Ga naar de inhoud
Liefdesles

Gilles: 'Nu ik met pensioen ben, heeft mijn vrouw geen tijd voor me'

Beeld © Annet van den Ende

Iedere week delen we een openhartige en goudeerlijke liefdesles van een lezer. Omdat de liefde alleen maar mooier wordt als je deelt. ​​​​​​​Dik veertig jaar werkte Gilles (68) bij de overheid. Een stevige baan met veel verantwoordelijkheid en de bijbehorende overuren. Zijn vrouw Hetty runt de zaken thuis. Nu Gilles met pensioen is, blijkt van de gehoopte stedentrips in eigen land helemaal geen sprake.

"Noem het naïef, maar ik dacht echt dat onze gouden jaren nu zouden aanbreken. We werden verliefd in de jaren zeventig, ik studeerde nog en we zagen elkaar alleen in het weekend. In de jaren tachtig werden we ouders en de twintig jaar daarna draaiden vol om zorgtaken en grootbrengen. Hetty was thuis bij de kinderen, hielp met school en bij de tennis en ik sprong bij waar ik kon. Met een fulltime baan, een opleiding in de avonduren en verplichtingen bij diezelfde tennisvereniging, waren die momenten spaarzaam, maar waardevol."

Dromen van reizen

"Ik keek uit naar de vakanties, zeker de laatste vijftien jaar, toen de kinderen niet meer meegingen en Hetty en ik soms wel drie, vier weken door Frankrijk en Spanje konden toeren. Op mijn 65e ging ik met pensioen en het was voor mij vanzelfsprekend dat we dan nog vaker en nog verder zouden reizen. Precies zoals we al jaren droomden."

"Maar nu het zo ver is, maakt Hetty omtrekkende bewegingen. Wil ze niet meer langer dan twee weken van huis, want dan mist ze de kinderen en de kleinkinderen te veel. We zijn dus vaker thuis, en dat bevalt me niks. We hebben een mooi huis met een fijne tuin, daar gaat het niet om. Alleen, thuis leven we zo langs elkaar heen."

Yannah:
Lees ook:
Yannah: 'Sinds de scheiding zocht ik noest naar liefde'

"Als we op reis zijn, doen we echt dingen samen, en hier heeft Hetty helemaal haar eigen planning en gewoontes. Logisch natuurlijk, in haar leven is niks veranderd, behalve dan dat ik er sinds mijn pensioen ook altijd ben. Als ik een weekendje Groningen voorstel, zegt ze niet zomaar ja. Ze heeft vaak afspraken ver in het vooruit staan, dus ik moet ook nu we allebei niet werken, ruim op tijd mijn plannen kenbaar maken."

Geen tijd

"Ga gezellig wat met je dubbelmaatjes doen, zegt ze dan, maar ik heb die behoefte helemaal niet zo. We spreken geregeld af met bevriende stellen voor een lunch of een borrel, maar het gros van de tijd is Hetty bij vriendinnen, aan het helpen in de kapeltuin of aan het sporten en zit ik alleen thuis. Ik dacht dat we nu samen allemaal leuke dingen zouden doen, maar nu ik met pensioen ben, blijkt mijn vrouw helemaal geen tijd voor me te hebben."

Deen:
Lees ook:
Deen: 'Ik heb me nog nooit zo geliefd gevoeld'

"Toen ik net thuis zat, gooide ik het voor haar voeten, en dat leverde me de grootste ruzie tussen ons op. 'Je hebt hier jaren de directeur uitgehangen', riep Hetty me toe, en 'mijn leven is waardevol voor mij. Dat zet ik niet ineens stop omdat jij de hele dag op de bank zit.' Ik wist meteen dat ze gelijk had. Mijn tunnelvisie werd pijnlijk duidelijk en ik wist: voortaan liggen de verhoudingen anders. Ik moet mijn nieuwe leven zelf vormgeven en kijk met bewondering toe hoe Hetty dat al jaren doet."

"Al mijn taken en verantwoordelijkheden lieten weinig ruimte voor eigen invulling van mijn tijd, en dat was wel zo makkelijk, blijkt nu. Ik kijk met bewondering toe hoe Netty zoveel mensen aan zich weet te binden, hoe creatief en veelzijdig ze is. Dat ze mijn mooie en lieve vrouw is, voel ik natuurlijk al jaren, maar ik vind het mooi dat ik haar in de herfst van ons leven ineens door andere ogen zie."

Liefde en kracht

"Die paar potjes bekvechten hebben de boel op scherp gezet tussen ons en dat doet onze relatie alleen maar goed. We hebben allebei oud vel en twee broekmaten groter, maar het vuur in haar ogen brandt nog net zo fel als in het café in 1973. Ze is nog steeds dezelfde grappige en ondernemende Hetty en de eerlijkheid gebied me te zeggen dat het me spijt dat ik daar een groot deel van ons leven aan voorbij ben gegaan."

"Ik nam het voor lief dat Hetty alles thuis deed. Nu pas zie ik met hoeveel liefde en kracht ze ons leven samen en dat van de kinderen een warme en stevige basis heeft gegeven. Ik realiseer me dat ik mijn aandeel in haar leven zal moeten bevechten, ook al doen we nog steeds van alles samen. We beginnen met elkaar aan dit nieuwe hoofdstuk en voor het eerst zie ik de schoonheid van niet weten hoe het verhaal verder gaat."

Gezocht: Liefdeslessen 

Voor de rubriek Liefdesles op RTL Nieuws Lifestyle zoeken we mooie, kwetsbare, grappige, inspirerende en goudeerlijke liefdeslessen. Een inzicht, een reflectiemoment. Liefst met hand in eigen boezem. Bleek je uiteindelijk zelf degene met bindingsangst? Had je nooit voor de liefde moeten emigreren of bleek een samengesteld gezin toch een illusie? Journalist Hanneke Mijnster wil je er graag alles over vragen. Vertellen mag anoniem. Mail naar: hanneke.mijnster@rtl.nl.