Ga naar de inhoud
Media

Boekenweek: de leukste rebelse boeken (voor het hele gezin)

Beeld © iStock

Komend weekend begint de Boekenweek weer, met dit jaar als thema Rebellen en Dwarsdenkers. Daarom ter inspiratie: zeven rebelse boeken, met voor ieder wat wils.

Het is weer bijna tijd om het boekenweekgeschenk gratis te scoren bij aanschaf van een boek. Dit jaar is het geschreven door de populaire schrijfster Annejet van der Zijl. Inspiratie nodig? Wij zochten zeven rebelse boeken voor je uit. Komt-ie!  

Schijt met stijl
Vrouwen die een portie pit kunnen gebruiken: lees dit heerlijk stoere manifest van Stella. Hierin legt ze uit waarom het zo belangrijk is dat vrouwen meer schijt (met stijl) gaan krijgen. Alleen als je totaal jezelf bent, zegt Stella, en je niet meer aan het perfecte plaatje hoeft te voldoen, is er ruimte om je volledig geweldige zelf te zijn - en komt er meer ruimte voor meer gelijkheid voor iedereen. Heerlijk opstandig (dun) boek vol zinnen die zó op een tegeltje kunnen. 
Nouveau Fuck, Stella Bergsma, €11,50, uitgeverij Nijgh & Van Ditmar 

Goed gevoel
Je hebt vast al genoeg over deze bestseller gehoord. Heb je 'm nog niet gelezen? Doen! Rutger Bregman laat in vlot geschreven taal, en op een leuke manier, zien dat wij mensen helemaal niet zo verdorven zijn als we weleens denken. Dat doet hij door er talloze onderzoeken bij te pakken die aantonen dat wij mensen van nature juist geneigd zijn het goede te doen. Hartverwarmend en lekker dwars in een tijd waarin we vaker uitgaan van het negatieve dan het positieve. 
De meeste mensen deugen, Rutger Bregman, €25, De Correspondent Bv
 

Nouveau
Boekenweek
Nouveau fuck: schijt hebben met stijl

Nooit meer op dieet 
Lukt het jou ook alsmaar niet om af te vallen? Expert in jojo'en? Elke maandag een nieuwe poging? Dan ben je waarschijnlijk verslaafd aan diëten, en weet je: daar val je dus niet vanaf, daar kom je elke dieetpoging juist een beetje van aan. Wat dan te doen? Nooit meer op dieet! Caroline legt uit hoe je dat doet en welke valkuilen je daarbij tegenkomt. 
 Het f*ck it dieet, Caroline Dooner, €16,99, HarperCollins 

Voorleesboek zonder plaatjes
Wil je je kinderen voorlezen? Dan is dit boek, als opperrebel Roald Dahl nog te moeilijk is, het ideale voorleesboek voor kleuters. Gegarandeerd een superhit onder kinderen, die stúk gaan van de grappige tekst. En nee, geen onderbroekenlol, dit boek is gewoon heel erg leuk. Ook voor ouders die het moeten voorlezen. 
Het boek zonder tekeningen, B.V. Novak, €13,50, Lannoo

Özcan
Boekenweek
Özcan Akyol gaat Boekenweek-programma presenteren

Zelfhulp met middelvinger
En nog een boek met f&^$ck in de titel. Dit keer een heerlijk zelfhulpboek dat geen zelfhulpboek wil zijn, maar het stiekem wel gewoon is. Door te leren waar je geen fuck om geeft, leer je ook waar je wél om geeft, waardoor je meer energie stopt in de dingen die belangrijk voor je zijn, waardoor je je beter voelt. Kortom, gewoon een zelfhulpboek, maar wel een in een tegendraads, nuchter, realistisch jasje
De edele kunst van not giving a fuck, Mark Ronson, €20,99, Lev

Vieze meisjes zijn het leukst
Heerlijk om voor te lezen, en gezellige plaatjes: smeerpijp Floddertje maakt er een zooitje van. Zélfs in bad weet ze er een rommeltje van te maken. Ook de gedichtjes van Annie M.G. Schmidt zijn behoorlijk rebels af en toe, zoals de "Regenworm in Sneek, die altijd naar de sterren keek." 
Floddertje, Annie M.G Schmidt, v.a. €13, Uitgeverij Querido 

Grappige roadtrip 
Dit boek was jaren geleden een bestseller. En terecht, want een zeldzaam grappig verhaal. Zelfs als je honderd bent, kun je je kont tegen de krib gooien. Allan is jarig, maar in plaats van braaf zijn verjaardag te vieren, besluit hij te ontsnappen uit het bejaardentehuis en op avontuur te gaan. Hilarische, lekker vlot vertelde roadtrip die je zonder moeite in één adem uitleest. 
De honderdjarige man die uit het raam klom en verdween, Jonas Jonasson, v.a. €7,99, A.W. Bruna Uitgevers