Ga naar de inhoud
Liefde & leven

Deze moeder krijgt enorm veel kritiek omdat ze fulltime werkt

Beeld © Bart Honingh/Linda Huiberts

Tessa Heinhuis (32), hoofdredacteur van Mama Magazine, deelde in een column dat ze fulltime werkt en in het weekend ook nog af en toe een oppas laat komen. Ze kreeg er bakken kritiek op. "Waarom moeten moeders zich verantwoorden voor het leven dat ze leiden buiten hun gezin om, terwijl dat voor vaders niet geldt?"

Een walgelijke moeder zou ze zijn, een egoïst. Ze zou haar eigen kinderen niet kennen en ze beter kunnen achterlaten bij de oppas, met wie haar jongens vast een betere band zouden hebben. Zelfs op haar persoonlijke Instagram werd Tessa opgespoord en belaagd door (met name) boze moeders, die onder foto’s van haar zoons hun gal spuwden over haar – in hun ogen – slechte keuzes.

Dat haar column enige reactie zou oproepen had Tessa Heinhuis, hoofdredacteur van Mama Magazine en online manager van KekMama, wel verwacht. Maar niet dat ze zó onder vuur zou komen te liggen. "De column ging viraal. Alles bij elkaar heeft-ie nu drie miljoen mensen bereikt en ik heb er duizenden reacties op gekregen. Niet alleen maar negatief hoor, ik krijg ook bijval, maar voornamelijk kritiek."

Van
Lees ook:
Van parttime naar fulltime: levert dat onderaan de streep meer op?

In de gewraakte column schrijft Tessa dat zij en haar man beiden fulltime werken en dat hun tweeling Bodi en Daaf (3) de hele week wordt opgevangen op de crèche, peuterspeelzaal of door opa en oma. Soms willen Tessa en haar man Billy ook in het weekend iets voor zichzelf doen, zonder kinderen. En ja, dan regelen ze af en toe een oppas. "Dat vinden sommige mensen onbegrijpelijk", schrijft ze. 'Hoe kun je doordeweeks al zoveel weg zijn en dan in het weekend ook nog weg willen van je kinderen?'. Ik begrijp die opmerking ergens wel. Ik vind het zelf momenteel ontzettend moeilijk om hierin een balans te vinden."

Wakker liggen 

Hoeveel levensgeluk Tessa ook uit haar werk haalt, ze vraagt zich ook weleens af of ze niet een dag minder moet werken nu de jongens drie zijn en het nog maar zo kort duurt voor ze naar school gaan, vertelt ze aan de telefoon. "Maar als leidinggevende kun je gewoon niet makkelijk minder dan 36 uur per week werken. Dit is oprecht mijn grootste onzekerheid in het moederschap: de balans vinden tussen wat je zelf wilt doen en de beste moeder zijn voor je kinderen."

Juist omdat het iets is waarmee ze worstelt, komen de reacties extra hard aan. "Ik heb er echt wakker van gelegen. Natuurlijk. Het ging ook wekenlang door. Dat waren geen leuke weken, ik vond het heel heftig. Al die mensen kennen mij niet, maar dan nog was het moeilijk me hun kritiek niet aan te trekken. Het deed me pijn. Ik deelde iets persoonlijks over mijn eigen onzekerheid en kreeg van alles over me heen. Op een gegeven moment ben ik gestopt met het lezen van de reacties, uit zelfbescherming. Ik heb zelfs even overwogen om helemaal te stoppen met het schrijven van columns en niets meer online te delen over Bodi en Daaf."

Margot
Lees ook:
Margot C. Pol werd thuisblijfmoeder: “Ik voelde me het kindvrouwtje toen ik geld kreeg om te winkelen”

Maar toen de storm eenmaal wat was gaan liggen, kwam er een strijdlustigheid in Tessa los. Want waarom kreeg zíj eigenlijk al die kritiek? Waarom hoeven vaders zich nooit te verantwoorden als ze fulltime werken en daarnaast nog een sociaal leven willen hebben en worden moeders er glashard op afgerekend?

"Als een moeder fulltime werkt vinden we daar wat van, maar vaders blijven buiten schot. Dat viel me erg op, en dat vind ik idioot. Daar zijn we anno 2022 toch wel een keer klaar mee? Waarom is het lief als een vader ‘helpt’ met zijn kinderen of een papadag heeft, terwijl dat voor een moeder als iets vanzelfsprekends wordt gezien? Waarom is de moeder nog steeds de eerste die wordt gebeld door de crèche als een kind ziek is?"

Ze besloot een vervolg op haar column te schrijven op LinkedIn, waarin ze zegt het jammer te vinden dat we elkaar zo bekritiseren op het moederschap en zich afvraagt waarom we vaders heel anders behandelen. Ze spreekt haar hoop uit dat de kijk op vaders en moeders gelijkwaardiger wordt. Ook hier kreeg ze weer duizenden reacties op. Veel begrip deze keer, maar ook weer afkeuring. Zoals: 'Opvallend en enigszins zorgelijk lijkt mij dat in jouw tekst zeker tien keer het woordje 'IK' staat.' Met andere woorden: wat vinden de kinderen van Tessa er eigenlijk van dat ze zoveel werkt?

Debat aanzwengelen

"Kennelijk leeft het nogal", zegt Tessa. "Ik had nooit het gevoel dat ik iets raars deed totdat ik deze column schreef. Ik kan er echt niet over uit wat het losmaakt. We hebben blijkbaar nog een lange weg te gaan." Inmiddels voelt ze zich geroepen om dan maar het debat hierover aan te zwengelen.

"Mijn belangrijkste boodschap is dat het normaal mag worden dat moeders fulltime werken, ook als ze jonge kinderen hebben. Laten we dat toejuichen in plaats van bekritiseren; je doet het toch maar mooi, kinderen én een carrière. Dat je daarvoor kiest, wil niet zeggen dat je koud en kil bent en je kinderen verwaarloost. Het kan naast elkaar bestaan."

Hoewel ze zoals velen weleens twijfelt aan haar keuzes, is ze ervan overtuigd dat haar jongens niets tekortkomen. "Ik wilde heel graag kinderen, maar ik wil óók heel graag werken. Dat maakt me geen slechte moeder, maar een leukere. Ik hou niet minder van mijn kinderen dan ik zou doen als ik zeven dagen per week thuis zou zitten. Ik zie mijn kinderen elke dag en leg ze elke dag op bed. Ik heb een stel heel gelukkige knullen. Ik vind dat ik ze een goed voorbeeld meegeef; hun vader en ik zijn gelijk. Voor mij is dit de beste keuze. Hoe een ander het invult moet hij of zij ook zelf weten. Laten we elkaar steunen in plaats van veroordelen."