Ga naar de inhoud
Aangeboden door de Rijksoverheid

Tamara voelt zich minder eenzaam door haar 'maatje'

Door een opeenstapeling van gebeurtenissen raakte Tamara (32) in een sociaal isolement. Ze besloot om hulp te zoeken en werd gekoppeld aan een ‘maatje’: Herman (62). In deze video vertellen Tamara en Herman wat dit contact hen gebracht heeft.

In de artikelenreeks Eén tegen eenzaamheid besteden we in samenwerking met de Rijksoverheid aandacht aan het belangrijke thema eenzaamheid. Want wat is eenzaamheid precies? Wat is de impact ervan? En waarom vinden we het zo lastig om hier over te praten? In eerdere artikelen gaven we tips voor als je jezelf wel eens alleen voelt of voor als je dit ziet bij iemand in je omgeving en je diegene wilt helpen.
In deze video spreken we Tamara die zich door een opeenstapelingen van gebeurtenissen alleen voelde en hier hulp bij zocht.

Sociaal isolement

Tamara is 32 jaar en studeerde tot voor kort aan de hogere hotelschool. Door psychische problemen, het uitraken van haar relatie en de verhuizing die daarop volgde raakte Tamara vorig jaar in een sociaal isolement. De buurtcoach die haar hielp met haar mentale problemen wees haar op het Tandem-project van Humanitas en Tamara besloot zich aan te melden.

Wekelijkse wandeling

Tamara werd gekoppeld aan Herman die na veertig jaar voor Defensie gewerkt te hebben inmiddels met pensioen is. Omdat thuiszitten niets voor Herman is heeft hij sindsdien al meerdere maatjes geholpen.
Een jaar lang gaan Herman en Tamara er wekelijks samen op uit, vaak maken ze een wandeling met Tamara’s hond Roxy. In bovenstaande video vertelt Tamara wat deze wandelingen haar gebracht hebben en waar ze nu, een jaar later, staat. Ook Herman vertelt wat het contact met Tamara voor hem betekent en waarom hij zich graag als vrijwilliger inzet voor anderen.

'Ik
Lees ook:
'Ik heb weer het gevoel dat ik er mag zijn'

Maatjes-projecten

Tandem is een maatjes-project van Humanitas. Een maatjes-project betekent dat mensen die zich alleen voelen gekoppeld worden aan iemand anders, om er samen als maatjes (ook wel buddy’s of gewoon vrijwilligers genoemd) meer op uit te gaan en nieuw contacten op te doen. Naast Tandem zijn er door het hele land nog veel meer vergelijkbare projecten, zoals het maatjes-project van het Oranjefonds, Grijs Genoegen speciaal voor mensen boven de 55 of het gezinsmaatjes-project, speciaal voor gezinnen die nieuw in Nederland zijn. Zoals Herman in de video al zegt zijn deze projecten altijd op zoek naar vrijwilligers. Lijkt dit je wat? Op de website van NL voor elkaar vind je een overzicht van alle initiatieven en organisaties die vrijwilligers zoeken.

Meer weten over eenzaamheid en wat je ertegen kunt doen? Op Eén tegen eenzaamheid vind je nog veel meer tips, informatie en persoonlijke verhalen.

Dit artikel is tot stand gekomen in opdracht van de Rijksoverheid en valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van RTL Nieuws.