Ga naar de inhoud
Fit & gezond

Het toppunt van sexy: #billen zijn hot!

De cover van Het Billenboek van Carlos Lens, 'personal trainer van de sterren'.

Volle, ronde billen zijn helemaal in. Vroeger wilden de meeste vrouwen liever géén grote kont, nu is het 't toppunt van sexy. Speciale 'bootytrainingen' in de sportschool om grotere billen te kweken, zijn hartstikke populair. Waar komt die billentrend vandaan? Hoe krijg je zelf van die billen? En eh... is het eigenlijk wel realistisch?

"Alles draait tegenwoordig om billen", zegt personal trainer Carlos Lens. "De muziek van tegenwoordig gaat over billen. In de videoclips zie je twerkende billen. De fitgirls op social media trainen hun billen. Grote billen mogen!"

Schoonheidsideaal

In het schoonheidsideaal voor vrouwen komt de nadruk inderdaad steeds meer op de billen te liggen, zegt Liesbeth Woertman, hoogleraar in de psychologie en schrijfster van de boeken 'Psychologie van het uiterlijk' en 'Je bent al mooi'. In andere culturen was dat al langer het geval, maar nu zijn grote billen ook in de westerse wereld opeens een trend. "Het huidige schoonheidsideaal voor westerse vrouwen is slank, met grote borsten, een smalle taille en dan die grote, ronde billen die een beetje naar achteren uitsteken", zegt Woertman.

"Natuurlijk is het bij mij een stukje genetica, maar vooral een kwestie van veel trainen en gezond eten."

Die omschrijving van het schoonheidsideaal klinkt als het lichaam van bikini- en fitnessmodel Paula Janson (24). Daar heeft ze hard voor gewerkt. "Natuurlijk is het bij mij ook een stukje genetica, maar daarnaast vooral een kwestie van veel trainen en gezond eten. Sinds ik vijf jaar geleden ben begonnen met fitness, train ik echt specifiek mijn bilspieren."

En Paula is niet de enige. "Negen van de tien vrouwen komt bij mij voor het trainen van de billen", zegt Carlos Lens. Hij mag zich misschien wel dé billenexpert van Nederland noemen – hij schreef er zelfs een boek over, 'Het Billenboek'. "Waar vrouwen vroeger juist skinny en flat wilden zijn, willen ze nu curves en taille."

Curves creëren

De fitnessstroming is daardoor veranderd. zegt hij. "Vroeger waren vrouwen nog bang om eiwitshakes te drinken of met gewichten te trainen, omdat je daar breed en gespierd van zou worden. Maar doordat we tegenwoordig bewuster met onze gezondheid omgaan en meer kennis over ons lichaam hebben gekregen, weten we nu ook beter hoe je met behulp van oefeningen bepaalde curves kunt creëren.”

"Met haar grote bilpartij kan Kim Kardashian, met miljoenen volgers op social media, gaan dienen als schoonheidsideaal."

Hoe is het zo gekomen dat grote billen opeens populair zijn? "Het is altijd zo geweest dat bepaalde mensen die veel in beeld waren, zoals Marilyn Monroe, gingen fungeren als schoonheidsvoorbeeld", zegt hoogleraar Woertman. "De laatste jaren zijn we steeds meer opgeschoven van een woordcultuur naar een beeldcultuur: we kijken veel meer naar beelden, dan dat we teksten lezen. Op Instagram bijvoorbeeld zien we ideaalbeelden voorbijkomen van interieur, reizen, mode, eten en drinken, maar ook van het vrouwenlichaam. Door de populariteit van iemand als Kim Kardashian, die miljoenen volgers heeft op social media, kan zij met haar grote bilpartij dus gaan dienen als schoonheidsideaal.”

Gemanipuleerde beelden

Die beelden op social media zijn overigens wel vaak optische illusies en ontzettend gemanipuleerd, waarschuwt Woertman. "Billen kunnen met een paar muisklikken idioot rond gemaakt worden. Met een filter of Photoshop worden ze groter, groter en nog eens groter. Zoals ook de taille dunner wordt gemaakt."

Een Amerikaanse fitnessblogger liet onlangs zien hoe makkelijk dat gaat. Ze maakte een foto van zichzelf in de spiegel en fotoshopte haar lijf in het 'perfecte lichaam' door de jaren heen: van grote billen in 2018, naar extreem dun in de jaren 90, tot de mollige, volle vrouw uit de 15de tot de 17de eeuw.

Daarmee legt de blogger de vinger op de zere plek. Want is het niet bizar dat de vorm van het vrouwenlichaam onderhevig is aan trends? Woertman vindt van wel. "Schoonheidsidealen zijn iets van alle tijden, maar de ideaalbeelden worden wel steeds extremer. Omdat de techniek dat kan."

Onvrede over ons uiterlijk

De discrepantie tussen het feitelijke biologische lichaam en de beelden die je ziet, wordt steeds groter, zegt Woertman. "En dat voedt onze ontevredenheid. De mens is nog nooit zo mooi geweest als nu, door ons goed te verzorgen en door goed te bewegen. Maar we zijn ondertussen ook nog nooit zo ontevreden geweest. En dat is jammer, dat zoveel vrouwen zo verdrietig zijn met hoe ze eruitzien."

Hoe zo'n schoonheidstrend precies ontstaat, is lastig te zeggen. "Het is niet één iemand die bepaalt dat nu opeens platte billen of grote billen in de mode zijn. Dat gaat geleidelijk. Het komt deels door de mode-industrie", zegt Woertman. "Op het ene moment zie je op de catwalk meer vrouwelijkheid, of juist meer mannelijkheid, of juist een genderneutrale uitstraling. Daarnaast heeft het dus met manipulatie te maken. Zeker als je veel op social media zit en die waanzinnige aantallen beelden tot je neemt. Jonge vrouwen zijn daar gevoelig voor."

"De bil is de nieuwe borst, wordt in de wereld van de plastische chirurgie weleens gezegd."

Dat manipuleren gebeurt niet alleen op foto's, maar ook in het echt. Er wordt in de wereld van de plastische chirurgie weleens gezegd dat de bil de nieuwe borst is. Bilimplantaten of injecties behoren tot de mogelijkheden. Die razendsnelle ontwikkeling van de cosmetische industrie kan deels ook de oorzaak zijn van de rondebillentrend. "Als de cosmetische industrie zegt: wij kunnen jou grotere billen geven, dan leidt dat automatisch ook tot mensen die dat gaan doen. Er zou geen verlangen zijn naar die cosmetische chirurgie, als de techniek niet bestond", zegt Woertman. 

Brazilian butt lift

Carlos Lens sprak voor zijn Billenboek veel vrouwen met volle, ronde billen. En daar zaten ook twee vrouwen tussen die wat werk hadden laten verrichten. "De ene dame had een Brazilian butt lift laten doen, waarbij je vet laat wegzuigen bij de taille of benen, wat vervolgens in de billen wordt geplaatst. Zij heeft nu een grote Kim Kardashian-achtige kont. Een andere dame had van zichzelf al een mooie bilpartij, maar heeft een 'touch up' laten doen."

Ander
Lees ook:
Ander lijf, veranderde liefde?

Maar bij het merendeel van de vrouwen die Carlos sprak, kwam hun bilpartij toch vooral door veel te sporten. "En het durven eten van koolhydraten. Voeding speelt namelijk een heel belangrijke rol", zegt Lens. "Als jij denkt: ik ga mooie billen creëren door hard te sporten, maar je eet daarnaast alleen maar sla en tonijn, dan krijg je echt geen vollere billen."

Het belang van voeding

Model Paula Janson weet als geen ander hoe belangrijk voeding is voor de vorm van je lichaam. "Ik doe soms mee aan fitnesswedstrijden. In de voorbereiding op zo'n wedstrijd let ik erg op mijn voeding, waardoor mijn lichaam strakker wordt. Het gevolg is dat ik al mijn curves kwijtraak." Op haar Instagram laat ze met 'voor-en-nafoto's' zien hoe haar lichaam dan kan veranderen. "Maar na zo'n wedstrijd kan ik weer normaal gaan eten. En zodra je meer eet, kom je vanzelf meer aan, ook op je billen."

Met trainen en voeding kun je dus veel bereiken, maar genetisch voordeel speelt ook een grote rol, zegt Carlos Lens. "Natuurlijk. Als jij platte billen hebt, of een rechte rug zonder curve, dan moet je er wel wat meer voor doen om ronde billen te krijgen. Als een vrouw met een rechte bouw bij mij komt en ze laat me een plaatje zien van Kylie Jenner of Kim Kardashian, omdat ze díe billen wil, dan zeg ik: dat is niet haalbaar. We kunnen van jouw platte bil best wel een bolling maken. Maar het volume van die Kardashian-billen, dat gaat niet lukken."

Niet realistisch

Daar raakt Lens een belangrijk punt. Westerse vrouwen hebben (over het algemeen) niet die gewilde ronde billen van moeder Natuur meegekregen. Het huidige schoonheidsideaal is daardoor per definitie niet realistisch, zegt hoogleraar Liesbeth Woertman. "In elk geval niet voor de witte Nederlandse vrouw. Billen van dat formaat en die vorm zijn helemaal niet westers. Biologisch gezien kun je niet én een heel smalle taille én grote billen hebben."

"Als jij heel brede heupen hebt, is dat jouw bouw. Die heup is gewoon een bot, daar verander je niets aan."

"Door de globalisering komen er Latijns-Amerikaanse en Amerikaanse invloeden overgewaaid, waar het westerse schoonheidsideaal zich op aanpast", zegt Woertman. "Dat is best interessant. Misschien is het schoonheidsideaal wel aan het kantelen", denkt ze. "Tot nu toe was het zo dat het westerse schoonheidsideaal naar andere continenten oversloeg. Kijk naar de Aziatische vrouwen die ooglidcorrecties deden om er meer westers uit te zien. Maar nu lijkt het dus juist de andere kant op te gaan. Misschien zitten we zelfs wel aan de grens van het witte schoonheidsideaal."

Natuurlijke lift

Maar ook als je een typische Nederlandse platte bil hebt, valt er altijd nog wel wat winst te behalen, zegt Carlos Lens. "De oefening die hip thrust heet, focust zich volledig op de billen. Of gebruik het abductie-fitnessapparaat, waarmee je je benen open en dicht doet. Train ook je onderrug, want als je een sterke core hebt, straalt dat uit naar je billen krijg je een soort natuurlijke lift."

Natuurlijk heeft elk lichaam z’n eigen grenzen. “Als jij heel brede heupen hebt, is dat jouw bouw. Die heup is gewoon een bot, daar verander je niets aan. Maar daaromheen zitten spieren en vet. Wat je dus wél kunt creëren, is dat het vet en die spieren zo strak en curvy mogelijk worden.”

"Mooie ronde billen zijn misschien leuk om te zien. Maar je bent méér dan je billen."

Bij Paula is het in elk geval wel gelukt om haar billen mooi rond te trainen. Ze heeft veel fans op Instagram en geeft nu zelf ook booty clinics aan andere vrouwen.

Laat je niet gek maken

"Ik denk zeker dat elke vrouw meer massa bij de bilspieren kan bereiken. Maar ik merk bij mijn clinics ook weleens dat het bij de ene vrouw effectiever werkt dan bij de ander. Elke bil is anders, dus het kan bij jou heel anders ogen dan bij mij. Mijn advies aan andere vrouwen is dus om gewoon te gaan trainen, maar laat jezelf vooral niet gek maken door te veel naar anderen te kijken. Iedereen heeft een eigen lichaam en daar moet je gewoon trots op zijn. En mooie ronde billen zijn misschien leuk om te zien, maar je bent méér dan je billen."

Man vooral gericht op bovenlichaam

Hoe zit eigenlijk met de mannenbillen? "Daar zie ik absoluut geen billentrend", zegt personal trainer Carlos Lens. "In de sportschool zie ik geen mannen die hun billen komen trainen, terwijl 99 procent van de vrouwen dat wel doet. Mannen zijn veel meer gericht op hun bovenlichaam en trainen amper hun onderlichaam. Daarom lopen er ook zoveel van die 'Jerommekes' rond."

Mannen hebben inderdaad veel minder zo'n schoonheidsideaal, zegt hoogleraar Liesbeth Woertman. "Bij mannen gaat het meer om status en wat ze verdienen, dan om uiterlijk. Toch is het ook bij mannen wel een beetje aan het schuiven. Je ziet wel dat ze zich steeds meer gaan uitsloven in de sportschool, of gaan diëten, of zelfs grijpen naar anabolen. En de cosmetische industrie gaat zich ook steeds meer op mannen richten. De druk op de man neemt dus wel toe, maar ze zijn er minder gevoelig voor dan vrouwen. Vrouwen zijn historisch en cultureel gezien eigenlijk altijd op het uiterlijk afgerekend, mannen niet."