Etiquette

De vijf spelregels van... een selfie maken

28 augustus 2020 08:52

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe hoort het daar eigenlijk? Dit zijn de vijf spelregels van een selfie maken.

De situatie

Sinds 2013 staat-ie in de Van Dale: de selfie. Je eigen kop op de kiek zetten vinden we allang niet gek meer en we gooien onze socials er schaamteloos vol mee. Lachend, tuitend of lekker nonchalant. Maar wat zijn de mores als het om een knappe selfie gaat? 

De spelregels 

1. Doe een beetje uit de hoogte

Om jezelf een beetje lekker te vereeuwigen is het de kunst om de juiste hoek te kiezen, weet selfiedeskundige Elske Kramer. "Fotografeer jezelf nooit recht van voren, want dat maakt je gezicht heel plat. Dat is gewoon niet flatteus. Draai je neus een klein beetje naar links of rechts, dan kom je een stuk beter uit. Ook slim: zorg dat je de camera een beetje boven je hoofd houdt, van onderen lijk je al gauw tien jaar ouder en 10 kilo zwaarder. Maar houdt 'm ook niet té hoog, tenzij je eruit wil zien als een schattig klein meisje."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De vijf spelregels van... een mondkapje dragen

2. Schijn een lichtje op mij

Daglicht is je beste maat als het om een selfie gaat. En dus doe je er goed aan om lekker bij het raam te gaan zitten. "Natuurlijk licht is het meest flatteus. Niet in de felle zon, want daarvan ga je met je ogen knijpen en krijg je gekke schaduwen bij je neus. Is het strakblauw en zonnig? Kies dan voor een raam aan de noordkant van je gebouw, voor het koele licht uit het noorden. Kunstenaars worden daar niet voor niets zo blij van."

3. Stop met die snorharen 

Oké, even een moment van bittere ernst. Dat de camera op je telefoon filters heeft is een feest, want daarmee poets je net even een rimpel of een pukkel weg. Gooi je er dan ook nog een van Instagram overheen, dan ben je helemaal een baas. Maar als-je-blieft: hou op met die snorharen, mickey mouse-oren en guitige brilletjes als je geen 14 meer bent. Want inderdaad, je bent toch geen 14 meer? En dat geldt trouwens ook voor schuine vingers in een V en hang-loose-vuistjes. Kom op zeg.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De 5 spelregels van... brieven schrijven

4. Captionsmoesjes 

Kijk voor de grap – bijvoorbeeld als je een deadline hebt en geen inspiratie, of als je een suf rapport moet optikken – naar de captions bij de selfies van mensen die je volgt. Die bijschriften vormen ware pareltjes soms. ‘Feeling cute, might delete later’ is een prachtige vraag om aandacht. Alsof je je volgers smeekt om complimenten en alleen bij genoeg veders in de bips je selfie laat staan. In iedere geplaatste selfie zit een 'wat ben ik knap of grappig'-overtuiging van de plaatser, en aangezien niemand voor narcist versleten wil worden, ontstaan er heerlijk creatieve rechtvaardigingen voor het plaatsen van een poremplaatje. Aanradertje hoor!

5. Spiegeltje spiegeltje

Het is een gek fenomeen: je kijkt in de camera van je telefoon en verwacht je bekende spiegelbeeld, maar als je dan klikt, sta je er toch gespiegeld op. Volgens fotograaf Jay Perry groeien wij op met een illusie. "We zijn opgegroeid met een spiegel en geloven graag dat dat is hoe iedereen ons ziet, terwijl het omgekeerd is", zegt hij. "Spiegels zijn eigenlijk leugens." Daarom vinden we het ook gek als we een ander beeld zien op een foto. Zo vertelt fotograaf Michael Levy aan Newsmonkey dat we de spiegel benaderen en naar onszelf kijken vanuit een hoek die ons het meest aantrekkelijk maakt. "Als je in de spiegel kijkt, draai je je gezicht onbewust naar een bepaalde hoek die voor jou het meest optimaal is", zegt Levy. En dat is natuurlijk moeilijker na te bootsen op een foto. "De details, de bewegingen die je maakt, je bent wazig of die scheve voortanden die ineens extra in het oog springen. Het is niet makkelijk om een bepaalde hoek exact na te doen voor een foto." Maar hey, incasseren kun je leren. En maak vooral lekker selfies. Je ziet er fantastisch uit!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore