Mensen

'Ik had nooit verwacht dat ik op een podium zou staan'

19 september 2019 09:54 Aangepast: 22 oktober 2019 08:33
Beeld © Yasmijn Tan

Vroeger vond ze het maar niets, in de belangstelling staan. Judith Smits haalde onvoldoendes voor presenteren op school en netwerken durfde ze al helemaal niet. Toch is ze nu netwerkexpert, ondernemer, auteur van het boek De FUNfactor én spreker op events, zoals het MKB-ondernemerscongres. Hoe heeft ze dat voor elkaar gekregen?

Judith Smits werkte jarenlang in de sales bij verschillende grote en kleine bedrijven, tot ze in 2013 haar eigen bedrijf begon als netwerkcoach. “In die tijd wilde ik een nieuwe baan, maar ik wilde niet weer ‘zomaar’ aan iets beginnen. Het leek me fantastisch om mensen te helpen op het gebied van sales. Maar voor mezelf beginnen, kon ik dat wel?”, vertelt ze. “Ik maakte een afspraak bij een businesscoach en hij gaf me het zetje dat ik nodig had. Hij zei: ‘Judith, als ik van iemand denk dat ze het kan, ben jij het.’” 

Rust, reinheid, structuur 

Zo gezegd, zo gedaan. Eind 2013 startte Smits haar eigen bedrijf. Inmiddels heeft het bedrijf al vele vormen gehad. Zo kwam half 2014 haar partner – ook in de liefde – Robert Jan erbij. “Dat was in het begin spannend, maar ook een hele logische stap. Eerst probeerde we het een beetje, maar het liep zo goed dat hij zijn baan heeft opgezegd.” Dat was ook het moment dat het bedrijf haar huidige naam kreeg: Blue Orange Company. 

Die naam is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Blauw en oranje zijn complementaire kleuren, legt Smits uit. “Blauw staat voor structuur en communicatie en oranje staat voor energie en enthousiasme. Wij geloven dat je het allebei nodig hebt binnen een succesvol bedrijf.” 

"Zorg altijd dat er een contract is"

Blauwtje lopen

Als je kijkt naar het bedrijf, lijkt de succesformule inderdaad te werken. Ze helpen grote namen met hun sales, trainen medewerkers en - het allerbelangrijkste - hebben daar heel veel plezier in. Maar net als bij ieder ander bedrijf geldt hier ook: al doende leert men. Zo waren ze ooit in gesprek met een heel groot bedrijf voor een uitgebreide klus, waarbij ze een paar honderd medewerkers zouden trainen. “We waren al in vergevorderde gesprekken, we hadden zelfs al freelancers paraat staan om ons te assisteren bij deze klus. Totdat onze contactpersoon een andere baan kreeg en er nog niets op papier stond. Zijn vervanger had een andere visie en onze plannen werden zo van tafel geveegd. We hadden dus geen poot om op te staan. Onze les? Zorg altijd dat er een contract is en dat je dan pas actie gaat ondernemen.”

Netwerkshow

Het coachingsbedrijf begon dus met Smits alleen, maar inmiddels is het veel meer dan dat. “We hebben verschillende takken. Een daarvan is interim-sales; op die manier blijven we met de voeten in de klei staan. Daarnaast heb ik een boek geschreven, presenteer ik De Netwerkshow bij grote bedrijven en op events.” 

Die netwerkshow is het stokpaardje voor Blue Orange Company. Smits: “Vroeger kwam ik bij netwerkevents en dan was de spreker zó ontzettend saai. Je zag het hele publiek instorten en elkaar aangapen. Ik dacht: dat moet toch leuker kunnen? Mensen gaan naar die events om elkaar te leren kennen en met mijn show breng ik mensen meteen op een vernieuwende manier met elkaar in contact. Ik laat ze door de netwerkquiz op een interactieve manier kennis opdoen over on- en offline netwerken. Het is een nieuwe manier van kennis overbrengen en verbinden.” 

"Bij sommige events was de spreker zó ontzettend saai"

MKB-ondernemerscongres

Daarnaast staat Smits regelmatig op evenementenpodia om te spreken. “Nooit had ik verwacht dat ik dat zou kunnen, op van die podia staan. Maar door het te doen, ben ik erachter gekomen dat dat is wat ik leuk vind én waar mijn talent ligt.” Niet voor niets is de boodschap die Smits wil overbrengen op het MKB-ondernemerscongres dan ook: ‘Have fun en just do it!’.

Wil jij op een unieke plek netwerken? Kom dan naar het MKB-ondernemerscongres. Er zijn nog tickets beschikbaar. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore