Ga naar de inhoud
Liefdesles

Renske: 'Ik heb liever een knuffel dan seks met mijn man'

Beeld © Annet van den Ende

Iedere week delen we een openhartige en goudeerlijke liefdesles van een lezer. Omdat de liefde alleen maar mooier wordt als je deelt. De vonken vlogen er nooit af bij Renske (48) en Iwan (58). Dik twintig jaar later is hun relatie compleet seksloos geworden en daar hebben ze allebei vrede mee.

"Iwan is de liefste man die ik me kan wensen. Dat wist ik gek genoeg meteen al toen ik hem ontmoette. We speelden allebei badminton bij een vereniging in het centrum en tijdens een spontaan potje dubbelen was hij bijzonder galant. Het zat ‘m in kleine dingen. Mij de ruimte geven om een lastige bal toch te pakken, en niet als een haantje voor te dringen, bijvoorbeeld."

Voorzichtig en lief

"Hij complimenteerde me met mijn service. Niet om te slijmen, maar gewoon omdat hij dat vond. Na afloop bedankte hij me voor de fijne pot, die we nipt hadden gewonnen. Nu doet een sporthal niemand goed, maar met die witte benen onder die wijde korte broek en zo’n vaal geworden oranje shirt, viel ik niet meteen in katzwijm. Helemaal niet zelfs."

"Toch voelde ik wat. Iets. Het duurde nog zeker een training of tien voordat Iwan me mee uit vroeg. Naar het jazzfestival in de stad. Lekker veilig vond ik wel, want het kon net zo goed vriendschappelijk zijn. Was het niet, natuurlijk. Toen we allebei zachtjes stonden mee te deinen met een dikke Amerikaan met een saxofoon, voelde ik ineens zijn arm om mijn middel en zijn lippen op mijn wang. Voorzichtig en lief."

Anita:
Vorige week:
Anita: 'Hij vond het niet nodig alimentatie te betalen'

"Zo is hij nu, 23 jaar later, nog steeds. Met drie pubers, een fijn maar groot huis en allebei een drukke baan, is ons leven gezellig vol. Iwan kookt elke dag en doet de boodschappen, en als ik ook maar een beetje hoofdpijn heb, neemt hij ook de was van me over. Ik ben dol op hem, en toch zijn we al jaren niet meer intiem. De laatste keer kan ik me niet eens meer herinneren."

"Soms probeert hij me nog weleens te verleiden, maar ik voel het jammer genoeg niet meer. Zijn lichaam is een oudemannenlijf geworden. Hanneke Groenteman zei daarover laatst zo treffend dat ze geen seks meer hoeft omdat ze niet van oude mensen houdt, en dat herkende ik wel. En dan is Iwan pas 58, maar toch. Ik heb liever een knuffel dan seks met mijn man."

Intimiteit in andere dingen

"Zijn lijf is functioneel geworden voor me. Ik vind zijn zweet vies en zijn adem goor. Dat zeg ik niet, want ik houd zoveel van hem. We praten niet veel over seks, of het gebrek daaraan. Ik weet heus wel dat hij soms zichzelf wat ontlading geeft als hij ineens de badkamerdeur op slot draait en ik zorg ook goed voor mezelf wanneer ik lekker vroeg naar bed ga terwijl hij en de kinderen beneden nog een film afkijken. En dat is oké. We gunnen elkaar daarin onze eigen raadselachtigheid."

"Iwan weet dat er een speeltje in mijn nachtkastje ligt en vindt en vraagt niks. Onze intimiteit zit in andere dingen. In samen schaterlachen, in aan een half woord genoeg hebben en tot ergernis van onze kinderen, soms precies hetzelfde zeggen op hetzelfde moment. In de plannen die we maken voor als de kinderen straks uit huis zijn, en wij met pensioen. In de blik die hij me geeft wanneer mijn dementerende moeder weer iets onaardigs tegen me zegt en hoe ik me door hem gezien voel daarin. We geven elkaar een knuffel op de mooie momenten, zoals toen onze jonge zoon laatst toch over ging naar de tweede. En in gesprekken met vrienden knijpt hij soms even in mijn hand."

Yannah:
Lees ook:
Yannah: 'Sinds de scheiding zocht ik noest naar liefde'

"Het gekke is, dat seks in onze relatie nooit een grote rol heeft gespeeld. Terwijl ik met een vorig vriendje dagenlang kon konijnen, is het met Iwan nooit wild en woest geweest. We zijn kameraden vanaf dag één en ook in bed was het altijd liefdevol en prima. Laatst sprak ik met een vriendin over seks, en hoe zij dat nu ze weer single is, zo hoog op haar prioriteitenlijst heeft gezet. Hoe ze kan genieten van een spetterende date en teleurgesteld is wanneer een leuke man een softie blijkt in de slaapkamer."

Lang niet saai

"Ineens realiseerde ik me dat ik al in het begin met Iwan heb besloten dat het fysieke feest een paar treden lager zou staan in onze relatie. Ik heb mijn feest en avonturen gehad, dat hoofdstuk heb ik uit. Ons verhaal is mooi en rijk en nog lang niet saai. Zelfs het feit dat we er allebei geen punt van maken, vind ik een gebaar van liefde. Alles wat ik voelde toen ik Iwan ontmoette, blijkt al 23 jaar helemaal waar."

Gezocht: Liefdeslessen 

Voor de rubriek Liefdesles op RTL Nieuws Lifestyle zoeken we mooie, kwetsbare, grappige, inspirerende en goudeerlijke liefdeslessen. Een inzicht, een reflectiemoment. Liefst met hand in eigen boezem. Bleek je uiteindelijk zelf degene met bindingsangst? Had je nooit voor de liefde moeten emigreren of bleek een samengesteld gezin toch een illusie? Journalist Hanneke Mijnster wil je er graag alles over vragen. Vertellen mag anoniem. Mail naar: hanneke.mijnster@rtl.nl.