Etiquette

De vijf spelregels van… Roze Zaterdag

17 juni 2022 08:10 Aangepast: 20 juni 2022 08:29
Beeld © iStock

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe hoort het daar eigenlijk? Deze week: Roze Zaterdag.

De situatie

Het is juni en juni is Pride-maand. Vaste prik op dit regenboogfeest is Roze Zaterdag, dit jaar  midden in het bonkende hart van Rotterdam: de Coolsingel. Maar wat zijn de welles en nietes op de dikste fissa van de LHBTQIA+ community en alle vrienden?

De spelregels

1. Je bent het leukst als jezelf

Kom je in je teddypak (afrader trouwens, want het wordt héét), in je bikini of je lederhosen: alles is goed. Er is geen dresscode, geen gedoe en geen opgetrokken wenkbrauw te bekennen. Je mag je uiten en kleden zoals je wil tijdens de Pride. Dat is het mooie. Je zou bijna denken dat het altijd zo zou moeten zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De vijf spelregels van… de e-bike

2. Doe het digitaal

Zoals op de meeste festivals, en daarbuiten ook trouwens, zorgt contant geld vooral voor veel vertraging en gedoe. Centen tellen, flappen dragen, die portemonnee moet toch ergens zitten niet? En met een beetje pech ben verlies je de hele bende tijdens het plassen op de roze dixie. Zeker wanneer je daadwerkelijk in de zwembroek naar de Coolsingel komt, doe je jezelf en de tappers een grote lol door al je biertjes en bruiswater digitaal af te rekenen.

3. Puur voor de pret

Roze Zaterdag is er, net als de andere pridefuifjes deze zomer, vooral voor de pret. "Het gaat om het uiten van queer plezier", legt Bey Cil, voorzitter van Rotterdam Pride uit. "Het is heel belangrijk dat we vieren wie we zijn ongeacht seksuele geaardheid, genderidentiteit, leeftijd, culturele achtergrond, religie en lichaamskleur of -vorm. Wees lief voor je medemens en accepteer en respecteer elkaar ongeacht je verschillen. We zijn allen één en niemand is werkelijk vrij tot we allemaal vrij zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van Paarse Vrijdag tot Roze Zaterdag: waarom zoveel LHBTI-themadagen?

4. Ga niet voorbij aan het protest

Roze Zaterdag is niet alleen een feest voor het feest. Nee, er valt ook iets te winnen. "Het draait echt om het weer samenkomen van de LHBTQIA+ community uit Rotterdam en heel Nederland, wat essentieel is voor de ontwikkeling van onze community. Daarnaast is het ook stilstaan bij alles wat we al bereikt hebben, maar ook vooral bij wat er nog gedaan moet worden voor de acceptatie en gelijke rechten van LHBTQIA+ personen, want zowel in Nederland als in de rest van de wereld zijn we daar helaas nog niet. Daarom is het nog steeds een protest."

5. Iedereen is vrij om zonnebrand te dragen

Met een hitteplan en een dikke dertig graden in de voorspellingen is in ieder geval deze Roze Zaterdag een tropisch hoogtepunt. En ja, hoe leuk het ook is allemaal met muziek, vrienden, drankjes en verloren zonnebrillen, pas ook een beetje op jezelf. Drink genoeg water, zet een hoed op tegen een zonnesteek en verder, wat je ook doet: iedereen is vrij om zonnebrand te dragen.

Elke week 'Spelregels' volgen? Klik dan op de 'Spelregels'-tag hieronder en vervolgens op 'Volgen'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore