Ga naar de inhoud
Van onze partner SkillsTown

Dit is hét moment voor een carrièreswitch

Beeld © iStock

Dagdroom je regelmatig over een nieuwe baan, iets totaal anders? Alleen durf je het (nog) niet aan om een sprong in het diepe te wagen? Tom Bos, managing director bij SkillsTown, heeft de stap gezet en helpt nu graag anderen die hetzelfde willen doen.

Tot tien jaar geleden was Tom Bos sportleraar. Toch knaagde het aan hem om iets meer met zijn didactische achtergrond te doen. Hij wilde zich meer bezighouden met de inhoud van opleidingen. Inmiddels is hij helemaal op zijn plek en denkt hij graag mee hoe anderen ook van A naar B kunnen komen. "Bij vrijwel elke carrièreswitch is het nodig om bij te leren. Als je geluk hebt, kan dat op je huidige werkplek en gaat het relatief eenvoudig. Echter, in veel gevallen komt er een intensieve opleiding bij kijken. Dit kost veel tijd en geld, want vaak hangt er een prijskaartje van € 10.000,- tot € 20.000,- aan. Dit maakt de drempel om de stap te zetten hoog. Ik houd mij dagelijks bezig met het juist verlagen van die drempel."

Redenen waarom een carrièreswitch uitblijft

Dat het bij het gros van de mensen bij dromen blijft, heeft volgens Bos met een aantal zaken te maken. "Allereerst zit dat 'm in de zekerheid. Nu heb je een baan en weet je dat je die baan aankunt. Wat je straks wil doen, moet je eerst nog in de vingers krijgen. En wie weet ligt het je helemaal niet?" Ten tweede blijken het kostenplaatje en de tijd (of vooral een gebrek eraan) redenen te zijn om met de switch te wachten. "Ondanks dat er vaak een potje vanuit de overheid is om een deel van de opleiding te bekostigen, blijf je zelf een deel moeten neerleggen. Daarbij kan vaak niet de tijd worden gevonden, doordat opvoeding van de kids veel tijd opeist. Mensen bewaren hun carrièreswitch dan liever als de kinderen het huis uit zijn."

Dit is het moment

Natuurlijk is het altijd het moment om van baan te switchen als je niet meer op je plek zit, en je de financiële middelen en de tijd hebt. Toch blijkt het juist in deze tijd voordelen te hebben om de overstap te maken. Waar dat 'm in zit? "De marktgelegenheden zijn op dit moment geweldig. Er zijn veel tekorten, waardoor je onder relatief goede voorwaarden kunt overstappen", aldus Bos. Hij vervolgt dat de huidige werkgever of potentiële nieuwe werkgever vaak de opleidingskosten op zich willen nemen. "Waar het vroeger nog wel eens zo was dat de opleiding door de (potentiële) werkgever werd betaald en je na het behalen van het diploma bij die partij terecht kon, is het tegenwoordig zo dat er meer ruimte is om al te starten, terwijl je de opleiding doet. Het klimaat om over te stappen als je nog competenties of vaardigheden mist, is nu heel erg goed." 

Waarom het verder zo'n goed moment is om te gaan doen waar je blij van wordt, zit 'm in het vangnet. "Oké, een vlieger die niet voor iedereen opgaat, maar wel voor een groot deel van de bevolking. Is je carrièreswitch toch niet wat je ervan had gedacht, dan kun je in deze tijd vaak weer terug naar je oude werkomgeving of kom je makkelijk aan nieuw werk. Dit maakt de sprong in het diepe minder risicovol."

En tot slot hint Bos op het STAP-budget, de subsidie waarmee je € 1000,- per jaar in een opleiding kunt investeren. "Opleidingen worden steeds vaker in kleinere blokken aangeboden, waardoor je voor het STAP-budget al een korte online opleiding kunt volgen. Een mooie mogelijkheid om te kijken of het je aanspreekt en of je aanleg voor het onderwerp hebt. Op deze manier heb je snel genoeg door of je de volledige opleiding wel of niet iets gaat vinden. En denk je 'hé, dit is wel wat', dan krijg je een vrijstelling. Op deze manier krijg je een voorproefje en hoef je niet in één klap een grootse beslissing te maken waarvoor je gelijk veel geld moet investeren óf die veel tijd en energie vraagt óf waarvoor je meteen je baan hoeft op te zeggen."

Tips voor het maken van een carrièreswitch

Op de vraag of Bos tips heeft voor wie de switch wil maken, komt hij met vier punten. Volgens hem begint het bij het doen van research naar financieringsmogelijkheden. "STAP-budget is er daar één van. Wees bijdehand en vraag je (potentiële) werkgever tijdens je sollicitatie naar financiële ondersteuning. In deze tijd is hier namelijk vaak genoeg ruimte voor." Verder adviseert Bos om goed naar de werkgelegenheid en het toekomstperspectief van de branche die je op het oog hebt, te kijken. "Tijden veranderen. Als je nu een nieuwe baan aanpakt, kijk dan wel of er toekomst in is of dat er slechts tijdelijk veel vraag naar is." 

Waar Bos al eerder adviseerde om eerst een kort online opleidingsblok te volgen om zo een beter beeld van een bepaald vakgebied te krijgen, tipt hij nog een manier om meer feeling bij je potentiële branche te krijgen. "Trek ook zeker eens aan de jas van een vriend, familielid of iemand uit je netwerk die je droombaan uitoefent. Neem bijvoorbeeld eens een dag op en loop een dag mee. De praktijk is toch vaak anders dan de theorie, de boeken. Achterhaal of de eerste indruk goed is, voordat je daadwerkelijk de stap maakt." En tot slot benadrukt Bos het belang van het verdiepen in de certificering, erkenningen en vrijstellingen die aan een korte (online) opleiding zijn gekoppeld. "Het zou zonde zijn als je achteraf er achterkomt dat je korte opleiding toch niet naadloos aansluit bij een vervolgopleiding of dat je niet de gewenste papieren krijgt."

Kosteloos jezelf bijscholen met het STAP-budget

Om de drempel om een korte online opleiding te volgen te verlagen, is er het STAP-budget. Iedereen van 18 jaar en ouder die werkzaam is, komt hiervoor in aanmerking en kan de subsidie van € 1000,- via het UWV aanvragen. Bos: "SkillsTown is één van de aanbieders van online opleidingen waar je het STAP-budget voor in kunt zetten. We hebben goede ingangen voor de zorg, de logistieke sector, onderwijs, programmeren en nog veel meer branches. Eigenlijk alle krapteberoepen (en meer) hebben we gecoverd."

Geïnspireerd geraakt en zin om met een online opleiding te starten? Dit is het moment. Vanaf 1 september kun je het STAP-budget weer aanvragen. Ga naar de website van SkillsTown en meld je kosteloos aan voor jouw favoriete opleiding!