Nieuwe serie

Achter de schermen: Kees van der Spek

11 januari 2019 08:15 Aangepast: 12 januari 2019 11:07
Kees van der Spek Beeld © ANP

In 'Kees van der Spek Ontmaskert' gaat de presentator vanaf komende maand op jacht naar oplichters in binnen- en buitenland. Van der Spek kijkt het liefst spannende series in bed.

Wachtwoorden: lui of alert?

"Vreselijk lui. Ik roep ook weleens mijn pincode door de kantine. Op de een of andere manier ben ik totaal niet bang voor wat er mis kan gaan. Ik liet mijn kinderen ook al op jonge leeftijd naar school fietsen. Dat voorzichtige gedoe allemaal."

Heb je een guilty pleasure die je niet kunt weerstaan?

"Tussen Kunst en Kitsch en Rail Away. Heerlijk is dat. Slow tv. Totale ontspanning."

Je komt thuis na een lange dag boeven jagen: ga je nog bingewatchen of hup, naar bed?

"Het is vaak een drukte van belang. Ik heb vier kinderen. Als ik tijd heb, dan kijk ik nog één aflevering van series zoals Homeland. Maar niet meer dan dat. We kunnen ons beheersen."

"Het Midden-Oosten hou ik sowieso in de gaten. Want daar gebeurt het meest."

Welke nieuwssite(s) check je dagelijks?

"Telegraaf, AD, Volkskrant, NU.nl. En uit het buitenland de New York Times, Jerusalem Post, Al Jazeera en dat soort dingen. Maar dat komt via Twitter langs. Het Midden-Oosten hou ik sowieso in de gaten. Want daar gebeurt het meest."

Wat luister je in de file en wat juist als je lekker door wilt rijden?

"Radio 1 van de NPO en verder cantates van Bach. Podcasts moet ik nog een beetje ontdekken. Dat ga ik misschien binnenkort doen."

Ooit een datingapp gebruikt? En beviel het?

"Nee! Ik ben al honderd jaar heel gelukkig getrouwd. Maar als ik de kans krijg, zou ik het meteen gaan gebruiken. Versieren in de jaren tachtig was een enorm gedoe. Dan moest je de hele avond dansen en sjansen. Nu kun je swipen! Het lijkt me geweldig."

"Op Twitter is het poeltje boze witte mannen heel groot."

Welke social media zijn voor jou onmisbaar?

"Ik heb er een beetje een haat-liefderelatie mee. Op Facebook kijk ik bijna nooit meer. Twitter gebruik ik het meest, ook vanwege de nieuwsmedia die ik volg met buitenlandse correspondenten als Thomas Erdbrink. Ik vind Twitter ook leuk om een beetje te stoken. Het poeltje boze witte mannen is op Twitter heel groot. Maar in de Nederlandse bevolking zie je ze niet terug."

Welk boek of welke film raakte je en waarom?

"Interstellar. Wat een topfilm. Die laatste scène met die boekenkast. Echt kippenvel."

Tv op de slaapkamer?

"Ja, hoor. Of dat niet killing is voor bepaalde dingen? Helemaal niet. Je hoeft je totaal geen zorgen te maken over mijn seksleven. Als ik met mijn vrouw een serie kijk, dan kom ik helemaal tot rust. Is voor mij ook therapie. Even alles van je af laten glijden."

Wat wil je echt nooit meer zien?

"PowNed. Schreeuwerig, kwetsen om het kwetsen. Totaal niet journalistiek. Die beruchte scène met Ella Vogelaar: ik kan er niet naar kijken. Hoewel die serie van Rutger Castricum met die Marokkanen wel echt goed was. Dus misschien is er nog hoop."

Kees van der Spek Ontmaskert. Vanaf 26 februari zes weken op RTL 4. 

`