Van onze partner Bolletje

Bart wil zijn zenuwen in bedwang leren houden

12 maart 2021 10:32

In de The voice of Holland Ontbijtsessies helpt Maan vier talenten bij het verder ontwikkelen van hun zang- en performvaardigheden. Bart wil heel graag meedoen aan The Voice, maar heeft moeite met zingen voor een jury.

Het elfde (!) seizoen van The voice of Holland is alweer in volle gang en wordt elke week ouderwets goed bekeken. Nieuw dit jaar zijn de The voice of Holland Ontbijtsessies waarin oud-winnares Maan vier talenten een laatste duwtje in de rug geeft om hun zangtalent verder te ontplooien. Maan geeft tips om hun zenuwen in bedwang te houden, soepeler te bewegen of eigen liedjes te schrijven.

Nieuwe dingen leren

Deze Ontbijtsessies vinden, de naam zegt het al, plaats in de vroege ochtend. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat we de eerste uren van de dag het meest productief zijn en het beste in staat om nieuwe dingen te leren. Natuurlijk wel pas na een gezond en voedzaam ontbijt.

Keyboardles

Bart is één van de vier deelnemers. Hij is 39 jaar en woont samen met zijn vriendin en dochter van vier in Loon op Zand. Hij is al zijn hele leven met muziek bezig en tot corona uitbrak kon hij er goed van leven. Het begon allemaal toen hij voor zijn achtste verjaardag een keyboard kreeg, elk liedje dat hij hoorde speelde hij zonder problemen na. Bart: “Ik zat op keyboardles, maar noten lezen vond ik niet zo interessant. Ik speelde liever op mijn gehoor.” Bart kocht zo vaak mogelijk nieuwe cd’tjes en speelde graag met de muziekinstallatie in het Waalwijkse café van zijn moeder.

Plaatjes draaien

Na de middelbare school volgde hij eerst een informatica- en later een horecaopleiding. Vervolgens ging hij in de horeca aan de slag, en draaide hij daarnaast steeds vaker plaatjes. Na het werk tijdens de borrel of op feestjes. Bart: “Hoewel ik het werk in de horeca met veel plezier deed, vond ik plaatjes draaien het allerleukst.”

Talentenjacht

Het lukte Bart om van zijn hobby zijn werk te maken, hij draaide op de meest uiteenlopen feesten en evenementen en stond voor zalen van honderd tot wel tienduizend man. Hij werd zelfs drie keer uitgeroepen tot populairste party dj van Nederland! In 2019 besloot Bart zich op te geven voor een talentenjacht in de Amsterdamse kroeg Jantjes Verjaardag. Niet als dj, maar als zanger… “Tijdens het draaien zong ik af en toe mee en ik wilde hier toch iets mee doen. Ik heb lange tijd bij Jantjes Verjaardag gewerkt, dus dit leek mewel een fijne plek voor zo’n talentenjacht.”

Zijn deelname werd een groot succes: hij won de talentenjacht en het bureau dat zijn dj-boekingen deed wilde vol inzetten op een zangcarrière voor Bart.

Jury-angst

Bart heeft alleen één probleem: zodra hij voor een jury of iets wat daar op lijkt moet zingen, klapt hij helemaal dicht. Bart: “Ik heb ooit meegedaan aan Idols, maar die auditie ging totaal de mist in. Ik verstijf op zulke momenten helemaal, en krijg geen woord of noot meer uit mijn keel.” Om een volgende stap in zijn zangcarrière te maken zou Bart heel graag mee willen doen aan The Voice of Holland. Maar ja, die jury… Dus toen Bart Maan haar oproep voor de Ontbijtsessies zag, twijfelde hij geen moment.

Onzekerheid

Maan en haar zangcoach Tamar gaven Bart de opdracht om drie echte auditieliedjes in te studeren en die uiteraard voor hen te zingen. Ook gaven ze Bart verschillende handvatten om met zijn zenuwen om te gaan en tot rust te komen wanneer dat voor een optreden nodig is. Bart: “Het heeft natuurlijk allemaal te maken met onzekerheid, dus ook daar zijn we mee aan de slag gegaan. De sessies hebben me enorm geholpen, maar ik heb ook nog een lange weg te gaan. Ik hoop dus snel weer te mogen optreden en lekker veel meters te kunnen maken.”

Benieuwd hoe deze sessies eraan toe gingen? Aflevering 4 van de Ontbijtsessies bekijk je hier:  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore