Appreview

5x motivatie om je gewoontes te verbeteren

30 mei 2019 07:49 Aangepast: 03 juni 2019 17:08

31 mei staat in het teken van het stoppen met roken. Verandering is niet eenvoudig. Gelukkig kan íedereen een manier vinden om slechte gewoontes op zijn eigen manier te veranderen. Met deze 5 apps gaat het geheid lukken!

1. Quitzilla

Een verslaving overwinnen is moeilijk. Met Quitzilla kun je al je slechte gewoontes of verslavingen bijhouden en de app gebruiken om ze te analyseren en er voor altijd vanaf te komen. De app drukt je met je neus op de feiten. Zo kun je precies zien hoeveel je kwijt bent aan het kopen van iedere dag een koffie op het station. De app houdt precies bij hoelang je al gestopt bent met je verslaving. Er is ook een motivatiemenu waarin je jouw eigen redenen kunt toevoegen om te stoppen met een verslaving of slechte gewoonte. Hier kun je alle voordelen van stoppen opschrijven die voor je eigen persoonlijke motivatie zorgen.

Prijs: gratis. Voor 3,99 kun je ongelimiteerd je verslavingen toevoegen en verdwijnen de irritante reclames. 
Beschikbaar voor: Android.
Pluspunten: een persoonlijk motivatiemenu. Zo kun je jezelf met kreten motiveren.
Minpunten: behalve dat je ziet hoelang je al met iets gestopt bent, is de app nou niet megamotiverend om te stoppen. Er mist wel iets.
Waar voor je geld: nee.

2. HabitMinder

De app HabitMinder geeft je dat extra duwtje als je een goede gewoonte wilt aanleren. Herinneringen en voortgangsindicatoren zijn ontworpen om je te motiveren en je te helpen je doelstellingen stap voor stap te bereiken. Als je als doel hebt om bijvoorbeeld meer fruit te eten, kun je dit als doel instellen. Je ontvangt hier vervolgens herinneringen van, de eerste stap naar bijvoorbeeld een gevarieerder dieet. Maar je kunt de app ook koppelen aan de gezondheidsapp om ervoor te zorgen dat je iedere dag 10.000 stappen haalt. Om het je nog makkelijker te maken, schotelt de app je verschillende gewoontes voor die je kunt afvinken.

Prijs: de gratis versie biedt je mogelijk om drie gewoontes te tracken. Voor 10,49 euro per jaar kun je onbeperkt gewoontes toevoegen, krijg je statistieken en kun je de app vergrendelen met een code.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: de gewoontes worden met deze app echt gemonitord. Wil je bijvoorbeeld meer lezen, dan kun je een timer laten lopen. Ook kun je de app koppelen aan je sportarmband om je stappen te meten.
Minpunten: Jammer dat-ie niet gratis is.
Waar voor je geld: Ja, ik vind het een mooie app en door het bijhouden van je data kun je echt veranderingen maken.

3. Habit Streaks

De app Habit Streaks is een vrolijke to-do-lijst waarin je bepaalde gewoontes kunt toevoegen die je vervolgens kunt afstrepen. Net als bij HabitMinder krijg je ook bij Habit Streaks herinneringen. De app is supersimpel. Je voegt een gewoonte toe en geeft aan hoe vaak je hieraan wilt worden herinnerd. Vervolgens krijg je een notificatie en kun je aangeven of je de gewoonte al hebt doorgevoerd die dag.

Prijs: gratis. De premium-versie kost eenmalige 4,49 euro.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: de premium-versie biedt de mogelijkheid om eindeloos gewoontes toe te voegen. In de gratis versie kun je maar drie gewoontes toevoegen. Daarnaast kun je ook bij de betaalde versie gepersonaliseerde notificaties toevoegen. Bijvoorbeeld iedere dag om 11 uur 'eet een appel'.
Minpunten: de app oogt een beetje saai. Anno 2019 verwacht ik wel iets mooiers.
Waar voor je geld: Ja.

4. Habitica

Misschien wel de leukste app in dit rijtje, omdat-ie zo speels is. Habitica is een soort game die ervoor zorgt dat je je slechte gewoontes gedag zegt en goede gewoontes omarmt. Je maakt een avatar van jezelf aan en voegt slechte gewoontes en to-do's toe aan de app: neem de trap op je werk, eet wat vaker fruit, stop met nagelbijten, stop met roken, maak elke dag je bed op, enzovoorts. Heb je de trap genomen op je werk? Dan krijg je een muntje. Heb je toch weer op je nagels gebeten? Dan verlies je muntjes. Ben je iedere dag lekker bezig, dan vindt je avatar geregeld 'eieren'. Hiermee kan je avatar een huisdier krijgen die je vervolgens weer eten moet geven. Op deze manier wordt het uitvoeren van je taken beloond en worden je slechte gewoontes afgestraft. Allemaal op een leuke, motiverende manier.

Prijs: gratis. Voor 5,49 per maand kun je je volledige trackgeschiedenis bewaren en krijg je exclusieve voorwerpen voor je avatar.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: mooie app waarmee je spelenderwijs van je slechte gewoontes af komt. Daarnaast kun je er ook nog een sociaal aspect aan koppelen door vrienden uit te nodigen die je een duwtje in de rug kunnen geven.
Minpunten: de app bevat veel informatie, waardoor je even de tijd moet nemen om te kijken hoe alles werkt en hoe je dit het beste voor jezelf kunt indelen.
Waar voor je geld: nee, ik zou lekker voor de gratis versie gaan.

5. Momentum

Momentum is een tikkeltje saai. In de app geef je de gewoontes aan die je wilt verbeteren. Vervolgens krijg je een reminder op je telefoon en moet je aangeven of je er al iets aan hebt gedaan. Als je een keer bent vergeten in te vullen, kun je dit met terugwerkende kracht doen, zodat je alsnog je wekelijkse doelstelling kunt behalen. Maar dan moet je de taak natuurlijk wel hebben uitgevoerd! 

Prijs: gratis voor drie gewoontes, anders eenmalig 5,49.
Beschikbaar voor: iOS.
Pluspunten: je hoeft de app niet per se te openen om aan te geven dat je je doelstelling hebt gehaald als je 'm toevoegt aan je dagelijkse view op je iPhone.
Minpunten: het is echt een verschrikkelijk saaie app. 
Waar voor je geld: nee, te prijzig voor zoiets saais.

Nina Verberne is vergroeid met haar smartphone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen, Girl in a Tech World, en maakt techvlogs voor Libelle TV. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore