaald door het aantal kinderen dat je hebt en de leeftijd van je kinderen.

In 2024 hebben meer mensen recht op kindgebonden budget dan vorig jaar, ook mensen met een wat hoger inkomen. Ben je bijvoorbeeld alleenstaande ouder van twee kinderen? Dan kom je bijvoorbeeld nog in aanmerking voor kindgebonden budget bij een jaarinkomen van € 150.000. Je vermogen mag dan niet hoger zijn dan €140.213.
Wat je situatie ook is, als je kinderen onder de achttien hebt is het zeker de moeite waard om een proefberekening te doen.

Kinderopvangtoeslag

Kinderopvangtoeslag is een tegemoetkoming in de kosten voor geregistreerde opvang van kinderen die nog niet naar het voortgezet onderwijs gaan.
Om in aanmerking te komen voor kinderopvangtoeslag moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. De belangrijkste voorwaarden zijn:

  • Jij en je partner werken, volgen een opleiding, een inburgeringscursus of een traject naar werk.
  • De opvang waar je kind(eren) naartoe gaat staat geregistreerd in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK) en heeft een LRK-nummer. Zonder dit nummer kun je geen toeslag aanvragen.
  • Jij en je kind(eren) staan bij de gemeente ingeschreven op hetzelfde adres.

Kinderopvangtoeslag dekt nooit alle kosten van de opvang, je betaalt dus ook zelf een deel, dit heet de eigen bijdrage. Hoeveel kinderopvangtoeslag je ontvangt hangt onder andere af van je inkomen, het aantal kinderen en het type opvang. Benieuwd of jij in aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag? Doe een proefberekening om erachter te komen.

Toeslag aanvragen

Ontvang je nog geen toeslag, maar lijk je hier op basis van de proefberekening wel voor in aanmerking te komen? Laat geen geld liggen waar je recht op hebt en vraag de betreffende toeslag meteen gratis aan via de website van Dienst Toeslagen.

Dit hoef je maar één keer te doen, dus niet ieder jaar opnieuw. Wel is het belangrijk om wijzigingen in je werk- of privésituatie direct door te geven. Ga je bijvoorbeeld meer, minder of voor jezelf werken? En daardoor meer of minder uren bij de kinderopvang afnemen? Verandert de hoogte van je huur, ga je samenwonen of scheiden? Dan kan dit invloed hebben op de hoogte van je toeslag. Voorkom dat je achteraf toeslagen moet terugbetalen en geef deze wijzigingen binnen vier weken door aan de Dienst Toeslagen.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij het aanvragen of aanpassen van je toeslagen? Informeer dan bij één van de toeslagenservicepunten bij jou in de buurt. Dit zijn maatschappelijke dienstverleners, zoals welzijnsorganisaties, sociaal raadslieden en buurtteams. Je kunt ook bij een bibliotheek of de Belastingtelefoon terecht met je vragen.