Modewereld

Van bejaard tot curvy: dit zijn de nieuwe Doutzens

19 december 2019 09:09 Aangepast: 20 december 2019 13:28
De 70-jarige Grace Jones op de catwalk Beeld © GettyImages

Grace Jones die op haar 70e de catwalk bestormt, excentrieke meiden met flaporen, dames met een maatje meer... De modewereld is aan het veranderen: persoonlijkheid troeft perfectie. Modellen van nu over hun carrière: 'Ik had nooit durven dromen dat ik dit vak zou kunnen beoefenen."

Vroeger waren het meisjes van adel die de haute couture van chique modehuizen toonden aan een selecte groep klanten. Later had je de dikbetaalde supermodellen met sterrenstatus. Daarna waren het de graatmagere meisjes en jongens met de junkie look. Zoals wereld om ons heen verandert, zo verandert de modewereld ook voortdurend. De afgelopen jaren lijkt de diversiteit onder modellen, na een dip in de jaren negentig en nul, weer toe te nemen. Was eerst klassiek knap, lang, slank (en blond) de norm, nu telt de modewereld weer steeds meer paradijsvogels.

Zoals in het artikel Een nieuw gezicht: een samenvatting van de veranderende modellenwereld van tijdschrift Elle wordt uitgelegd: "Na de grunge verdween eigenheid een tijdlang uit beeld. Modellen werden klonen van elkaar. Vervangbaar moesten ze zijn, lege doeken die niet afleidden van de kleding. Steeds nieuwe, maar vergelijkbare gezichten wilde de industrie zien [...] Inmiddels is imperfectie het nieuwe perfectie. Van een boksersneusje tot flapoortjes, van een spleetje tussen de tanden tot sproeten. En zéker niet meer uitsluitend dun en wit, zoals lang het overheersende beeld op de catwalks was. De modellenwereld als weerspiegeling van de maatschappij. In kleur, maar ook in gender, maten, leeftijd, zichtbare uitingen van religie en wat al niet meer. Inclusiviteit dus."

Is dit een trend? Een blijvende beweging? Hoe kijken de modellen zelf tegen die veranderingen aan? We vroegen het de kenners uit het vak.

Andere stemmen

Edine Russel, editor in chief bij Elle en jurylid bij Holland's Next Top Model. "Ik ben er trots op dat we nu al drie seizoenen lang met HNTM kunnen laten zien wat voor verschillende mooie mensen er zijn. Het modellenwerk blijft wel een vak, daar moet je geschikt voor zijn. De boodschap die je hebt als model, moet je kunnen overbrengen. Het draait allemaal om personality. Ik heb het idee dat het kwartje nu wel gevallen is, dat dit een blijvende beweging is.

Het bewustzijn van inclusiviteit is aan het groeien. We zijn er nog lang niet, maar je ziet al wel een groot verschil met een paar jaar geleden. Ik zou blij zijn als het niet meer benoemd hoeft te worden, dat het gewoon een feit is. Mede door social media is de modewereld democratischer geworden, zijn er andere stemmen te horen. Wat mij betreft is het geen trend, maar een verandering van bewustzijn. Het hele concept van schoonheid is aan het veranderen, dat vind ik te gek. Er zijn nieuwe tijden aangebroken."

Topsport

Loiza Lamers (24) won in 2015 Holland's Next Top Model, en was daarmee wereldwijd de eerste transgender die bij het populaire tv-programma als winnaar uit de bus kwam. "Dat de modewereld diverser aan het worden is, zie je goed aan het succes van de show van Rihanna (afgelopen september presenteerde zij haar lingeriecollectie Savage x Fenty, die alom werd geprezen om de diversiteit van haar modellen, red.). De traditionele schoonheid werkt niet meer anno 2019. Modemerken worden door het publiek gedwongen diverser te zijn. Maar we zijn er nog lang niet, hoor! In grote modesteden als Milaan en Parijs, de harde kern, draait het nog altijd om de perfecte maten. Wil je op het hoogste niveau komen, dan zul je nog altijd aan de perfecte maten moeten voldoen, het is en blijft topsport. Daaromheen zie je de verschuiving, wat natuurlijk heel goed is. Size zero, daar mogen we nu weleens vanaf.

Ik vind het modellenwerk fantastisch. Het is een droomwereld vol mooie vrouwen met mooie kleding. Die prachtige kleren, de shoots: het is alles waar ik als kind van droomde. Vroeger deed ik dat voor de lol, nu heb ik er mijn beroep van kunnen maken. Doutzen was altijd mijn grote voorbeeld. Voor mij als transgender was het niet vanzelfsprekend dat ik dit vak ooit zou kunnen uitoefenen. Maar ondanks mijn verhaal ben ik een wereld in gestapt waarvan ik niet had durven dromen er ooit deel van uit te kunnen maken. Het is heel hard werken, veel sporten, gezond eten, maar het is me gelukt. Daar geniet ik elke dag van. Momenteel ben ik bezig met een supergaaf project - waar ik nog niet meer over kan zeggen dan dat het zich in het buitenland gaat afspelen, in februari 2020. Verder doe ik modellenwerk, leuke optredens op tv. Binnenkort komt de show van Hunkemöller er weer aan. Ook die draait om diversiteit. Zo mooi, ik heb er heel veel zin in!"

Het perfecte leven

Stefanie van der Meijden (22) was in 2018 finaliste van het programma Curvy Supermodel. "Ik vind het natuurlijk fijn dat er steeds meer curvy modellen te zien zijn. Persoonlijk vind ik dat het nog wel meer zou kunnen. Dat heeft tijd nodig. Er is een begin, maar we zijn er nog lang niet. Waarom hebben curvy modellen bijvoorbeeld nog steeds een eigen naam? Van mij zouden curvy modellen ook gewoon "model" mogen heten. Het zou niets bijzonders moeten zijn, er zou niet zo de nadruk op moeten liggen.

Sinds de finale werk ik bij een pr-bureau, want ik zit niet fulltime vol met boekingen voor modellenwerk. Als pr-manager sta ik aan de andere kant van het vak, het is interessant om ook die kant te leren kennen. Daardoor sta ik ook met beide benen op de grond en leer ik dat er niets mis is met hard werken. Ik heb een Instagram-account, waar ik foto's post zonder al te veel bewerkingen of door erg te letten of ik wel slank genoeg op de foto sta. Instagram is een positief platform waarmee je veel mensen kan bereiken en inspireren, maar ik wil niet dat mensen denken dat ik het perfecte leven heb. Daarom probeer ik het ook te zeggen als het niet zo goed gaat, ik wil me niet schamen voor mijn mindere momenten. Mijn droom? Heel veel samenwerken met andere modellen, van alle maten en etnische achtergronden. Dat iedereen geaccepteerd wordt zoals-ie is."

Meisjes van dertig

Marielle Macville (55) is mede-eigenaresse van modellenbureau Moxie Models én model. Ze liep de afgelopen fashion week mee in de show van Ninamounah en werkte eerder voor ontwerper Bas Kosters. "Ik loop af en toe een show, krijg nog steeds jobs uit Parijs en New York en sta ingeschreven bij modellenbureau 2R, gespecialiseerd in meisjes vanaf dertig.

In de jaren tachtig, toen ik begon, was de modellenwereld veel diverser. Ik las toevallig net een stukje over topmodel Jourdan Dunn. Zij was in 2014 het eerste donkere model bij Prada sinds tien jaar tijd. Wat een shock om dat te lezen! Toen ik begon, had je topmdellen Naomi Campbell, Veronica Webb, Iman en Katoucha Niane, maar er waren nog zoveel meer donkere meisjes. Mijn eerste show was voor Yves Saint Laurent. Er waren veertig modellen en ze kwamen echt overal vandaan. Toch stonden er in die tijd ook alleen bij hoge uitzondering een donker model op de cover van Vogue. Oudere vrouwen waren er in mijn tijd ook al. Weliswaar waren ze geen vijftig, maar er waren wel meer vrouwen van dertig die de shows liepen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Ouder' talent krijgt een kans in de modewereld: 'Mensen willen iemand zien die echt is'

"Curvy modellen zijn een nieuwe ontwikkeling, die heb ik in mijn vak niet eerder gezien. In mijn tijd waren modellen over het algemeen van nature slank. Ik hoefde er zelf niets voor te doen. Na mijn vijftigste veranderde dat. Ik moet nu meer letten op wat ik eet, kan er niet meer alles in stoppen. Ik eet gezond en vegetarisch, gebruik natuurlijke schoonheidsproducten en doe af en toe aan yoga of pilates. Al draait modellenwerk voor een groot deel om je persoonlijkheid, je moet je karakter laten zien.

Ik vind het geweldig dat ik nog altijd als model kan werken. De mensen met wie ik werk zijn creatief en gezellig, elke dag op de set is een feestje. Zeker in deze tijd. Het is goed dat er steeds meer oudere vrouwen zichtbaar zijn. Waarom ook niet? Een heel jong meisje gaat geen Chanel-pakje kopen, waarom zou je die dan niet door een ouder model showen? Het is juist interessant als mensen zich kunnen identificeren met het model.

Dat geldt ook voor modellen met een andere huidskleur. De mode-industrie heeft lange tijd oogkleppen op gehad en was te gericht op de Westerse markt. Er zitten in Arabische, Aziatische en Afrikaanse landen ontzettend veel klanten. Die zijn lange tijd genegeerd. Bij de aanvragen voor ons eigen bureau zien we inmiddels meer vraag naar diversiteit, vooral in kleur. De jaren negentig en nul waren een dieptepunt qua diversiteit, het neemt nu weer toe. Dat komt ook door social media. Modellen hebben sneller een eigen stem via social media of blogs. En die wordt gehoord."

Modellen du moment

Diandra Forrest (30) is Afro-Amerikaanse, albino, bloedmooi en model bij het prestigieuze Elite Models. Ze is een graag gezien model bij de fashion shows en werkt voor grote merken als Mac en Vivienne Westwood. Ze staat regelmatig in de modebladen, speelde in een videoclip van Kanye West Power en is woordvoerder voor Afro-Amerikaanse albino's wereldwijd.

Diandra Forrest Diandra Forrest

Daisy May Demetre (9) is nog jong, maar is inmiddels flink aan de weg aan het timmeren met een internationale topmodellen-carrière. Ze is een van de gezichten van de kindercampagne van River Island, vertegenwoordigt het Franse kindermerk Lulu en Gigi en liep diverse modeshows. Bijzonder, want Daisy's beide benen zijn geamputeerd toen ze 18 maanden oud was.

Daisy May Demetre Daisy May Demetre

De Canadese Winnie Harlow (25) werd ontdekt door America's Top Model Tyra Banks op Instagram. Ze deed mee en werd in 2014 een van de finalisten van het programma. Ze is gezicht van o.a. Diesel, Desigual en Steve Madden.

Winnie Harlow Winnie Harlow

Sinéad Burke (29) is schrijfster, activiste en influencer. Op haar zestiende begon ze te bloggen over hoe exclusief de modewereld was. Ze heeft achondroplasie, waardoor ze korte armen en benen heeft en klein is. Inmiddels heeft de modewereld haar omarmd en wordt ze regelmatig geïnterviewd, was ze de eerste persoon met achondroplasie uitgenodigd voor het fameuze Met Gala. Ook sierde ze vorig jaar met veertien andere vrouwen op de september-cover van Vogue UK.

Sinéad Burke Sinéad Burke

Grace Jones (71), model, actrice en zangeres, was in de jaren tachtig een wereldster, met haar androgyne look en extreme karakter. De indrukwekkende diva maakte deze lente op haar haar comeback op de catwalk van Tommy Hilfiger. Pull up to the bumper, baby!

Grace Jones Grace Jones

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore