Ga naar de inhoud
Van onze partner SkillsTown

5 redenen om nu met een online opleiding te beginnen

Beeld © Istock

Hoe besteed jij je vrije tijd het liefst? Je kunt met een boek in bad stappen, urenlang bingewatchen of een nieuwe hobby oppakken. Maar wat ook kan, is starten met een online opleiding. Om je baankansen te vergroten of ‘gewoon’, omdat je het leuk vindt om je te verdiepen in iets nieuws. Daarbij is het ook nog eens heel gemakkelijk, want je hoeft de deur niet uit. Vijf redenen om vandaag nog met een online opleiding te beginnen!

1. Goede arbeidsmarkt

‘De banen liggen voor het oprapen’, hoor je tegenwoordig regelmatig. En dat klopt! De arbeidsmarkt is momenteel krap. Erg krap. In veel branches zijn werkgevers hard op zoek naar nieuwe aanwas, dus daar kun jij mooi gebruik van maken. Kies bijvoorbeeld voor een online opleiding waar je vroeger nooit voor zou kiezen, omdat de banen op dat moment schaars waren in die branche. Met de huidige arbeidsmarkt is de kans groot dat je na het volgen van een goede opleiding vrij snel aan de bak kunt.

2. Het kan op je eigen tempo en moment

Met een online opleiding hoef je niet fysiek op locatie aanwezig te zijn. Dit betekent dat je veel vrijheid hebt om je studie in je eigen tijd te doorlopen, op je eigen tempo. Vaak zijn online opleidingen onbeperkt te volgen, wat ook betekent dat er geen tijdslimiet aan zit. Ideaal als jij je wilt omscholen naast je huidige baan of als je een druk huishouden te runnen hebt. Even (te) druk? Geen probleem, dan pak je het online leren weer op zodra je in rustiger vaarwater verkeert.

Er
Lees ook:
Er wordt meer online geleerd dan ooit

3. Het kan gratis dankzij STAP-budget

Sinds maart 2022 kun je aanspraak maken op het STAP-budget dat beschikbaar is gesteld door de overheid. Met dit budget kan iedere volwassene elk jaar duizend euro subsidie aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Op deze manier wil het kabinet mensen mogelijkheden bieden om meer regie te nemen bij het ontwikkelen van hun loopbaan. Uiteindelijk moet dit ook de krapte op de arbeidsmarkt verminderen.

Misschien twijfel je nog om een online opleiding te volgen vanwege financiële redenen. Begrijpelijk, maar er zijn sinds een paar maanden steeds meer opleiders die opleidingen aanbieden onder die 1000,-. Neem bijvoorbeeld SkillsTown. Momenteel hebben zij 10 opleidingen die volledig kosteloos zijn als je gebruik maakt van het STAP-budget.

4. Divers aanbod

Bij het volgen van een online opleiding kun je flexibel zijn met je tijd, wat er ook toe leidt dat de mogelijkheden in het kiezen van een opleiding eindeloos zijn. In ongeveer elke branche kun je wel iets matchends vinden. Het aanbod is heel divers. Denk bijvoorbeeld aan opleidingen op het gebied van management en leiderschap, vitaliteit, ondernemerschap, persoonlijke ontwikkeling of communicatie.

5. Zelfontplooiing

Zelfs als je niet direct op zoek bent naar een nieuwe baan, kan het waardevol zijn om een online opleiding te volgen. Door te blijven leren, draag je bij aan zelfontplooiing en wie weet brengt het je wel op mooie ideeën voor in de toekomst. Daarbij kan het ontmoeten van gelijkgestemden tijdens een online opleiding zorgen dat je je netwerk vergroot en dat je nieuwe kansen voor jezelf creëert op businessgebied én op persoonlijk vlak.

Dat je nooit te oud bent om te leren, wordt ook bewezen door wetenschappelijk onderzoek van de Rijksuniversiteit van Groningen. Begin dit jaar startten zij de CogFlex-studie, waarbij ze uitzoeken of het leren van iets nieuws na je 65e positief kan bijdragen aan het denkvermogen en de stemming. Zij vermoeden namelijk dat je langer mentaal fit blijft door iets nieuws te leren, dus waar wacht je nog op?

SkillsTown is dé online opleider voor professionals. Wil je meer weten over hun online trainingen? Klik dan hier.