Van onze partner Cordaid

Het schooluniform wereldwijd: geen verschil tussen arm en rijk

15 november 2019 11:44 Aangepast: 15 november 2019 15:26

Tooien Nederlandse meisjes zich in glittershirts en gympen met led-lampjes erin, in veel landen gaan meisjes van hun leeftijd naar school in een uniform. Van designersokken tot Schotse ruit: overal ter wereld zijn de regels anders, maar hebben meestal tot doel om de kloof tussen arm en rijk te dichten (al lukt dat niet helemaal).

Terwijl wij het de normaalste zaak van de wereld vinden dat onze kinderen allemaal naar school kunnen, is dit in veel landen helaas niet het geval. Zeker niet in de allerarmste landen ter wereld, waar er nog miljoenen meisjes zijn die niet naar school gaan, kunnen of mogen. In veel landen spelen traditionele rolpatronen daarbij een belangrijke rol: jongens gaan naar school omdat ze later voor het inkomen moeten zorgen, meisjes blijven thuis om het huishouden op zich te nemen.

Cordaid maakt zich in november, samen met RTL Boulevard, sterk voor deze meisjes. Want naar school gaan helpt deze meisjes aan een betere toekomst. Meisjes die les krijgen, worden zelfstandiger, leren beter voor zichzelf opkomen, gaan meer geld verdienen, investeren daardoor weer meer in hun eigen kinderen, die op hun beurt weer een betere toekomst krijgen – waardoor de vicieuze cirkel van armoede wordt onderbroken. 

Het schooluniform

In veel landen is het dragen van een schooluniform voor basis- en voortgezet onderwijs verplicht. Het schooluniform was oorspronkelijk bedoeld om het verschil tussen rijke en arme kinderen kleiner te maken, en bestaat in Engeland al sinds de 16e eeuw. Voorstanders van uniformen noemen als voordelen dat kinderen minder worden gepest om hun uiterlijk, dat verschillen tussen sociale klassen minder zichtbaar zijn, het goed is voor het groepsgevoel en het bovendien makkelijk is, want je bent ’s ochtends geen tijd kwijt met het zoeken naar een juiste outfit voor de dag. Van Engeland tot Maleisië, van poloshirts tot lintjes en lange sokken: elk land kent zijn eigen regels en tradities. Een kijkje in het leven van schoolmeisjes in hun uniform, overal ter wereld.

Engeland 

Een groepje schoolmeisjes in Londen. Het dragen van een schooluniform is verplicht tot de leeftijd van zestien jaar. Op blazer of jasje staat vaak het logo van de school. Droegen meisjes van oudsher vaak een rok met ruitje of plooirok, steeds vaker mogen ze ook broeken aan. Wil je later in je leven nog een schooluniform aan, dan kan dat: er worden in Britse discotheken regelmatig feestjes georganiseerd met schooluniform als dresscode.

Kameroen

In Kameroen is schoolonderwijs sinds 2000 gratis. Het aantal leerlingen is sinds die tijd enorm toegenomen. Hoewel het onderwijs tegenwoordig gratis is, moeten ouders vaak wel betalen voor schoolboeken, extra leraren en uniformen. Daar hebben lang niet alle ouders het geld voor.

Zuid-Afrika

In veel voormalige Britse koloniën van het Verenigd Koninkrijk zijn schooluniformen verplicht. Dit meisje zit in Kaapstad op school. Door de leraren wordt nauwlettend in de gaten gehouden of iedereen zich aan de regels voldoet. Zo moet je niet alleen een uniform dragen, maar zijn er ook voorschriften over het dragen van sieraden en het haar. Zo mogen meisjes het haar niet los dragen en zijn opzichtige sieraden niet toegestaan.

Australië 

In Australië is op de meeste scholen, zowel privé of openbaar, het dragen van een uniform verplicht. Op privéscholen is het beleid vaak strenger en is de look formeler en voorzien van blazer, stropdas en hoed. Ook tijdens gym dragen de kinderen dezelfde sportkleding. Op sommige scholen is het tegenwoordig toegestaan om vanaf twaalf jaar speciale truien of bedrukte shirts te dragen.

Kenia 

Meisjes wachten tot de les begint in Kenia. In Kenia bestaan er grote verschillen tussen kinderen in grote steden en het platteland. Grote gezinnen op het platteland kunnen niet voor het hele gezin school bekostigen. Ook is er een gebrek aan scholen op het platteland, of zijn scholen veel te ver weg en moeten kinderen helpen op het land of in het huishouden. Het dragen van een uniform is verplicht. Hebben ouders geen geld voor een uniform, dan mogen kinderen niet naar school.  

Filipijnen 

Op openbare scholen zijn uniformen gebruikelijk, maar sinds 2008 niet meer verplicht - dit is ingevoerd zodat ouders hun geld kunnen gebruiken voor primaire levensbehoeften. Op privéscholen is een uniform nog wel verplicht, al zijn er ook scholen die wat soepeler zijn met de regels en mogen kinderen tijdens bijzondere dagen zoals feestdagen of de laatste dag voor de vakantie in hun eigen outfit naar school.

Oeganda 

De kwaliteit van het onderwijs is in Oeganda heel hoog voor Afrikaanse begrippen. In Oeganda dragen kinderen naar de basisschool een uniform, voorzien van het logo van de school. Elke school heeft zijn eigen ontwerp en kleur outfit. Ook in het openbaar onderwijs is een schooluniform verplicht, al zijn deze qua kleur vaak minder uitbundig dan die van de basisschool. Op de basisschool dragen meisjes vaak jurkjes, op de middelbare school vaak een blouse en rokje.

Japan

In 1900 droegen meisjes een kimono als schooluniform naar school. In de jaren twintig werd het dragen van een matrozenpakje als schooluniform populair. Er zijn nog steeds scholen waar de matrozenpakjes als uniform gelden, maar ook andere soorten uniform (met blazer en plooirok) zijn tegenwoordig in zwang. Meisjes leuken hun uniform op met fashion items zoals Burberry-sjaals of Ralph Lauren-sokken en zijn een grote inspiratie voor modeontwerpers.

Ook bijdragen aan de missie van Cordaid om meer meisjes naar school te laten gaan? Doneer dan nu en geef ieder meisje een kans.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore