Ga naar de inhoud
Van onze partner SkillsTown

Waarom leren snellezen jou juist nu veel kan opleveren

Beeld © iStock

Van e-mail tot vakliteratuur, van social media tot mondelinge communicatie. Dagelijks worden we overspoeld met informatie. Met een aandachtsspanne die nog korter is geworden dan die van een goudvis (echt waar) en de overload aan informatie, is het belangrijk om het kaf van het koren te kunnen scheiden. Wouter Plevier helpt mensen met de opleiding 'Snellezen en productief werken' om grip te krijgen op het effectief en efficiënt verwerken van die informatiestroom.

Zoals gezegd, anno nu worden we overladen met informatie. Volgens Plevier, senior trainer leiderschap & talentontwikkeling bij SkillsTown (de online opleider voor professionals) verdubbelt de hoeveelheid informatie elke zeven maanden. "Probeer daar maar eens je weg in te vinden. Dit heeft ervoor gezorgd dat we heel vluchtig zijn in het verwerken van informatie, simpelweg omdat we het niet meer kunnen bijbenen om alle prikkels in ons op te nemen. Waar we vroeger zo'n 20 seconden vol focus op een websitepagina konden spenderen, is dat tegenwoordig nog slechts 6 seconden." Daarbij is het volgens Plevier opvallend dat we in de afgelopen vijf jaar zo'n 11% minder zijn gaan slapen. "Aan de ene kant zijn we dus minder fit geworden, aan de andere kant hebben we meer informatie te verwerken. Je snapt, daar hebben we een behoorlijke kluif aan!"

Snellezen in het kort

Met de vier weken durende opleiding 'Snellezen en productief werken' van SkillsTown worden werknemers met allemaal verschillende achtergronden met dit dilemma geholpen. "Van professionals tot CEO's. Voor iedereen die veel informatie heeft te verwerken en daardoor (tijds)druk ervaart, is het een interessante opleiding," aldus Plevier.

Aan de hand van een stappenplan leer je wat er bij snellezen en productief werken komt kijken. “In het kort bepaal je allereerst of je informatie nu, later of niet gaat lezen. Vervolgens gaan we in op het beter managen van je kostbare tijd. Plan eens 20% extra tijd voor elke taak die je binnenkrijgt, maar gebruik het niet. Aan het einde van de to do-lijst houd je zowaar tijd over. Of start de dag eens met je meest belangrijke niet-dringende taak. Eén die je zingeving, resultaat of energie geeft.' En tot slot gaat de module in op snellezen, oftewel het op een hoger leestempo begrijpelijk lezen."

'Snellezen en productief werken' is een hybride en bovenal praktische opleiding. Dit betekent dat het overgrote deel uit een online training, het lezen van boeken en het zelfstandig uitvoeren van oefeningen bestaat. "Vanuit huis dus. Natuurlijk kloppen we regelmatig bij de cursisten aan hoe het gaat, waar ze in de training zitten en of ze ergens tegenaanlopen. En aan het eind van de periode zit ik tijdens een masterclass een dag(deel) met een klein groepje van zo'n zes mensen om maatwerktips te geven."

'Eigenlijk is het net pianospelen'

Ondanks dat de opleiding officieel na vier weken is afgerond, is Plevier overtuigd van de kracht van twee extra weken oefenen. "Deze periode is misschien wel het allerbelangrijkst. We vragen om dagelijks 15 minuten de methodiek te oefenen, zodat je de techniek van snellezen en productief werken echt in de vingers krijgt." Op de vraag waarom dit zo'n essentieel onderdeel van de opleiding vormt, antwoordt dé expert op dit vakgebied: "Een mens ontwikkelt tussen de 45 en 60 dagen een tweede natuur voor iets nieuws. Bij trainingen gaat het op dat punt vaak mis. Meestal is het tijdsbestek van een training veel korter. Het wordt een tweede natuur als je consistent 15 minuten per dag voor een periode van zes tot acht weken oefent. Het is net zoals pianospelen: je moet oefeningen doen om het te leren, want je hebt er niets aan als je alleen weet hoe snellezen werkt. Dit is iets waar we bovenop zitten!"

6 redenen waarom snellezen interessant is

Naast dat mensen informatie vaak twee tot vier keer zo snel lezen (met 90% begrip), kan je volgens de SkillsTown-trainer nog meer vruchten van de opleiding plukken. "Sneller lezen betekent tijd besparen. Je leert je tijd en planning slimmer te gebruiken, werkt zo effectiever en krijgt een betere focus. Bovendien onthoud je belangrijke informatie langdurig en heb je meer oog voor details. Verder geeft het plezier in lezen en ervaar je meer rust."

Kosteloos jezelf bijscholen met het STAP-budget

Omdat een extra opleiding veel mensen aanspreekt, maar niet ieders budget toereikend is, heeft de overheid sinds dit jaar een subsidie in het leven geroepen: STAP-budget. Iedereen van 18 jaar en ouder die werkzaam is, komt in aanmerking en kan de subsidie van € 1000,- via het UWV aanvragen. Plevier: "Een mooie kans om jezelf verder te ontwikkelen. SkillsTown heeft zogenoemde STAP-opleidingen die je - met dank aan de subsidie - volledig kosteloos kunt volgen. Waarom zou je het dan niet doen, toch?"

Geïnspireerd geraakt en zin om met deze of een andere online opleiding te starten? Vanaf 1 september kun je het STAP-budget weer aanvragen. Ga naar de website van SkillsTown en meld je kosteloos aan voor jouw favoriete opleiding!