Ga naar de inhoud
Dertigersdruk

Elk weekend feest: 'Ik kan niet overal tegelijk zijn!'

Beeld © iStock

Bruiloften, vrijgezellenfeesten, babyshowers, gender reveal party's, kraamfeesten: voor je het weet ben je elk weekend onder de pannen. Hartstikke leuk natuurlijk, maar het kost klauwen met geld en is vaak wat veel van het goede. Wat te doen?

Spontane uitjes zijn er voor Ischa (31) de komende maanden niet bij; hij zit al tot diep in de zomer volgeboekt. Komend weekend wordt hij verwacht op een bruiloft, het weekend daarop op een vrijgezellenfeest, de week daarna weer op een bruiloft, daarna wéér op een vrijgezellenfeest, en twee weken later op een derde bruiloft. Allemaal festiviteiten die ook nog eens niet één dag duren, maar het volledige weekend in beslag nemen.

Lekker achterover leunen en zich op die gelegenheden volgieten zit er ook niet in, want op veel van die partijen heeft hij een gewichtige taak. "Eén van die bachelor party's organiseer ik zelf en bij een van de bruiloften ben ik de BABS. Op een andere bruiloft geef ik een speech en draai ik een uur lang plaatjes, terwijl ik van huis uit geen dj ben. Dus ja, daar gaat wat tijd in zitten. Maar voor goede vrienden heb je dat wel over."

Honderden euro's

Natuurlijk, geeft hij toe, het was iets handiger geweest als zijn vrienden hun bruiloften wat hadden gespreid. Maar dat heb je als gast nu eenmaal niet voor het zeggen. Het is een beetje de leeftijd, denkt Ischa. "Trouwen lijkt weer in te zijn, en in deze levensfase gaat iedereen er ineens voor."

"De komende weken kosten me zo'n 1500 euro. Maar het is altijd legendarisch en je houdt er mooie verhalen aan over."

Een grote kostenpost is het zo wel. "Ik mag niet klagen, want ik hoef er niet voor krom te liggen, maar het is niet goedkoop. De vrijgezellenfeesten in mijn vriendengroep – twintig man sterk – zijn nogal over de top, die kosten me zo 500 euro per stuk. Daar ben ik zelf mede schuldig aan, want ik heb er ook eentje georganiseerd waarbij we met vijftien man naar Italië gaan. Als je dan ook nog een nieuw jasje wilt kopen voor zo'n bruiloft en een mooi cadeau wilt geven, ben je wel wat euro's lichter. De komende weken kosten me zo'n 1500 euro. Maar het is altijd legendarisch en je houdt er mooie verhalen aan over. Dat is ook wat waard."

Toevallig zijn het allemaal goede vrienden die deze zomer trouwen. Gaat het om mensen die wat verder van hem af staan, dan is Ischa selectiever in waar hij zijn opwachting maakt. "Ik kan niet overal bij zijn. Een paar weken geleden heb ik een vrijgezellenfeest geskipt. Het was laat georganiseerd en ik kon er 's avonds sowieso al niet bij zijn. Ik had overdag nog kunnen aanhaken, maar dat heb ik niet gedaan."

Afzeggen kost moeite

Twee jaar geleden zegde hij af voor een bruiloft van een vriend in Libanon. "Zijn vrijgezellenfeest was al in Boedapest geweest en een paar weken later kwam die bruiloft erachteraan. Dat gaat aardig in de papieren lopen. Ik heb die vriend gebeld en gezegd dat het me speet, dat we er lang over hadden nagedacht, maar dat het ons toch te veel was. Hij begreep het wel, al vond hij het niet leuk. Ik had er moeite mee om te cancellen. Bruiloften en vrijgezellenfeesten zijn toch een beetje verplichte dingen, die zeg je niet zomaar af."

"Zeker bij mensen die dicht bij je staan, is het niet de bedoeling dat je zomaar even afzegt."

Maar wat als je echt krap bij kas zit of totaal geen zin hebt in al die sociale verplichtingen – hoe kom je er dan beleefd onderuit? "Een uitnodiging verplicht je niet om te komen", zegt etiquette-expert Anne-Marie van Leggelo. Toch is er wel degelijk sociale druk, zeker bij goede vrienden of naaste familie. "Bedenk van wie de uitnodiging komt. Een uitnodiging krijg je niet voor niets, het betekent dat mensen jou er graag bij willen hebben op een voor hen belangrijke dag. Zeker bij mensen die dicht bij je staan, is het niet de bedoeling dat je zomaar even afzegt."

Niet appen, maar bellen

Doe je het toch, dan liefst zo snel mogelijk, zegt Van Leggelo. "Het is belangrijk voor de hele organisatie dat je het tijdig doorgeeft als je er niet bij bent. En doe het persoonlijk. De etiquette schrijft voor dat je reageert zoals je bent uitgenodigd, maar dat hoeft niet per se. Maak je er sowieso niet vanaf met een appje. Bel om het uit te leggen. Die sociale verplichting geeft zo'n uitnodiging je wel: je moet er duidelijk over communiceren."

Babyshowers
Lees ook:
Babyshowers worden steeds groter: 'Zwangerschap mag echt gevierd worden'

Vind je zo'n 'gender reveal party' (waarbij de aanstaande ouders het geslacht van hun ongeboren kind onthullen) maar overdreven, of voel je je niet prettig bij een – tegenwoordig ook populair – scheidingsfeestje, dan kun je dat gerust laten weten, zegt Van Leggelo. "Je moet niets, je mag. Iedereen heeft het recht om een feestje te geven, maar ook om nee te zeggen."

Het is maar een fase

Krijg je rode vlekken in je nek bij de gedachte aan die zomer vol sociale verplichtingen, bedenk dan dat het maar een fase is. Voor je het weet is iedereen in je omgeving getrouwd en weer gescheiden, zijn de baby's waarvan nu de genders gerevealed worden volwassen en denk je vol weemoed terug aan die tijd dat je nog eens werd uitgenodigd voor een leuk feestje. Geniet er dus van zolang het kan.

Hak je feest in stukjes

Als organisator mag je ook best rekening houden met de agenda van je gasten en hun portemonnee, vindt etiquettedeskundige Anne-Marie van Leggelo. "Als er zoveel events zijn krijg je een overkill, zeker in de leeftijdscategorie dat iedereen om je heen gaat trouwen of hun eerste kind krijgt. Dat legt niet alleen druk op je agenda, maar is ook een aanslag op je portemonnee.

De laatste tijd lijkt het credo 'hoe grootser en extremer, hoe beter'. Vrijgezellenfeestjes en bruiloften zijn steeds vaker in het buitenland, dat moet allemaal maar kunnen. Je vraagt veel van iemand als je én een heel weekend een vrijgezellenfeest viert, vervolgens de bruiloft, en daar ook nog verwacht dat je gast er leuk uitziet en een mooi cadeau meeneemt." Dat kun je volgens de Van Leggelo deels ondervangen door een vrijgezellenfeest bijvoorbeeld in stukjes te hakken. Zo kunnen gasten aanhaken bij bepaalde onderdelen.

"Om een envelopje vragen is not done. Zet ook niet je eigen rekeningnummer in de uitnodiging."

Over geld gesproken: als bruidspaar of feestorganisator om een envelopje vragen is eigenlijk not done, zegt Van Leggelo, in welke vorm dan ook. "Maar tegenwoordig is het wel heel gebruikelijk." Vraag je om geld, doe het dan wel een beetje discreet. Zet bijvoorbeeld niet je eigen bankrekeningnummer in de uitnodiging, maar dat van de ceremoniemeester, die dan zorgt dat het cadeau bij het bruidspaar terechtkomt. En laat je gasten vooraf of na afloop weten wat je met het geld van plan bent of hebt gedaan. "Het bruidspaar spaart voor een mooie reis/ fotocamera/ kunstwerk bijvoorbeeld. Communiceer dat. Dat is wel zo netjes."

Hoeveel je in het door sommigen gevreesde envelopje stopt, bepaal je natuurlijk zelf. Maar je komt niet weg met 5 euro, waarschuwt Van Leggelo. "Het hangt een beetje af van hoeveel je te besteden hebt. Als jij meer geeft dan ze van je verwachten, geef je daarmee een signaal af. En als je heel weinig geeft terwijl je veel te besteden hebt, doe je dat ook. Wees je daar wel van bewust."

Bron: Door Roxanne Vis